Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Svako dobro vam želimo!

Krajem protekle godine Kolo srpskih sestara - Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou je organizovalo humanitarno veče s ciljem da pomognu mališanima i omladini u otadžbini koji se bore sa zdravstvenim i drugim poteškoćama, što smo verno zabeležili.

Lična arhiva
Najgore prošlo: Stefan Miladinović sa porodicom i prijateljima iz Nemačke

U tu svrhu prikupljeno je čak 21.500 australijskih dolara, a ubrzo je doneta odluka da pomognu oko 50-oro dece iz svih delova otadžbine u kojima žive ugroženi zemljaci.

Počev od Republike Srpske, preko Srbije, Kosova i Metohije, pa do Crne Gore. Podsećanja radi, prvi deo novca u iznosu od 10.000 dolara pristigao u beogradsko Dopisništvo "Vesti" već je raspodeljen i uručen za 19 mališana koji muke muče sa zdravljem o čemu smo pisali iz nedelje u nedelju.

Svakome od njih bilo je namenjeno po 500 dolara. Pošto je novčana pomoć stigla svima kojima je namenjena, nedavno je u naše Dopisništvo stiglo i preostalih 11.500 dolara zajedno sa spiskom od 12 mališana iz Srbije, kao i za pomoć još 19 mališana, članova Udruženja s posebnim potrebama Podrži me u Kosovskoj Mitrovici.

Na listi dobročinitelja iz Melburna ovog puta našli su se: Stefan Miladinović iz Niša, njegova sugrađanka Nikolina Ranđelović, Jovan Milutinović iz Ivanjice, Nađa Marinković iz Čačka, Monika Terzić iz Beograda, Teodora Vranješević iz Kragujevca, Despot Lazić iz Bajine Bašte, Maša Kuzmanović iz Beograda, Ivana Gligorić iz Loznice, Miloš Knežević iz Apatina, Mila Panić iz Pirota, Milica Tatić iz Kumana kod Zrenjanina.

Većina donacija već je stigla u ruke onih kojima je namenjena. Ipak, danas ćemo zabeležiti one do kojih je prvo stigla, poput Stefana Miladinovića (4), obolelog od rabdomiosarkoma (tumora mekih tkiva), koji je dobio je prvu bitku protiv ove veoma zloćudne vrste tumora nakon operacije i višemesečnog lečenja u Štutgartu.

- Stefan je dobro, vratili smo se s prve kontrole u Štutgartu, rezultati su dobri, hvala Bogu. Na tri meseca imamo kontrole, sledeća je u junu. Zahvalite, molim vas, u naše ime, Kolu srpskih sestara, kao i svim dobrim ljudima koji su nam pomogli. Svako dobro im želimo. Hvala i redakciji "Vesti" za podršku i pomoć jer smo kroz "Vesti" upoznali mnogo zemljaka u Štutgartu koji su nas zdušno pomagali, obilazili, bili nam velika podrška tokom Stefanovog lečenja. Nikada ih nećemo zaboraviti. Nadamo se najboljem i u buduće i sve mnogo pozdravljamo! - poručila je Stefanova majka Ljudmila, pošto se 500 dolara našlo u njenim rukama.

Lična arhiva

Pored Miladinovića, donacija od 500 dolara uručena je i porodici Terzić, čija je nepokretna ćerka Monika (32) već punih osam godina u stanju budne kome, zbog greške lekara na porođaju. Od tada traje i njihova lavovska borba da je "probude", pre svega zbog njene ćerkice Helene koja željno čeka dan kada će njena mama progovoriti sa njom.

- Prenesite moju veliku zahvalnost Kolu srpskih sestara - Žene mironosice u Melburnu za finansijsku pomoć mojoj ćerki Moniki. Znači nam neizmerno. Danima sam razmišljala kako da narednog meseca platim njene uobičajene lekove, pelene, vežbe... A sve je neophodno, pa ne znam šta bih smanjila od toga. Da ne govorim o mesečnim računima za komunalije, ili što nas za koji mesec čeka i popravka njenih zuba jer šest godina nije bila kod zubara zbog stanja u kome se nalazi - rekla je Ljiljana Terzić i dodala:

- Zato sam od ovog dara odmah poručila lekove, povećala i broj fizikalnih terapija jer to njoj život znači, a i unukicu sam obradovala sitnicom i kupila joj knjižicu sa bajkama. Pošto je naučila slova, ona sada čita svojoj mami. Kaže da ja to više nemam potrebe da radim jer je ona tu. Još jednom se neizmerno zahvaljujem na pomoći i na podršci, i saznanju da nisam sama. To mi znači kao kuća. Ponekad se rastužim i plačem i molim moju Monu da progovori, a ona kaže: "Aaaaaaa", tako glasno, kao da mi što jasnije poruči: "Mama, nemoj odustajati od mene, trudim se da ozdravim." Zato nikad neću odustati i stalno sam u molitvi jer znam da će moja Mona progovoriti. Hvala svim dobrim ljudima i njihovom plemenitom srcu.

Navedene donacije stigle su na još adresa, a naši plemeniti zemljaci, moći će o tome više da saznaju i u narednim izdanjima našeg lista.

Lična arhiva

Hvala i od Despota

Pomoć od 500 dolara Kola srpskih sestara stigla je i u Bajinu Baštu gde živi Despot Lazić (10), koji boluje od retke neizlečive bolesti, bulozne epidermolize, kao i donacija od 200 evra parohijana iz Burghauzena.

Deca koja se bore s ovim oboljenjem poznata su kao deca leptiri jer je njihova koža osetljiva na svaki dodir i prekrivena je otvorenim ranama.

Njemu su poljupci i zagrljaji zabranjeni, ali podrška i topla reč ljudi velikog srca iz svih delova sveta je uvek dobrodošla.

- Veliko i od srca hvala svim tim dobrim dušama sa drugog kraja sveta koji su mislili na nas, a posebno na Despota. Nažalost, Despot je pre nekoliko dana imao malu nezgodu jer je pao i povredio se. Za drugu decu to ne bi bilo ništa, ali za njega su muke jezive. Ne znam ni sama više šta da se radi, teško je, a kraja nema. Uz njega sam noć i dan, i tako će biti sve dok neko ne nađe lek za njegovu okrutnu bolest - kazala je vidno uzrujana Sofija Lazić.

Dodala je da će novac, kao i do sada, utrošiti na Despotovo lečenje jer najveći deo odlazi za specijalne i veoma skupe medicinske zavoje (flastere) kojima se previja.

Samo za previjanje potrebno je mesečno oko 3.000 evra, a kako su ona i suprug Aleksandar nezaposleni, ta svota za njih je nedostižna.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Samo ste vi verovali u Monu!
HUMANITARNI MOST Pune ruke poklona
HUMANITARNI MOST Rehabilitacija jedini lek
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online