Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Bog vam podario sreću i zdravlje!

Za samo nekoliko dana od poslednje priče u "Vestima" na adresu porodice Gicić iz sela Žabren na Pešteru, koja živi u podrumu stare straćare gde je nekada bila štala, stiglo je još nekoliko novčanih donacija dobrih ljudi, koji su im kupili i kravu.

D. N. Petrović
Svuda stižu i rado pomažu: Mirsad Rebronja sa devojkom Nadijom i porodicom Gicić

Pri tome, već za koji dan trebalo bi da započnu i novu kuću. Glava porodice Rahim Gicić (50), koji je ozbiljno bolestan, slabovid i nemoćan da radom izdržava svoju porodicu, kaže da je presrećan i da prosto ne zna šta ih je snašlo.

- Godinama smo se jedva prehranjivali, a samo retke komšije povremeno su nam pomagale. Sada pomoć stiže svakodnevno. Dobili smo mnogo namirnica, televizor, frižider, veš-mašinu, odeću, obuću, školski pribor, knjige za decu... Još mnogi su nas zvali i obećali pomoć, posebno nam je značajno što, zahvaljujući pomoći naših rođaka iz Švajcarske, braće Elvedina, Elvira i Elmira Gicića, uskoro počinjemo kuću čiju izgradnju će oni finansirati - priča sav srećan Rahim Gicić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U nastavku razgovora sa reporterima "Vesti" nabraja ko im je sve pomogao u poslednjih nekoliko dana.

- Od Mehmeda Sijarića iz Nemačke, Esa Dolovca i Ismaila Ćorovića iz Švedske i Rafeta Bajrovića iz Novog Pazara dobili smo po 100 evra, biznismen i dobrotvor Mirsad Rebronja iz Novog Pazara i njegova devojka Nadija bili su naši gosti i uručili su nam 100 evra uz obećanje da će, dok god ne stanemo na noge, biti uz nas. Pomoć od 530 evra sakupili su i lično su nam je, posetom našem selu, uručili učesnici Džipijade, okupljeni u Off Road
klubu iz Novog Pazara - kaže Rahim i moli nas da svima kojima nije uspeo da se lično zahvali prenesemo velike pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Pešterci širokog srca

Procenjuje se da samo sa Peštera (opštine Tutin i Sjenica) u Evropi i Americi živi oko 30.000 ljudi. Svi oni redovno čitaju "Vesti", održavaju veze sa svojima u rodnom kraju, spremni da se uključe u svaku humanitarnu akciju i pomognu ljudima u nevolji, bez obzira na to koje su vere i nacije. Mnogi od njih održavaju i stalnu vezu sa humanitarcem Hidom Muratovićem iz Novog Pazara, kome bezgranično veruju i na čije apele za pomoć uvek odmah odgovaraju, baš kao i kada je reč o Gicićama.

Gicićima se, po svemu sudeći, život iz korena menja. Više ne gladuju i ni u čemu ne oskudevaju, zahvaljujući zemljacima koji su bili ganuti njihovom sudbinom.

- Dobri ljudi, poreklom iz ovog kraja, kupili su nam i kravu koju smo privremeno smestili u štali kod rođaka, više nam ni mleko neće biti problem. Ipak, najveća radost nam tek predstoji, jer za koji dan počinjemo temelje nove kuće, koju će nam graditi naši rođaci Elvedin, Elmir i Elvir. Tvrdo su obećali da će brzo stići do krova. Veliki su to ljudi, nisu ni znali u kakvim uslovima živimo. Još nekoliko biznismena iz Nemačke na čelu sa Sefatom Bronjom spremno je da nam pomogne oko izgradnje krova nad glavom. Čuvamo ih za unutrašnje radove i useljenje - ističe Rahimova supruga Esma Gicić (47) i naglašava da se svemu lepom što im se ovih dana događa najviše raduju njihova ćerka Almina (11) i sin Almin (10).

Puni nade i optimizma

- Mislili smo da za nas nema spasa i da ćemo do kraja života ostati u trošnoj straćari bez vode i kupatila u kojoj smo se zimi i bukvalno smrzavali. Sada na živog gledamo drugačije i sa mnogo više optimizma, jer znamo da nismo sami. Uz nas je mnogo dobrih ljudi iz celog sveta. Nismo ni sanjali da ih ima toliko i da su radi da nam pomognu. Neka Bog čuva naše dobrotvore i neka im podari sreću i zdravlje. Kad god se probudimo mi se setimo njih i u svakoj prilici molimo se za njih - naglašava Esma Gicić.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spremni i kuću da im grade
HUMANITARNI MOST Sirotinja i Bogu teška
HUMANITARNI MOST Još malo do useljenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online