Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 02.02.2018.
18:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: Vesti A

Neka Bogorodica čuva naše dobrotvorke

Uprkos lošem vremenu, uvek spremni i nadahnuti, reporteri "Vesti" su nedavno uručili 400 AUD Srbi Stankoviću, zlostavljanom dečaku čobaninu iz sela Kozji Dol kod Trgovišta. Prilozima njegovih stalnih dobročiniteljki Milanke Lenke i Tijane Latinčić iz Australije priključila se i gospođa Cvijeta Vitić, kako bi njihov štićenik mogao sa bratom invalidom Novicom da kupi svinju i obezbedi hranu.

Vesti
Nećemo biti gladni: Novica i Srba Stanković

- Tijana i ja šaljemo 300 dolara, a priključila se i moja mama Cvijeta sa 100 dolara kako bi Stankovići kupili svinju i izgurali zimu koja u planinskom kraju traje dugo. Neka ih služi zdravlje i da im život bude bezbrižniji i radosniji - poručuje Milanka.

Srba se novčanoj pomoći veoma obradovao.

Noćne more iz prošlosti

- Nije mi lako. Ponekad samoća, a često sećanja na sve proživljeno stvaraju nepodnošljivu teskobu. Tad uzmem i radim ono što mogu, što mi zdravlje dopušta. Ljuštim krompir, pravim ručak za brata i mene. Idem i po vodu više puta do obližnje česme. Kad mi je najteže molim se Bogorodici. Njena ikonica je pod mojim jastukom. Zoru dočekam u molitvama - kaže nam Srba.

- Kako mene čuva Bogomajka, tako neka čuva i moje dobrotvorke. Bogorodica mi je pomogla kad je bilo najteže. Nadam se da će ove divne žene koje mi pomažu nagraditi kako treba - ističe Srba.

Iako je i sam bolestan, Srba brine o bratu invalidu Novici koji ne može bez štaka. Nemaju nikakva primanja, pa svaki dinar koji dobiju pažljivo troše. Vest da će kupiti svinju namamila im je suze na oči.

- Biće mesa sa pasuljem, krompirom ili kupusom. Baš se radujemo, neće biti gladi - poručuju zajedno.

Srbu bolesti godinama ne zaobilaze. Preležao je žuticu, imao psihičke i srčane probleme, u dva navrata i upalu pluća. Često oseća bolove u rukama i nogama. Sa Novicom živi u staroj školi.

- Ne žalimo se. Hvala predsedniku opštine Trgovište i svima koji su nam omogućili krov nad glavom - kaže Srba.

Novica je radio dok je mogao kao nadničar, a onda ga je čisteći štalu udarila krava i smrskala mu nogu. Njegove muke bile su, kako kaže Srba, velike. Jedva se oporavio.
Novica ističe da bez brata ne bi mogao.

- Srba me čuva i lepo se slažemo. Zajednička sudbina nas drži da budemo prava braća. Donacija dobrih žena iz Australije mnogo će nam značiti u narednim danima. Donosi nam mir, jer sigurno nećemo biti gladni - navodi Novica.

Srba ističe da bez gospođe Milanke i njene porodice ne bi opstali.

- Da nema njih, ko zna šta bi se desilo sa nama. Tu u neposrednoj blizini, na stotinak metara od nas je božji beleg, manastir Preobraženja Gospodnjeg. Moliću se za sve njih, da im Svevišnji blagoslovi domove i donese zdravlje, mir i radost - kaže Srba.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Oteraše strah od gladi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online