Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.12.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Jedan poziv rešio nedaće

Nekoliko dana pre Svetog Nikole, krsne slave većine Srba, na adresu Milana Milanovića iz zabitog Žunjevića na Rogozni koji, takođe, najčešće u nemaštini slavi ovaj blagdan, stigla je vredna pošiljka iz Švajcarske.

D. N. Petrović
Mala Mara kod kuće čekala poklone

U pitanju je dar od 300 evra i dva velika paketa puna odeće, obuće i igračaka, koje je siromašnom gorštaku sa opustele planine, njegovoj supruzi Evi i ćerkici Mariji-Mari, poslala naša čitateljka i dobrotvorka Marija Golubović, poželevši Milanovićima svu sreću. Ali i da u zdravlju i veselju, sa komšijama i najbližim rođacima i punom trpezom, proslavi slavu.

- Kao da me je sam Bog pogledao. Bližio se Sveti Nikola, a ja i supruga Eva smo lomili prste i mozgali kako i čime da dočekamo goste. Nemajući kud, dogovarali se od koga da pozajmimo novac za ribu, kolače i druge namirnice. Onda je usledio poziv iz Švajcarske, dobra Marija Golubović je sve rešila - priča Milan na autobuskoj stanici u Novom Pazaru dok čeka pošiljku dobrotvorke i dodaje:

- Nemamo mnogo gostiju, biće za slavu, ali i za druge potrebe. Duga je zima, valja se snabdeti brašnom i najpotrebnijim namirnicama, jer kad padne sneg više nema nema silaska u Novi Pazar.

Dok nam to priča, Milan nam pokazuje mokru obuću na svojim nogama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Nisam obuo gumene čizme, krenuo sam u cipelama i prevario sam se. Bujice su odnele puteve, svuda je voda, a do autobusa u Lukarima morao sam raznim stazama i puteljcima da pešačim 15 kilometara. Imam jednog rođaka ovde u Novom Pazaru, koji će me terenskim vozilom prebaciti do sela, inače ne bih mogao pakete da odnesem na leđima - dodaje Milanović.

Moli nas, iako je on to već učinio telefonom, da i na ovaj način, još jednom, prenesemo veliku zahvalnost dobrotvorki Mariji Golubović koja je njegovoj porodici pomagala i ranije.

D. N. Petrović
Dočekao pošiljku: Milan Milanović

- Još nisam otvorio pakete, ali znam, rekla mi je Marija telefonom, da je u njima mnogo nove garderobe, nove čizme za Evu, cipele i košulje za mene, igračke i slatkiši za moju Maru... Ćerkica će se najviše obradovati, jer nema mnogo prilika da se raduje poklonima. Ponekad prođe i po tri meseca a da nam u kuću niko ne uđe. Nema na Rogozni ljudi, divljina i bespuće, sa planine se odselilo 70 odsto stanovništva. Jedino mi nismo imali gde da odemo - naglašava Milan.

Podsećanja radi, Milanovići žive u staroj kućici oblepljenoj blatom i sa zemljanim podom. Nemaju plodnu zemlju, preživljavaju branjem pečuraka, kleke i šipurka. Duže od pet godina Milanovići su štićenici Humanitarnog mosta "Vesti" i da nije bilo naših čitalaca, dobrih ljudi iz celog sveta, verovatno bi gladovali.

Budućnost neizvesna

Milan i Eva se ne usuđuju da prošire porodicu, jer ne znaju kakva sudbina čeka njihove potomke na opusteloj i od opštine Novi Pazar i države otpisanoj Rogozni. Mala Mara će iduće godine u školu, u Žunjeviću nastavu pohađaju tri đaka, a Milan i Eva se brinu da se škola ne ugasi.- Nama je sada najvažnije da bar za našu malu Maru dođu bolji dani, da kao i ostala deca širom Srbije ide u školu, da je solidno obučena i da kad se vrati ima topao dom i obrok koji voli. Do sada to nije uvek imala, a šta budućnost nosi, ostaje da vidimo - ističe Milan.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Mala Mara ostala bez mleka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online