Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Strah od ledenog talasa

Veliki broj naših čitalaca iz celog sveta zainteresovao se ovih dana, nakon priče u "Vestima", za siromašnu porodicu Slobodana Bandovića sa Peštera koja, bez igde ičega i često gladna, živi u trošnoj i ledenoj straćari na periferiji sela Gradac kod Sjenice.

D. N. Petrović
Mališane oduševile igračke koje nikada ranije nisu videli

Mada se trudi da nadničeći zaradi bar za golo preživljavanje, Slobodan ne može da prehrani suprugu Stanku, majku Mariju i decu Stefana(8), Radišu (6) i Petra (3), a kamoli da popravi užasne uslove u kojima živi njegova porodica. Da nevolja bude veća, mali Radiša, srednji sin, jedva govori i potrebno mu je ozbiljno lečenje za koje roditelji nemaju novca.

Očekuju posete lekara

Pošto su našu priču o porodici Bandović preneli i neki lokalni mediji u Novom Pazaru i Sjenici, za malog Radišu, koji teško i samo delimično govori, zainteresovala su se i lekarska udruženja, nekoliko logopeda i socijalna služba u Novom Pazaru. Očekuje se da će ga bar neko posetiti narednih dana i da će ga, u dogovoru sa roditeljima, povesti na preglede koje je trebalo da obavi još pre tri godine.

Tako je među prvima, u Gradac, sa nekoliko prijatelja iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina koji žive i rade u Nemačkoj, a trenutno su u rodnom kraju, pohitao naš saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović, koji je porodici Bandović uručio prvu pomoć u najosnovnijim namirnicama, lekovima, odeći i obući. Mališani su dobili i mnogo igračaka koje su videli po prvi put u životu.

- Godinama obilazim bolesne, stare i siromašne na Pešteru, Goliji, Rogozni i Kopaoniku, nagledao sam se bede i sirotinje, ali ovako težak život jedne porodice odavno nisam video. Najviše mi je žao dece i bake Marije, moramo im pomoći - ističe Muratović.

Naglašava da meteorolozi za kraj februara i početak marta najavljuju ledeni talas na Pešteru, zbog čega brine kako će Bandovići preživeti na velikim mrazevima i snežnim vejavicama.

- Dobili smo brašno, ulje, šećer i suhomesnate proizvode, pa je supruga Stanka posle mnogo vremena deci spremila gulaš. Ali, više od toplog obroka mališane je obradovala nova odeća, posebno najstarijeg Stefana koji ide u školu i pun paket igračaka koje su nam doneli Hidovi prijatelji iz Nemačke. Hvala im mnogo, bar za malo naš život se promenio nabolje - ističe Slobodan Bandović.

Osim namirnica, lekova, odeće i obuće, Bandovići su dobili i 100 evra, po 50 evra od Slavice Novković iz Švedske i Hakije R. iz Luksemburga.

D. N. Petrović
Bandovići ispred trošne udžerice, jedine imovine

- Ovo su prve pare koje su za poslednjih godinu dana ušle u našu kuću. Ne znamo na šta ćemo ih potrošiti jer nam baš sve nedostaje. Voleli bismo da kupimo novi šporet smederevac i bar jedan kauč kako deca više ne bi spavala na podu. Ako dobijemo još koji evro, pokušaćemo da malog Radišu povedemo na neku specijalizovanu kliniku u Novom Pazaru ili Beogradu kako bi tačno utvrdili zašto ne govori. Još se nadamo da će progovoriti i da će kao i ostala deca na vreme krenuti u školu - priča Stanka Bandović i dodaje:

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hvala dobrim ljudima koji su nam pomogli i koji su se raspitivali za našu muku i nevolju. Hvala i svima koji su nam najavili pomoć, neka ih Bog čuva i sreća prati na svakom koraku!

Preseljenje jedino rešenje

Humanitarac Hido Muratović smatra da bi opštinska socijalna služba, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, trebala da nađe neki, bar privremeni, smeštaj za porodicu Bandović.
- Imali su sreće ove zime jer je do sada bila vrlo blaga. Njihovu udžericu teško je utopliti, a za novu kuću za sada nema novca. Zbog dece bi država trebalo da se pobrine za njihov smeštaj - kaže Muratović.










 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima nade za malog Radišu
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
HUMANITARNI MOST Samo da Radiši bude bolje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online