Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Da pobedimo zajedno svaki novi dan!

Duša se leči kada ste među decom, misao je velikog književnika Dostojevskog. Koliko ima istine u njegovim rečima uverila se i ekipa "Vesti" prilikom nedavne posete Prihvatilištu za decu Beograd.

V. Sekulić
Pesma iz srca: Štićenicima je ovo bio nezaboravan dan

Proveli smo jedno prepodne u društvu mališana kojima je ova ustanova jedini dom, a zaposleni jedina porodica. Uručili smo im vredne poklone redovne donatorke Humanitarnog mosta, bake J. S. iz Meningena, kako se ona sama predstavlja, i njene porodice.

Ona je našoj redakciji uputila pet paketa s garderobom, igračkama i slatkišima za decu Prihvatilišta, ali i 200 evra kako bismo im kupili ono što im najviše nedostaje.

U dogovoru sa zaposlenima u ovoj ustanovi, novac je utrošen na kupovinu suhomesnatih proizvoda, mleka i sredstava za higijenu.

Sudeći po osmesima i radosti koju je među mališanima izazvala naša poseta, čini se da smo, makar na trenutak, i mi zalečili njihove duše.

Pre nego što su zavirili u ponude, želeli su da se pesmom zahvale na dobrotvorki iz Nemačke, koju su svi tog dana doživljavali kao svoju rođenu baku.

- Koliko puta na dan prođeš pored mene ti. Spustiš pogled, ne vidiš, jer misliš da sam drugačiji. Ti i ja smo istih godina, u školu idemo i ti i ja, jedina postoji razlika, ti kući ideš u zagrljaj. Ja imam prezime, isto imam sve, možda nemam svoj mir i dom, ali verujem da sutra već, imaću sve. Ja sam dete, kojem malo treba, sanjam jedan mali san: da pobedimo zajedno svaki novi dan - stihovi su koji su odjekivali Prihvatilištem.

Najpre stidljivo, a onda sve hrabrije, pevali su uglas mališani samo za nas. Iako plemenita čitateljka "Vesti" nije došla lično, dečaci i devojčice su nas molili da obećamo da ćemo joj preneti izraze zahvalnosti i ispričati kako su pevali u njenu čast.

A onda su se razdragano bacili na otvaranje poklona. Oni najmlađi obradovali su se najviše slatkišima i igračkama, dok su malo stariji više uživali u razgledanju garderobe.

Birale su se i isprobavale jakne, haljinice, pantalone, bluze, džemperi...

Nesebično su delili među sobom i pomagali jedni drugima da izaberu ono što će im stajati baš kao da je šiveno za njih.

S ushićenjem su pokazivali vaspitačicama šta su dobili i pozirali pred objektivom našeg fotoreportera.

- Mnoga deca kada dođu ovde prvi put u životu od nekoga dobiju poklon. Osete da su značajni i da postoje oni koji čuju njihove potrebe. U našoj ustanovi dobiju priliku da budu deca - objašnjava za "Vesti" koordinatorka Prihvatilišta Danijela Stajković.


Poziv donatorima

Svi oni koji žele da pomognu Prihvatilištu i olakšaju svakodnevno funkcionisanje ove ustanove mogu da pozovu na telefone: +381 11 249 - 2301 i +381 64 8677500. Adresa je Bulevar oslobođenja 219, Beograd. Uvek su im potrebni hrana, sredstva za ličnu higijenu i čišćenje, odeća, peškiri, posteljine, školski pribor. Na raspolaganju donatorima je, kao i uvek, i redakcija "Vesti".

Kako napominje, u njihovu ustanovu dolaze mališani zbog najrazličitijih problema.

- Reč je o deci sa ulice, koja prose i koja su na bilo koji način zloupotrebljena, žrtve su trgovine ljudima, nasilja u porodici, zanemarivanja... To su mališani sa brojnim problemima kojima je uskraćeno normalno i srećno detinjstvo i nemaju pristojne uslove za život u svojim porodicama. Neki iz Prihvatilišta odlaze u domove, a drugi se vraćaju u svoje porodice ako se reše problemi zbog kojih su došli kod nas. To su najugroženiji mali ljudi i mi smo tu da im ponudimo zaštitu i napravimo most koji vodi ka rešavanju njihovih životnih drama. Pokušavamo da im ponudimo svetlo u najmračnijim trenucima - objašnjava Stajkovićeva.

Dodaje da je cilj svih zaposlenih da deca budu srećna i zadovoljna.

- Susrećemo se sa raznim ozbiljnim problemima. Trudimo se da ih maksimalno zaštitimo, da im omogućimo da žive kao sav normalan svet. Uključujemo ih u sportske aktivnosti, u kulturna dešavanja, u zabavne programe, vodimo ih na različite manifestacije. Otkrivamo im talente za koje ni sami nisu bili svesni da ih poseduju - rekla je Danijela.

Za kraj naše posete, deca su nas još jednom ostavila bez teksta. Nisu nas pustili da odemo praznih ruku, već su pripremili malo iznenađenje.

Upakovali su bombone, da se, kako kažu, novinari u redakciji malo počaste i uručili zahvalnicu zato što mislimo na njih.

Ovim gestom pokazali su da dečja plemenitost i iskrenost nemaju granice.

Šest decenija brige i pažnje

Prihvalitište za decu Beograd postoji već 60 godina. Više od 70.000 mališana je prošlo kroz njihove ruke.

Bave se ugroženom decom uzrasta od sedam do 18 godina. Cilj je da se u roku od tri meseca u saradnji sa centrima za socijalni rad pronađe najbolje trajno rešenje za dete, kada ono napušta Prihvatilište.

Trenutno imaju kapacitet od 16 kreveta, osam muških i osam ženskih. U ovom momentu su smestili 20 mališana, a s obzirom na mali kapacitet dovijaju se na razne načine.

U poslednjih deset godina, nažalost, ne pamte da su imali slobodnih mesta. Kako ističu, nadaju se da će se preseliti u veći prostor u kojem kapacitet treba da bude 50 mesta.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bez vas, ne znam šta bih...
HUMANITARNI MOST Ne mogu bez dobrih dela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online