Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 06.11.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Z. Marjanović A

Nisu sve prepreke savladane

Prošlo je već dosta vremena od kada su čitaoci "Vesti" nesebično i u rekordnom vremenu prikupili više od 11.000 evra za operaciju Milice Tutunović iz sela Rajac kod Čačka. Ona je, podsećanja radi, pre tri godine rođena sa urođenom kataraktom na oba oka, dakle, gotovo potpuno slepa, a procena lekara u Srbiji je bila da će život provesti u tami.

Z. Marjanović
Tatina miljenica: Zoran Tutunović i ćerka Milica

Međutim, tračak nade Zoranu, bivšem perspektivnom oficiru JNA koji je svojevoljno napustio vojsku nakon svega što je video na ratištima, i njegovoj supruzi Ani, dali su ruski lekari iz Kaluge koji povremeno ordiniraju u Specijalizovanoj oftalmološkoj ordinaciji Eliksir u Novom Sadu. Ruski lekari su detaljno pregledali devojčicu, nakon čega su roditeljima dali nadu da će njihova miljenica, jedna od četvoro dece koju su Zoran i Ana izrodili, progledati nakon operacije.

Međutim, između nade da će posle operacije u ruskom gradu Kaluga Milica progledati i stvarnosti isprečio se novac, koji su samo mogli da sanjaju. Ali, nekada ništa nije izgubljeno kada izgubljeno je sve. Na scenu su, po ko zna koji put, stupili čitaoci "Vesti" koji su, na iznenađenje Miličinih roditelja, u rekordnom vremenu prikupili potreban novac za put u Kalugu i operaciju devojčice koja je, kako se ispostavilo, bila veoma uspešna. I ne samo to, nego i za post operativne tretmane u Novom Sadu, isto tako nimalo jeftine.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Posle tih operacija Milica je postepeno progledala, ali time nije završen njen i naš put ka potpunom ozdravljenju. Usledile su brojne kontrole, pregledi, bezbrojna putovanja do Novog Sada, analize, rehabilitacija i sve je to bilo veoma skupo. Međutim, iako smo uložili sve što smo imali, pa i ono što nismo, zadovoljni smo postignutim, ali stalno se uočavaju novi zdravstveni problemi. Milica je, naime, progledala u meri da može da se snalazi u prostoru, nakon operacije je i prohodala, prepoznaje stvari i lica oko sebe, ali predugo je živela u tami, što je ostavilo posledice i na njen mentalni razvoj - istakao je nemoćni otac Zoran, dodavši:

- Trenutno ima problem sa govorom, zbog čega su neophodni novi pregledi kod logopeda, ali i foto-magnetna i laserska stimulacija vida koje moraju da se obavljaju na svaka tri meseca. Svaka terapija je oko 400 evra. Mi više nemamo šta da prodamo, a uz sve to moramo da vodimo brigu i o ostaloj deci. Živimo od dečjeg dodatka od nekoliko hiljada dinara i od onoga što zaradim krčeći vrzine u selima u okolini Čačka. To nije dovoljno za naš nastavak borbe. Hvala svima koji su nam do sada pomagali, a hvala i onima koji će i ovog puta možda imati razumevanje za našu muku i pomoći nam na ovom trnovitom putu koji nam je život priredio, ali koji moramo da pređemo. Ne možemo da odustanemo od svog deteta.

Nije samostalna

Tutunovići su u međuvremenu Milicu upisali i u vrtić u obližnjem selu Zablaće kako bi se socijalizovala, ali, uvek ono ali...
- Objašnjeno je da je u njenom slučaju potrebna, pored redovne, i posebna vaspitačica koja bi se brinula o njoj. Međutim, uvereni smo na osnovu stava lekara da će foto-magnetne i laserske stimulacije vida pomoći i da će Milica u dogledno vreme biti potpuno spremna za samostalni život. Ali, sve to, opet, zavisi od novca koji nemamo. Ljudi su nam nesebično pomogli oko operacije očiju, pa i kasnije prilikom rehabilitacije, ali ove male korake do konačnog izlečenja sami ne možemo da pređemo. Jednostavno, nema se više od čega - kaže Zoran Tutunović za sva vremena zahvalan našim ljudima široke duše zahvaljujući kojima njegova Milica sada vidi svet u gotovo svim duginim bojama.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Još jedna prepreka do cilja
HUMANITARNI MOST HVALA!
HUMANITARNI MOST Srećan put, Milice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online