Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 12.11.2017.
18:00
B. B. - Vesti - Foto: Privatna arhiva A

Nova nada i za decu-leptire iz Srbije

Devetogodišnji dečak Hasan iz Sirije, kome je retka i neizlečiva bolest bulozna epidermoliza uništila skoro 60 odsto kože i koji nije imao gotovo nikakve šanse da preživi, izlečen je zahvaljujući novoj genskoj terapiji na klinici u Bohumu.

Privatna arhiva
Tim lekara zaslužan za uspeh

Radi se o jedinstvenoj transplantaciji kože u svetu koju su zajedno izveli bohumski lekari i Univerzitet u Modeni. Prvi put je jednom pacijentu spasen život presađivanjem genetski modifikovane kože na skoro celom telu. Mali Hasan je pre dve godine primljen na dečje intenzivno odeljenje bolnice St. Jozef u Bohumu. Zajedno sa univerzitetskom klinikom Bergmanshajl, Katolička klinika u Bohumu čini centar za lečenje opekotina sa vrhunskom ekspertizom.

"Kada je Hasan došao kod nas, izgubio je 60 odsto površinskog sloja kože. Imao je groznicu i bio težak samo 17 kilograma. Njegov život je bio ozbiljno ugrožen", rekao je dr Tobijas Rothoft, šef dečje klinike.

Ohrabrenje za sve

U Srbiji ima oko 20-oro dece koja imaju dijagnozu retke i preteške bulozne epidermolize, koja se manifestuje tako što koža postaje izuzetno osetljiva i gotovo svaki dodir izaziva plikove i rane koji je sukcesivno razaraju. Bolest za koju nije bilo leka. Među njima su Semra Kurtanović (13) iz Novog Pazara o čijoj sudbini smo u protekle dve godine više puta pisali, ali i 10-godišnji Despot Lazić iz Bajine Bašte. Novost u lečenju ove bolesti koja dolazi iz Nemačke, za roditelje ovih mališana je i više nego dobra i ohrabrujuća. Ostaje da se vidi kakve su mogućnosti lečenja i naše dece koja poput malog Hasana muke muče sa ovom teškom bolešću.

Sve uhodane terapije nisu mogle da pomognu dečaku i bohumski lekari su se našli pred naizgled nerešivom zagonetkom. Odgovor su potražili u severnoj Italiji, gde se nalazi Centar za regenerativnu medicinu Univerziteta u Modeni koji važi za vodeći u oblasti istraživanja genetski modifikovane kože. Uz saglasnost Hasanovih roditelja, mogao je da počne nemačko-italijanski medicinski projekat.

U Bohumu je dečaku uzet mali uzorak kože, koja je u Modeni obogaćena netaknutim genskim ćelijama, u laboratoriji proizvedena kao transplantat i kao takva poslata u Bohum. Nova koža je bila veličine kvadratnog metra i ona je dečaku presađena u tri operacije: na rukama i nogama, leđima, stomaku, vratu i licu - na skoro 80 procenata tela.

Time je Hasan prvi pacijent u svetu koji je dobio novu kožu proizvedenu u laboratoriji na tako velikoj telesnoj površini. Hrabri dečak je dobro podneo sve lekarske zahvate i posle sedam i po meseci boravka na klinici ovaj mališan sada je ponovo sa svojom porodicom.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Njegova koža sada izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dečaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal. Hasanov otac je rekao da se dečak "sada oseća kao normalna osoba", da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

"To nas najviše raduje", reagovao je dr Rothoft. Nemačko-italijanski tim je ovim podvigom ohrabrio i druge koji su oboleli od ove retke bolesti i ulio nadu za izlečenje i normalan život, kao što je uspelo malom Hasanu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spasimo malog Dušana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online