Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 22.03.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Ništa bez humanih zemljaka

Pročitavši priču u "Vestima" o teškoj borbi porodice Ognjena Dragojevića (25) iz Laktaša, koji je u stanju budne kome od strašne saobraćajne nesreće, dotakla je u srce našeg čitaoca iz Švajcarske. Otuda i njegove želje da im makar malo pomogne u naporima da Ognjenu omoguće neurorehabilitaciju u Zagrebu za koju je neophodno mnogo novca.

Lična arhiva
Prikovan za postelju punu deceniju: Ognjen Dragojević

Iako Dragojevići ne znaju ko je taj dobričina, našim reporterima javili su da im je uplatio 45 franaka na račun i poželeli da se od srca zahvale.

- Mnogo nam znači što je neko mislio na našeg sina i poželeo da nam pomogne. Svesni smo da je danas mnogo dece i ljudi u problemu i da nije lako odlučiti kome uopšte pomoć i poslati, ali u nama živi nada da ćemo Ognjenu ipak omogućiti terapije u Zagrebu, koje su za pacijente poput našeg Ogija zaista revolucionarne i jedina nada u to da će se probuditi - rekao je Ljubinko Dragojević.

Podsećanja radi, pre 11 godina u Belgiji je ustanovljeno Ognjen nije "biljka" i da ima nade da se jednog dana vrati u normalne životne tokove, ali kada, to niko nije mogao, niti se usudio da prognozira. Godine su prohujale, neumorni roditelji davali su sve od sebe da nemoguće učine mogućim. Međutim, bez napretka medicine na tom polju, ništa značajnije se nije moglo uraditi sve dok se nije ukazala nova nada u jednoj poliklinici u Zagrebu.

Kontakt i račun

O Ognjenu su "Vesti" prvi put pisale pre pune decenije, kad su roditelji Ljubinko i Snježana Dragojević potražili pomoć od svojih humanih zemljaka u dijaspori, kako bi ga odveli u Lijež i ustanovili da li uopšte i postoji nada da se Ognjen jednog dana probudi nakon teške saobraćajne nesreće.

Svi koji žele da pomognu da se ovaj hrabri mladić nakon toliko godina probudi iz stanja u kome se nalazi i stane na svoje noge mogu uplatiti novac na žiro-račun u NLB Razvojnoj banci, broj: 5620998111233032 na ime Ljubinko Dragojević, Lug bb 78250 Laktaši. Otvoren je i devizni račun. IBAN: BA395620998144953142, SWIFT BIC: RAZBBA22, a broj telefona je: 00387 65 376 468.

- Kao i svaki roditelj, teško da možete da se pomirite sa činjenicom da će vaše dete ostati nepokretno do kraja života. Roditeljska ljubav je neopisiva i nema šta ne biste uradili za svoje dete. Sudbina je tako htela, da u 14. godini doživi strašnu nesreću i s tim smo se pomirili. Zato je tračak nade, koju su nam pružili lekari u zagrebačkoj privatnoj poliklinici koji robotikom vraćaju pokrete, za nas poput čuda. Krajem prošle godine pregledali su Ognjena i zakazali lečenje u aprilu ove godine. Dakle, ta neurorehabilitacija vratila nam je i nadu za oporavak našeg sina. Teško je i opisati kako smo se supruga Snježana i ja osećali kada je tokom pregleda već u prvom minutu Ognjen reagovao na stimulacije i pomerao noge. Tada je i utvrđeno da kod njega nema prekida motorike, što je veoma važno. Tragom dobrih vesti, čak sam posetio i Danijelu Kovačević iz Inđije koja je osam godina bila u komi i koju su ovim metodama lečili na klinici u Nemačkoj i uspeli da je probude. Videvši je uživo i taj napredak, to nas je tek ohrabrilo - iskreno će Ljubinko Dragojević.

Lična arhiva
Ognjen Dragojević pre nesreće (desno)

Jedina nada

- Iskreno govoreći nemamo više kud, do da ponovo sve poznate i nepoznate ljude zamolimo za pomoć. Oni su nam jedina nada da će se naš sin probuditi i progovoriti. Mi se borimo više od deset godina sa tim i prošli smo sijaset situacija, dobrih i loših. Ne dao Bog nikome Ognjenov ili naš usud. Molimo za razumevanje, ono nam znači koliko i pomoć koju nam pružaju - rekao je Ljubinko Dragojević, uzdajući se u humanost naših čitalaca, čije je srce veliko poput okeana.

Međutim, u celoj toj situaciji dolazi se i do one materijalne strane, koja nikad nije nimalo prijatna, pa tako ni saznanje da bi za ovakav vid lečenja u Zagrebu za tri meseca, za smeštaj i hranu trebalo izdvojiti čak 15.000 evra, koje Dragojevići sami nikako ne mogu da obezbede. Ljubinko i Snježana su nezaposleni, a jedine prihode u njihovu kuću donosi stariji sin Saša.

Dragojevići ističu da su sve ove godine uspevali, isto tako zahvaljujući ljudima dobre volje, da obezbede novac za Ognjenove skupe terapije lekovima iz Rusije, za koju je potrebno svaki put izdvojiti čak 2.000 evra. Činili su sve što se moglo. Za Ljubinka i Snježanu koji se skoro i ne odvajaju od svog sina, svaki, pa i najmanji njegov pokret je veliki uspeh.

Iako je budan i čuje sve što se oko njega dešava, Ognjen još ne može da priča, niti da se kreće. U stanju je da odreaguje na nešto što se od njega traži, ali zbog spazma mišića i to može biti otežano. Ipak, roditelji nisu odustali i žive za dan kada će im se obratiti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nikako da svane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online