Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Svaka para zlata vredna

Anonimna čitateljka "Vesti" poslala po 100 evra Mihriji Murić i Nikoli Matkoviću, a od Hima Agovića hrabroj Mihriji stiglo još 100 evra.

D. N. Petrović
Zahvalni na pomoći: Mihrija Murić sa suprugom Abdulahom i njegovim bratom Aćifom

- Halo, da li sam dobila Hida Muratovića, zovem iz Švedske... Poslaću vam 200 evra i molim vas da po 100 evra uručite Mihriji Murić iz Stupa kod Rožaja koja sama brine o znatno starijem i šlogiranom suprugu Abdulahu i đaku-pešaku iz Vučinića kod Novog Pazara Nikoli Matkoviću. Uzmite koliko je potrebno za gorivo i obavezno im što pre uručite moj skromni poklon, znam da teško žive, trebaće im - rekla je u telefonskom razgovoru čitateljka "Vesti" i novopazarskog humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića.

Odmah je Hido rado pristao da, kako kaže, ispuni amanet naše plemenite zemljakinje iz daleka, ali joj je istog trenutka i naglasio da će sam finansirati gorivo i da će Murići i Matkovići dobiti kompletne sume od po 100 evra. Kako je dogovoreno, tako je i učinjeno...

- Kako ste znali da u kući više nemam nijednog evra - zapitala se pri našoj poseti sa Muratovićem Mihrija Murić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Naglašava da je poslednju veću donaciju od 550 evra dobila prošle jeseni, neposredno pred zimu, i još 200 evra odmah posle Nove godine. Od tada je niko nije ni čuo, ni posetio...

- Imali smo svega i pristojno smo živeli do pre nekoliko dana, a onda su zalihe brašna, namirnica, lekova i pampers-pelena za Abdulaha počele da nestaju. Evri od te dobre gospođe iz Švedske i Hima Agovića mnogo će nam značiti pri nabavci najpotrebnijih namirnica, lekova i pelena... Hvala im do neba, pomoć nam je stigla u pravom trenutku. Da nije čitalaca "Vesti" i drugih dobrih ljudi koji nam pomažu, ne znam kako bismo preživeli u ovom bespuću. Oni nas i bukvalno izdržavaju - ističe Mihrija.

Već 15 godina Mihrija Murić (33) živi u "skladnom" braku sa Abdulahom Murićem (86) sa kojim ima sinove Ernesa (14) i Enesa (12), a osim malog kućerka i hektara zemlje sedme klase nemaju nikakvu drugu imovinu niti primanja. 

Borba svakog dana

- Samo za pampers pelene mesečno nam je potrebno 100 evra, za struju (bojler stalno uključen) još 50 evra, o ostalom i da ne govorim. Nosila sam Abdulaha na leđima u Rožaje da bismo izdejstvovali tuđu negu i socijalnu pomoć, prošla su tri meseca, odgovora još nema... - žali se Mihrija.

Mihrija motornom testerom seče drva i tako zarađuje za život. U njihovoj kući zatičemo i Abdulahovog brata Aćifa, koji ga jedini, od mnogobrojne rodbine i dece iz prvog braka, posećuje.

- Mihrija je pravi heroj, ni najrođenije dete ne bi ovako brinulo o mom bratu. Iako mnogo stariji od nje i teško oboleo, ona ga poštuje kao supruga i oca njihovih sinova, bori se kao lavica i svaka joj čast zbog toga, malo je danas takvih - ističe Aćif Murić na rastanku sa našim reporterima i Hidom Muratovićem.

D. N. Petrović
Preuzeo dar za sina: Ljubomir Matković

Malog Nikolu Matkovića iz Vučinića, učenika sedmog razreda osnovne škole u Osaonici, nismo pronašli kod kuće, bio je negde na dugom pešačkom putu od kuće do škole. Donaciju je primio njegov otac Ljubomir.

- Dobro je Nikola. Važno je da su prošli snegovi i mrazevi, malo je i ojačao pa sada može da pešači do škole. Hvala mnogo gospođi, donacija nam mnogo znači, dogovorićemo se sa Nikolom kako da je potrošimo, svega nam nedostaje - ističe Ljubomir.

Ne odustaje od sna

Mlađanog Nikolu smo kasnije čuli telefonom. Kaže da i dalje sakuplja biljke i čita o životinjama i mašta o tome da jednoga dana postane profesor biologije. Ojačao je i porastao i više se, kako naglašava, ne boji vukova, divljih svinja, lisica i drugih zveri koje je sretao na putu do škole.

- Pozdravite mnogo tu dobru damu iz Malmea, prenesite joj i moju veliku zahvalnost i poručite joj da ću joj se odužiti lepim ponašanjem peticama u školi - poručio je Nikola.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Rehabilitacija jedini lek
HUMANITARNI MOST Nastavlja plemenitu misiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online