Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Vredni pokloni i dobre želje

Teška sudbina tri žene, majke Nade (71), ćerke Marine (50) i unuke Nataše (24) Antić, koje žive u staroj, dotrajaloj kućici u selu Sobina, starom naselju kod Vranja, ne ostavlja ravnodušnim plemenite čitaoce "Vesti" koji su hiljadama kilometara udaljeni od otadžbine. Najbolji dokaz za to su novčani darovi koji pristižu posredstvom naše sidnejske Redakcije, iako su zahvaljujući upravo dobrotvorima iz Australije dobile vrednu pomoć koja im je već promenila život iz korena.

D. Đorđević
Obradovaće se: Nataša Antić sa majkom Marinom i poklonima dobrotvora

Tako je po prispeću 150 dolara plemenite Ranke iz Melburna nedugo potom stigao dar od 100 dolara od C. Antić iz Viktorije, uz toplo pismo u kome između ostalog piše:

"Dirnulo me je i bilo mi je veoma žao kada sam u 'Vestima' pročitala da nemate ništa i da vam je potrebna pomoć, pa sam rešila da vas bar malo obradujem sa ovih 100 dolara. Pošto ste vi Marina radili u Jumku, verujem da znate Stanče i Slavče Antić, pa ih mnogo pozdravite, volim ih mnogo, volim Vranje, Dubnicu, Lopardnice, Vrtogoš... Želim vam mnogo sreće i pozdravljam sve dobrotvore".

Dobiće sve što im je potrebno

Već smo pisali da je želja Nataše Antić jedan televizor, da bi imala kakvu-takvu zanimaciju, pošto sada imaju struju. Činjenica je i da im je potrebna odeća i obuća, ali i štošta od pokućstva. Dolazak struje je novi život za njih, a mogu da koriste vodu sa bunara u dvorištu rođaka. Polako se njihov život menja nabolje, na čemu su ove tri sirotice prezahvalne. U socijalnom im sređuju da izvade lične karte, pa će dobiti mesečnu stalnu pomoć od 50 evra. Sa penzijom bake Nade imaće ukupno 130 evra mesečno. Malo je, ali za njih je svaki dinar veliki, a s pristiglom pomoći neće morati da brinu sve do idućeg proleća da li će imati sve što im je potrebno.

Samo nekoliko dana kasnije, redovni donatori i učesnici u brojnim akcijama Humanitarnog mosta, anonimna familija iz Sidneja, koja je Antićima prethodno poslala pomoć od 1.500 dolara, poslala još jedan vredan prilog, tačnije donaciju od 1.000 dolara. Razlog za njihovu odluku da ponovo pomognu Antićima saznali smo u pismu ovih velikih dobročinitelja u kome između ostalog piše:

"Veoma nam je bilo drago kada smo videli da su Antići kupili namirnice, šporet, frižider, platili struju, pribor, sve ono što nisu imali, ali primetili smo i da mlada Nataša ništa nije kupila za sebe od odeće i obuće. Zato smo odlučili da pošaljemo 1.000 dolara kako bi mogla da kupi sebi nešto što joj najviše treba. Hvala Redakciji 'Vesti'."

Podsećanja radi, tim novcem pokrenuli su nadu da i za njih ima života, nakon što su sa 80 evra mesečnog prihoda živele bolesne, bez struje, vode, sa jednim obrokom dnevno, u dotrajaloj porodičnoj kućici, koja na čudesan način odoleva vremenu. Sagrađena je od kamena, pečene i nepečene cigle, krpljene blokovima, s vratima i prozorima koji se ne zatvaraju. Marina je radila u Jumku, u pogonu predionice devet godina, a onda je firma propala, a ona ostala na ulici.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nataša nema oca, jedva je završila specijalnu školu. Starica Nada je nepokretna, noge su joj oduzete i leži u krevetu. Zahvaljujući pisanju "Vesti" i našoj poslednjoj poseti, mnogo toga se promenilo, jer je zasijala sijalica nakon šest dugih godina u mraku, kupljen je frižider, šporet na drva i četiri kubika drva za ogrev, hrana, sredstva za higijenu, sapuni, tečnost za sudove, prašak za pranje...

Novopristigli darovi, upotpuniće ono što do sada nisu mogle ni da sanjaju jer će se naši reporteri, kao i uvek, pobrinuti da ispune želje ovih dobrih ljudi sa dalekog kontinenta, čije je srce veliko kao planina. Narednih dana ponovo će obići porodicu Antić, uručiti im darove i dobre želje. Isto tako pomoćiće im da kupe ono što im je neophodno, a posebno ispuniti Natašine želje i pored odeće i obuće kupiti joj ono za čim joj srce najviše ište. Koliku će radost to uneti u trošni dom Antića, moći će da saznaju u jednom od narednih izdanja našeg lista i na taj način dobrotvori podele radost sa nevoljnicima u otadžbini na koje su mislili.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dočekuju zimu bez straha
HUMANITARNI MOST Jovići u srcu dobre Nataše
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online