Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Od dobrote nema većeg dara

Pre nekoliko meseci Slaviša Aksentijević Joja i njegov prijatelj Nemac Marko Blank poklonima su obradovali brojne porodice u selima u okolini Kuršumlije. Tada su najavili da to neće biti njihova poslednja humanitarna akcija. O Božiću je dato obećanje ispunjeno.

Z. Marjanović
Za uspomenu: Slaviša Aksentijević sa porodicom Radosavljević

Za praznik Hristovog rođenja Slaviša je posetio rodni kraj. Ovog puta noseći darove obišao je najsiromašnije u selima Lukovo, Seoce, Štava i Dankovići. Svi mališani iz Konjove dobili su prigodne poklone.

- Do sada smo Marko i ja uglavnom zajedno donosili pomoć i to najviše porodicama sa mnogo dece. Ovog puta sam doputovao sam jer je moj prijatelj imao druge obaveze. Marko je oduševljen Srbijom, njenom prirodom, a najviše ljudima i gostoprimstvom i u najsiromašnijim domovima. Svima prenesem pozdrave od Marka, velikog humaniste, koji ne žali da uloži novac za pakete sa hranom, higijenskim sredstvima, odećom i obućom... To što ja radim pokušavajući da na bilo koji način olakšam život sirotinji u zavičaju, osećam kao moralnu obavezu, ali to što Marko Blank radi, a često je on i inicijator pripreme humanitarnih paketa, to je nešto što se na Zapadu ne sreće tako često. Ovog 7. januara ja sam bio taj koji je i u Markovo i moje ime bio Božić Bata - kaže za "Vesti" Slaviša Aksentijević, koji već odavno ne broji koliko je puta do sada pomagao svojim siromašnim sugrađanima.

Ono što ga raduje, a takvi su utisci i Marka Blanka, jeste što se siromašni ljudi kojima pomažu ni na šta ne žale.

Z. Marjanović

Spojila ih humanost

Slaviša Aksentijević je rođen u okolini Kuršumlije, ali već 28 godina radi u Nemačkoj, u Hamburgu, gde je stekao veliki broj prijatelja među kojima je i Nemac Marko Blank. Slaviša i Marko su i veliki humanitarci koji već godinama unazad pomažu najugroženijim porodicama u udaljenim selima kurušumlijske opštine.

- Najbolji primer za to je porodica Radoljuba Radosavljevića iz sela Štava. Pod jednim krovom žive tri generacije. Kada se uđe u njihov dom, iako skroman, čovek oseti neku harmoniju i patrijarhalni red, jer se svi međusobno poštuju, vole. Žive od onoga što imaju, a ono što nemaju, kao i da im ne treba jer su tako i vaspitani, posebno deca - ističe Joja Aksentijević, nakon što je i ovoj porodici uručio vredne božićne humanitarne pakete.

Posebno zadovoljstvo za njega bila je podela božićnih poklon-paketića za sve đake, a ima ih devetoro, koji uče u školi u selu Konjuva, koja je ponovo otvorena posle tri decenije.

Z. Marjanović

Svaki učenik je dobio dar, a u selu se Jojin dolazak proslavio kao važan događaj.

- Nismo očekivali da se naše dece seti neko ko živi tako daleko od našeg sela. Hvala Slaviši i Marku za sve poklone koji su podelili siromašnima u selima oko Kuršumlije u kojima i deca i odrasli još uvek veruju da postoje dobri ljudi, a samo dobrotom svet može da se menja nabolje - poručili su roditelji dece iz Konjuve.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online