Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 11.04.2018.
18:00
N. Popović - Vesti - Foto: Vesti A

Nejako telo, veliko srce

Dosta Miki Bauer nije više sa nama. U Frankfurtu je 6. aprila 2018, nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminula sitna žena srca velikog kao kuća. Njenu dobrotu i plemenitost godinama su osećali su i brojni štićenici Humanitarnog mosta "Vesti" kojim je slala novčane donacije, lekove, odeću i obuću, ali i često toliko potrebne reči podrške i utehe.

Vesti
Plemenitost bez granica: Dosta Miki Bauer

Miki, kako su je svi zvali, sutra će biti sahranjena na groblju u naselju Hehst, u gradu na Majni. Dr Mihailo Rundo, njen dugogodišnji odani saborac iz Srpskog humanitarnog fonda iz Frankfurta, ovim rečima se oprostio od svoje prijateljice:

"Kako da nađem riječi kojima bih opisao svoja osjećanja, misli koje mi kroz glavu proleću, a opet da ništa ne zaboravim? Da vam sve kažem, da napišem, da shvatite i zapamtite ime ove divne žene, a velikog čoveka! Došao je dan za koji smo svi odavno znali da mora doći, da naše Miki nema više među nama! A kako da zaboravim onaj davni dan kada smo se prvi put sreli, tačnije - bila je već noć, davno je to bilo, zvao me jedan nama svima poznati frankfurtski hirurg, noću hoće da operiše jednu djevojčicu, slepo crevo navrlo i ne može da se zaustavi, noć je i treba mu još jedan lekar da se stara o anesteziji! Zvao je te noći baš mene jer sam ja jedini još bio slobodan i sve je brzo završeno. Tada me taj hirurg zapita da li ja poznajem Miki Bauer? Ne, ne poznajem je, čuo sam za nju, ali je ne poznajem! Onda dođi, ona ispred vrata čeka na ishod operacije, a na stolu je njena kćerka! I gle, prilazi mi jedna mala žena jako prodornih i svetlih očiju, lepog osmeha, rukovasmo se i ona me zagrli!

- Ja tako svoje prijatelje pozdravljam - reče ta ženica.

Od tada pa do njenog poslednjeg dana mi smo se uvek na isti način pozdravljali! Zagrljajem! Uskoro je u našoj zemlji rat planuo, nevolje za nevoljom, a naša Miki, rame uz rame sa svima nama upregla je sve svoje male - a ogromne snage za dobro našeg naroda! A ta strašna nevolja koja je snašla našu zemlju bila je ona snaga koja nas je još više zbližila! Onako mala - imala je snagu jednog džina! Ništa joj nije bilo teško i niko joj nije bio ravan! I danju i noću bila je sa nama! Odakle joj ta snaga, ta upornost, ta neizmerna ljubav prema bližnjemu? Ona je snagu dobijala iz zemlje iz koje je poticala, iz njene Bosne o kojoj je često govorila i uvijek sa nekim poštovanjem i istom takvom ljubavlju!

Priznanje od nemačkog predsednika

"O njenom radu za bližnjega svoga, o toj neizmjernoj snazi koja je izlazila iz njenog krhkog tijela - čulo se nadaleko! Njoj smo poveravali zadatke od kojih su mnogi od nas zazirali, a ona uvek - u prvom redu! I uvek nasmejana! I ništa joj nije teško! I to smo mi svi videli i znali smo - vidjelo se to! - da joj premca nema! I naša država, njen predsednik, a i predsednik Republike Nemačke Johanes Rau nisu je zaboravili, glas o njenoj dobroti, njenim sposobnostima i zaslugama - daleko se čuo", istakao je dr Rundo.

Jeste, koreni su njeni snažni bili iz kojih je izraslo i stasalo ovako krhko telo! I u našem Srpskom humanitarnom fondu prednjačila je, niko nije mogao kao ona da "baš sve uradi", da uradi i ono što niko od nas nije u stanju, a ona - ništa joj nije bilo teško!

Gradonačelnik Frankfurta je za nju prijem priredio, a ona i sve nas za sobom tamo povede! Bravo, naša Miki, čulo se sa svih strana! I danas mi isto kao i onda kažemo - hvala, draga Miki, za sve ono dobro koje si za svoj narod uradila i što smo te imali i što smo se tobom ponosili ! Počivaj u miru u ovoj tuđoj, a nama prijateljskoj zemlji i neka ti i ova zemlja bude laka! Zbogom, draga Miki i hvala za sve što si za nas uradila!"

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška zlata vredna
HUMANITARNI MOST Ivonin osmeh kaže sve
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online