Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 19.06.2017.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Nova donacija, stari darodavac

Humani čitalac "Vesti" iz grada Karlsrue u Nemačkoj, koji je nedavno poslao 50 evra porodici Petkov iz Beograda, odlučio je da ih ponovo obraduje i to novom donacijom od još 100 evra. Desetogodišnji Sergej Petkov koji se od rođenja bori sa spinom bifidom, sindromom Arnold aiari i hidrocefalusom, pridobio je simpatije gospodina koji želi da ostane anoniman, a ovakvi gestovi bude nadu kod Sergejove mame Vesne da će uspeti da dođu do zaključka zašto njihov sinčić ne govori.

Lična arhiva
Osvaja srcazemljaka: Sergej Petkov

- Sergej ima harizmu koja razoružava. Veliko hvala ovom divnom čoveku iz Nemačke. Bili smo oduševljeni njegovom dobrotom kada nas je prvi put kontaktirao. Nedugo potom nam je poslao prvu donaciju, a sada, kada je stigla i druga, ne možemo da verujemo da takvih ljudi ima - rekla je Vesna Petkov našim novinarima.

Nažalost, njenog sina zli usud prati od rođenja, jer je na ovaj svet stigao sa oštećenjem na kičmenom stubu, a zbog hidrocefalusa ugrađena mu je pumpica koja reguliše dotok tečnosti u mozak. U petoj godini, ustanovljen je novi problem, sindrom zbog kojeg njemu hrana umesto u želudac odlazi u pluća. Nakon intervencije koja je trebalo da mu pomogne u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, njegovo stanje je danas još gore. Sergej diše uz pomoć kiseonika, jede uz pomoć gastrostome i ne govori. Pre operacije, disao je samostalno i mogao je da govori, pa se roditelji pitaju zašto već četiri godine nisu čuli glas svoga sina, ako je operacija, kako su lekari rekli, bila uspešna.

- Mi smo zbog svega toga odlučili da potražimo pomoć u Italiji, na klinici Bambino Geco koja se bavi ovakvim stanjima. Kontaktirali smo ih, poslali kompletnu dokumentaciju i sada čekamo odgovor šta oni mogu da urade za našeg Sergeja i koliko bi to koštalo. Očekivana suma je za početak oko 10.000 evra. Za sada smo prikupili nešto više od 6.000. Nažalost, sami nemamo novca da platimo put i lečenje. Jedva uspevamo da mu obezbedimo osnovnu negu koja mu je potrebna, jer je sve jako skupo - priča mama Vesna.

Dodaje da im veliki problem predstavlja i boca za kiseonik koju moraju da nose uvek sa sobom. Rešenje je pokretni koncentrator kiseonika, ali on je nedostižan za Petkove.

Kontakt

Ukoliko želite da pomognete Sergeju i porodici Petkov, možete kontaktirati Sergejevu mamu Vesnu na telefon +381 65 317 62 36, ili izvršiti direktnu uplatu na žiro-račun Vesne Petkov namenjen isključivo za Sergejevo lečenje. Dinarski račun je 330-0400103567112-72. Devizni račun je IBAN RS 35330043020193095741. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Redakciju "Vesti".

- Sergej je uprkos svim zdravstvenim tegobama mentalno očuvan dečak, kome prija druženje kao i svoj drugoj deci. Voli da provodi vreme u parku, ali je svaki izlazak veoma komplikovan. Mnogo bi nam pomogao u svakodnevnom životu pokretni koncentrator kiseonika, koji se nosi kao torba na ramenu, a koji bi zamenio velike boce kiseonika. Kako košta 3.000 evra, nažalost mi to ne možemo obezbediti. Značio bi nam i polovni, samo da je u funkciji - iskrena je Vesna.
Ističe da će se boriti do poslednjeg atoma snage da Sergeju bude bolje, jer, njegova želja za životom ne dozvoljava joj da odustane.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online