Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

U dobru ne zaboravljaju one u nevolji

Tokom divne manifestacije u organizaciji Kanadsko-srpsko dobročinstva "Jovan Dučić" iz Toronta, u prostorijama SKUD "Oplenac" u Misisagi, gde su poznati srpski glumci Branimir Brstina i Nebojša Ilić svojim prisustvom uveličali 19. veče poezije, iza kulisa organizovana je i humanitarna večera.

V. Mačar - Vesti
Rodna gruda svuda i uvek u srcu humanih Hercegovaca

Inicijator ove akcije bio je 47-godišnji anonimni Mostarac, zajedno sa bratom, iz Toronta, koji živi u tuđini više od dve decenije, pripremivši ukusnu posnu večeru za više od 300 gostiju rodom iz Hercegovine, kao i njihovih prijatelja. Stopama humanosti krenuli su i najmlađi učesnici jednog od najvećih skupova Srba, koji su prodavali večeru za poneti iz koje se širio miris jela rodne grude. Ubrzo je prikupljeno ukupno 1.600 dolara. Od tog novca odlučeno je da za 1.000 dolara,

N. Durović
Stojan Radeka

dar anonimne braće iz Mostara, bude kupljena i četvrta krava nekoj od ugroženih porodica u otadžbini. Preostalih 600 dolara koje su prikupili najmlađi: Jelena Rogan, Anastasija Dimitrijević, Stefan Laketa, Ognjen Tubić i Ana Dabić, odlučeno je da odu na dve adrese.

Tačnije, da 300 dolara bude uručeno sestrama Anđeli, Jovani i Neveni Anđelić iz Trebinja, koje su ostale bez roditelja u saobraćajnoj nesreći i malom Stojanu Radeki (5) iz Nove Pazove, obolelom od leukemije, za transplantaciju kostne srži u Italiji.

- Zahvaljujem se Srpskom dobročinstvu "Jovan Dučić" iz Toronta, koje je omogućilo ovu akciju i ljudima koji su učestvovali u njoj. Od ideje do realizacije bio je mali korak, uz dobru volju. Nije bilo ni teško okupiti decu, jer je ovo za njih već četvrti put kako učestvuju i dobro znaju šta je cilj. Kao i proteklih godina, bilo mi je izuzetno zadovoljstvo gledati ih kako su savladili najvažniju životnu lekciju o plemenitosti i humanosti. Verujem da će svojim primerom pokazati i drugima da ne smemo u dobrom zaboraviti na one koji su u nevolji. U svoje ime i u ime ove dece mogu obećati da ćemo i dalje nastaviti ovu humanu misiju i slati novčane priloge za ugrožene zemljake u otadžbini - kratko nam je poručio ovaj skromni donator, koji je uvek prisutan na velikim skupovima, ali ne samo kao gost već kao čovek koji svojim kulinarskim umećem razgaljuje dušu svojih zemljaka.

Četvrta krava biće Milava ili Milena

Sada je na reporterima "Vesti" da ispune želju plemenitih Mostaraca i dečice, i proslede darove onima kojima je namenjena, što će sa velikim zadovoljstvom učiniti. Isto tako, to i zabeležiti slikom i rečju. A kako su i za prethodne tri krave dali imena, zlatna deca iz Toronta, poželela su da se naredna, četvrta kravica zove Milena. Verujemo da će im porodica koja bude dobila ovaj vredan poklon ispuniti želju i tako kravu nazvati, kao što je to sa porodicom Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja, Ilićima iz sela Dubravice kod Bratunca i Trajkovićima iz Tibužde kod Vranja.

I on je jedan od onih ljudi čija nostalgija za zavičajem tinja ceo život, jer iako su rasuti po svetu, teško da je neko više vezan za rodnu grudu od Hercegovaca. To najbolje dokazuje i to što samo oni mogu da okupe više od 300 gostiju na susretima pesnika, koliko ih se nedavno okupilo u Misisagi. Donacija je već stigla u Beograd i zahvaljujući plemenitom gestu Turističke agencije 747 i gospodina Mihajla Milićevića bez provizije je prosleđena do Srbije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Recept iz srca jednog kuvara
HUMANITARNI MOST Za topao dom i punu trpezu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online