Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Siromašna porodica nastavlja gradnju kuće: Pod krovom i tuga i radost

Siromašna i ponosita porodica 44-godišnjeg Slavoljuba Stoilkovića iz zaseoka Reka u selu Nova Brezovica, tridesetak kilometra udaljenog od Vranja, ovog leta doživljava tužne i radosne trenutke. Velika radost obasjala je ovaj izuzetno skroman dom kad je stigla donacija od 1.000 franaka od dobrotvora iz Švajcarske, Srpskog penzionerskog kluba iz Ciriha, koja će im značajno pomoći da nastave da grade kuću koju su započeli. U isto vreme zadesila ih je nesreća jer je umro Slavoljubov brat 46-godišnji Goran, psihički bolesnik. Bilo je to iznenada - otkazao mu je rad srca.

D. Đorđević
Zahvalni dobrotvorima: Radica i Slavoljub sa sinovima i ćerkama

- Novac je stigao ranije, ali taman kada smo hteli da kupimo materijal za izgradnju kuće umre nam Goran. Odjednom, otekoše mu noge i nestade sa lica zemlje. Mnogo nas je potresla njegova smrt. On nam je bio desna ruka, sa suprugom je očuvao decu, pomagao u svim poslovima. A tako se silno radovao izgradnji nove kuće. Hvala dobrotvorima, blagosloveni, zdravi i živi bili, molimo Boga da što više uradimo, da stignemo kad-tad do jedne sređene sobe jer se bojimo da se stara kuća ne uruši - priča i uzdiše najamni radnik Slavoljub.

Kad je ovih dana prošao četrdesetodnevni pomen Goranu, stigao je materijal. Kupljeno je robe za 112.500 dinara. Na pristiglu donaciju od 107.500 dinara, Slavoljub je dodao od "šumskih" dnevnica 7.500 dinara, a troškovi prevoza bili su simbolični 2.500. Dodao je novac kako bi imao kompletan materijal da podigne ploču i ozida zidove.

D. Đorđević

Potreban novac za majstora

- Gradićemo dok imamo materijala. Sada sakupljam novac za majstora. Radim svakodnevno na branju drva po šumama. I krećemo da radimo. Kad bude ploča i izidan zid pozvaćemo reportere "Vesti" da ponovo vide da napredujemo - kaže Slavoljub.

- Kupili smo i blokove, pa se nadamo da ćemo ubrzo da stignemo do završne ploče. Biće to jednospratnica sa prizemljem ili podrumom, kako se uzme. Dovoljna za mene, 37-godišnju suprugu Radicu, sinove 13-godišnjeg Bojana, koji boluje od teške atrofije mišića i u kolicima je, Danijela koji je star godinu i po i ćerke, 11-godišnju Bojanu i devetogodišnju Miljanu. Sa nama će živeti i ostareli i izmučeni otac 78-godišnji Milan - priča Slavoljub.

Do njihovog doma se teško dolazi, put je razlokan, pa se materijal preveze prvo do glavnog puta kamionom, a potom traktorom do kuće koja je nizbrdo krivudavim zemljanim putem, kao na puškomet, na jednom zaravnjenju u dolini zvanoj Reka.

- Još jednom u ime svih nas, koji svaki dan ronimo suze za nesrećnim bratom Goranom, hvala do neba. Neka ga anđeli čuvaju, neka odozgo gleda kako gradimo kuću koju je toliko želeo da vidi, da mu bratanci i bratanice imaju siguran dom na svom ognjištu - kaže Slavoljub na rastanku.

Vraćamo se po vrućini, terenskim vozilom, pomešanih osećanja. Dok se spuštamo polako prema Vranju nadvladava optimizam Slavoljuba i osmesinjegove dece. Svi, držimo palčeve da uspe, da sagradi kuću i obezbedi dom svojoj deci. Daće Bog da dođe do novca i uspe.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Deca su naše jedino blago
HUMANITARNI MOST Melem na ratnikove rane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online