Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Stari i nemoćni na prvom mestu

Gerontološki centar Beograd - Bežanijska kosa, proteklih dana imao je priliku da ugosti nesvakidašnje goste, koji ovaj dom za penzionere nisu posetili praznih ruku. Nemački plemić Hans Diter Rubi (74) iz Valdšut Tingena i grof Aleksandar Vojinović kancelar viteškog reda Pro Concordatia Populorum (u prevodu Za slogu među narodima), tom prilikom doneli su značajnu donaciju.

K. Nedeljković
Uručenje poklona: Pomoćnik direktora Srđan Dimitrijević i Hans Diter Rubi

Reč je o 24 digitalnih aparata za merenje pritiska, stetoskopima, toplomerima, specijalnoj lupi za dermatoskopiju, kao i mašini za bezbedno uklanjanje staračkih fleka, koju je samostalno obezbedio gospodin Hans Diter Rubi.

Pokloni su uručeni pomoćniku direktora Gerontološkog centra spec. dr med. Srđanu Dimitrijeviću.

- Često i mnogo godina pomažem različite ustanove u Beogradu kojima je to potrebno, između ostalog i ovaj dom na Bežanijskoj kosi, jer znam situaciju i da im je pomoć dobrodošla. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo, jer sam za Beograd posebno vezan. Moja tetka, Marija Radović, rodom iz Beograda, inače rođena u Nemačkoj, bila je udata za jednog funkcionera koji je radio kod Josipa Broza Tita u Ministarstvu inostranih poslova, sahranjena je na Novom groblju, pa često obilazim njeno grobno mesto. Uz PCO sam kada je reč o relacijama istočna Evropa (Srbija, Rumunija, Mađarska...) i Amerika i rado pomažem koliko mogu, a uglavnom starijoj populaciji, oni su nekako na prvom mestu. Saznam od ustanova šta im je potrebno, pa im u okviru svojih mogućnosti pomognem. Danas sam doneo ovu pomoć, a za budućnost, videćemo šta možemo da uradimo - kazao je gospodin Diter Rubi, na šta se pomoćnik direktora Srđan Dimitrijević nadovezao:

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Mi smo veliki, tačnije najveći Centar na Balkanu. Kao ustanova imamo četiri jedinice, od kojih je na Bežanijskoj kosi najveća, gde imamo oko 640 korisnika, a računajući i ostale jedinice (na Voždovcu i dve na Karaburmi), imamo ukupno 1.300 korisnika. Ono što se dramatično promenilo u poslednjih 20 godina jeste to da su ljudi ranije dolazili u dom sa oko 60-65 godina starosti, a sada sa 80 i 90 godina, što znači još nemoćniji, dementniji i sa Alchajmerom, zbog čega im je potrebna konstantna nega, 24 časa. Ipak, ono po čemu smo poznati jesu različite aktivnosti koje stalno organizujemo za naše korisnike. Iskreno govoreći, sve što dobijemo, mnogo nam znači i mi smo zahvalni na svakoj pomoći. Ovo nije ni Norveška ni Švedska, znamo gde živimo, tako je, kako je, što bude jača privreda, i nama će biti bolje. Tako da se trudimo i dovijamo, a zahvaljujući ljudima dobre volje i udruženjima, lakše radimo i korisnicima je bolje.

Potrebe Doma

- Ono što nam uvek treba i što nam je više nego dobrodošlo jesu invalidska kolica, toaletna kolica, dizalice za podizanje invalida... Generalno, dosta ortopedskih pomagala. Istina, imamo i jedno polovno sanitetsko vozilo, ali već je poprilično staro, pa bismo voleli da u nekom narednom periodu pribavimo novije. Pelene za odrasle su takođe prioritetne. Mi ih dobijamo, ali njih zaista nikad dosta... - istakao je spec. dr Srđan Dimitrijević.

Povelja viteškog reda

- Gospodin Hans Diter Rubi, čija je porodica stara oko 1.000 godina, dobio je skoro i povelju od našeg viteškog reda, jer je jedan je od glavnih humanitaraca u okviru PCO, najaktivniji je na polju humanitarnih akcija i ima dosta uspeha u tome. Naš red je pre nekoliko godina imao i najveću donaciju knjiga iz Švajcarske, čak 6.000 knjiga donirali smo Narodnoj biblioteci Srbije i Univerzitetskoj biblioteci, tako da iz Nemačke i Švajcarske, nekako stiže uvek najviše pomoći - kazao je Aleksandar Vojinović predstavnik viteškog reda u Srbiji, čije su osnovne aktivnosti humanitarnog karaktera.




 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan dan, lep kao san
HUMANITARNI MOST Davidu obezbeđeni lekovi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online