Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.09.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Teško bez struje i dede Tomislava

Zahladnelo je ovih dana na Pešteru, počele su jesenje kiše, miriše na sneg, pa gorštaci, dok je još lepih dana, hitaju da se što bolje pripreme za dugu "sibirsku" zimu. U mraku svojih koliba i brvnara, u zabitom zaseoku Janturine, daleko od Sjenice, na granici Srbije i Crne Gore, za snegove i mrazeve priprema se i porodica Jelić koja, iako je 21. vek, još živi bez struje i u mraku.

D. N. Petrović
Jelići jedva preživeli letnje žege bez vode i struje

- Teže nam je nego ikad, ne znamo kako ćemo izgurati do proleća jer sa nama više nema stuba naše porodice, dede Tomislava (85) koji nas je letos, posle kraće bolesti, napustio tiho ne dočekavši struju za koju je živeo i borio se celog svog života. Molimo Boga da mu podari neki lepši pravedniji svet, bez mrazeva, žega, mukotrpnog rada, mraka i muke - priča Svetlana Jelić (39).

Ova majka šestoro mališana će, uprkos brojnim obećanjima iz opštine Sjenica, Vlade Srbije i EPS-a, nažalost, i dalje uz sveću i petrolejku provoditi dane.

- Ništa od struje, naše patnje se nastavljaju. Osim čitalaca "Vesti", koji su nam više puta slali vredne donacije, i humanitarca Hida Muratovića, koji se svojski trudi da nam pomogne, svi drugi su nam okrenuli leđa. Za lokalnu Elektrodistribuciju i opštinu Sjenica odavno ne postojimo, ne žele ni da nas saslušaju, a kamoli da nam pomognu. Bilo je i obećanja iz vrha Vlade Srbije, ali bez rezultata, nastavljamo život u mraku, kakav se živeo pre stotinu i više godina - žali se Darko Jelić (45), Tomislavljev sin i Svetlanin suprug.

Žalosno

Zamenik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin jedan je od retkih predstavnika vlasti koji se svojski trudi da pomogne Jelićima, žao mu je, kaže, što pomaka nema i što šestoro mališana i njihovi roditelji nastavljaju hod po mukama.
- Oni su problem države, a ne opštine. Država upravlja EPS-om i svim elektrodistribucijama. Da je bilo bar malo dobre volje Jelići bi odavno imali svetlo. Ovako, dok god ne dobiju struju, biće mrlja su na savesti i čelnika opštine Sjenica i Vlade Srbije - smatra Hido Muratović.

D. N. Petrović
Svaki dan pešače do škole: Mićo, Miloš i Marko

Naglašava da se navikao na muku i da mu je najžalije što od rođenja u muci žive i njegovi sinovi: Mićo (13), Miloš (12), Marko (8) i Marjan (4) i ćerke, jednogodišnje bliznkinje Marija i Marijana.

- Imamo nešto stoke, radimo i borimo se koliko u ovakvim uslovima možemo, nismo gladni i žedni, niti smo goli i bosi, ali nismo u stanju da sakupimo 10.000 evra i sami finansiramo našu elektrifikaciju. Odlazak deda Tomislava dodatno nam je otežao pripreme za zimu, svaka pomoć dobro bi nam došla. Deo novca koji su nam prošle godine slali dobri ljudi iz Australije još čuvamo "za svetlo", a deo samo potrošili za deda Tomislavljevu sahranu. Kupićemo brašno, ulje, šećer i druge namirnice. Đacima Miću, Milošu i Marku naručili smo nove čizme, jakne, knjige, školski pribor. Čekaju ih duga pešačenja do škole u udaljenom selu Crvsko, kad napadaju veliki snegovi, po znanje će morati na konju - dodaje Darko.

Celo leto bez vode

Od maja, pa sve do polovine septembra, pešterskim vodovodom do Jelića nije stigla ni kap vode. Iako je od čitalaca "Vesti" svojevremeno dobila veš-mašinu, Svetlana ne može da je koristi, jer nema ni vodu, ni struju. Šestoro dece, supruga Darka, a doskoro i deda Tomislava "pere" rukama, a po vodu pešači i po nekoliko kilometara.

D. N. Petrović
Konj jedino prevozno sredstvo: Darko Jelić sa sinovima

Humanitarac Hido Muratović kaže da sve čini za Jeliće, ali da još ne može da im dovede struju.

- Punih deset godina borio sam se, zajedno sa Tomislavom, Darkom i Svetlanom, za elektrifikaciju i bolji život ove porodice. Nema vrata na koja nismo zakucali, nema značajnijeg čoveka u Sjenici i Beogradu koga nismo molili, lično sam od sadašnje premijerke Ane Brnabić dobio obećanje da će Jelići zimu dočekati u osvetljenom domu i ništa od obećanja, kao da se neka velika sila zaverila protiv Jelića, poštenih gorštaka koji u životu ni mrava nisu zgazili - ističe humanitarac Hido Muratović i dodaje:

- Ne znam šta ćemo i kako ćemo dalje, ali znam da odustati nećemo i ne smemo, zbog šestoro malih Jelića moramo se još žešće boriti, žalosno je da odrastaju bez svetla, televizora i kompjutera. Pozivam i sve čitaoce "Vesti" da pomognemo ovoj porodici i da joj bar malo olakšamo život tokom zime. Na proleće nastavljamo borbu za elektrifikaciju - ističe ovaj dobrotvor.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online