Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 07.09.2017.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Vesti A

Da Nađa pobedi opaku boljku

Nađa Kvrgić do pre samo mesec dana bila je vesela i srećna trogodišnjakinja. Međutim, vedro nebo iznad njene porodice nadvio je taman oblak nakon što je devojčici dijagnostikovana leukemija. Reč je o teškom oboljenju koštane srži, koja proizvodi preveliku količinu leukocita, a u narodu je poznato kao rak krvi. Sat je ubrzano počeo da otkucava, a Nađa se s osmehom, poput pravog heroja, bori protiv čudovišta koje ju je napalo.

Vesti
Mali borac: Nađa Kvrgić

Pošto je njen tata Zoran zaposlen u Nemačkoj, njegovo osiguranje pokriće troškove lečenja na klinici Stadishe u Dortmundu. Tamo Nađi obećavaju 90 odsto šansi da preživi. Lečenje će trajati oko dve godine, a ogromni troškovi puta i smeštaja koji moraju da obezbede blizu klinike, za ovu prosečnu srpsku porodicu su nedostižni.

- S obzirom na to da Nađa za vreme lečenja neće ležati u bolnici, mi moramo da iznajmimo stan. Treba da budemo blizu klinike, pre svega da ne opterećujemo njen organizam dodatnim putovanjima. Takođe, pošto se kod leukemije za čas pogorša stanje, dete može naglo da dobije visoku temperaturu, važno je da budemo što bliži bolnici kako bismo mogli da je odvedemo u hitnim situacijama - kaže Nađina mama Jelena.

Unikatni nakit

Nađina mama Jelena pre nekoliko godina počela je da pravi unikatan nakit inspirisan dečjim likovima iz crtaća. Njen brend Pom Pom predstavljen je na Fejsbuk stranici, a sva zarada od nakita namenjena je isključivo za Nađino lečenje.
- Šarenim narukvicama i ogrlicama možete obradovati sebe, svoje mališane ili drage ljude. To bi nam bila dragocena pomoć u nastojanju da obezbedimo dovoljno novca za boravak u Nemačkoj - kaže Jelena.

Pored Nađe, ona je mama i dva dečaka, Luke (8) i Vanje (6), koji će za vreme lečenja svoje sestrice boraviti kod babe i dede. Samo tako će Jelena moći da bude uz ćerku, a njen suprug, kaže, mora da radi kako bi uspeo da zaradi što više novca za sve što ih čeka.

- Ja sam zaposlena u banci. Međutim, pošto Nađa nije dobila lečenje preko srpskog, nego preko nemačkog osiguranja, nemam pravo na bolovanje. Zbog toga ću morati da idem na neplaćeno odsustvo sa posla dok god se ona leči. To je dodatan udarac za naš budžet. Mi moramo da boravimo tamo, da brinemo o sinovima ovde, spisak troškova nema kraja... Iznajmljivanje stanova u Nemačkoj je veoma skupo, ništa ne možemo da nađemo ispod 1.000, 1.500 evra. Kada bismo imali obezbeđen smeštaj, to bi mnogo olakšalo situaciju - ispričala je zabrinuta Jelena.

Vesti
Uskoro u Dortmundu: Naoružana osmehom

Kontakt

Ukoliko možete da ovoj porodici ponudite smeštaj u Dortmundu, ili želite da pomognete njihovu finansijsku borbu, možete kontaktirati Jelenu Kvrgić na telefon +381653523656.
Ukoliko želite da uplatite novac, to možete da uradite na dinarski račun 340-32019867-11, ili devizni: IBAN RS35340000003201986711, SWIFT: GIBARS22
Erste banka.

Primalac je Jelena Kvrgić iz Novog Sada, a svrha uplate je za Nađu.

Već za desetak dana, Nađa treba da krene na put. Put avionom za nju bi bio rizičan, pa će morati kombijem do Nemačke. Do tada će biti u bolnici u Novom Sadu. Porodica, prijatelji, kolege i poznanici su podigli na noge sve koje poznaju kako bi ova preslatka devojčica otišla u Dortmund.

- Imamo veliku podršku okoline. Svi razumeju da činjenica da je lečenje pokriveno predstavlja tek deo troškova. Odlučili smo se da odemo tamo jer nam nemački lekari pružaju snažniju nadu. Mi želimo da Nađa dobije najkvalitetnije moguće lečenje i što veće šanse za ozdravljenje, kao i svaki roditelj. Njoj će biti prikačen trajni cetralni venski kateter (takozvani Hikmanov kateter) za primanje terapije, umesto braunile. Biće to težak period. Nađa će biti odvojena od porodice, braće, svog doma, ali ona je pravi mali borac. Čini mi se da se nosi bolje sa tim nego što bi odrastao čovek. Iz njenih očiju sija život. Opako čudovište, opadanje kose i sve druge neopisive tegobe neće je omesti u tome da se bori i pobedi - kaže Jelena Kvrgić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dečji osmeh nema cenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online