Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 29.01.2017.
18:00
O. Đoković - Vesti - Foto: O. Đoković A

Sofija ide kući!

Avionske karte su kupljene za utorak. Sofija, Bojana i Dejan Nikolić dobili su zeleno svetlo da se mogu vratiti u Beograd.

O. Đoković
Mala heroina: Sofija Nikolić

Dakle, junačini-devojčici je bolje, 11. po redu operacija je uspela, dalja nadanja su da neće biti novih komplikacija.

Sve ovo informiše dobrotvorka porodice Nikolić, Parižanka Planka Bondulić, koja ih je u ranijim navratima udomila u svom stanu, a tokom teških bolničkih dana održavala vezu s njima.

I Plankina poseta bolnici Neker protekla je na brzinu, ne sme Sofija da ostane bez nadzora, a nadzor roditelja ne može zameniti nijedna druga, bez obzira na to koliko medicinski obučena osoba.

Sofija je dobro! Pri svesti je. Ručicama miče. Glava joj dobro funkcioniše, jedino ne pomera nogice, još su nepokretne.

Na pitanje da li je to znak invaliditeta, Planka prenosi Bojanine reči:

- Ne, već reakcija na dužinu trajanja sedacije, odnosno, "umrtvljenja" svih mišića, nerava i svesti, kako se detešce ne bi pomeralo, a i ne bi osetilo bolove. Lekari su saopštili da će se to samo povući, i to nakon onoliko dana koliko je i trajala ta veštački izazvana koma... Međutim, jedna druga strana muči Bojanu i Dejana, reč je o plaćanju bolničkih troškova.

- Od 25. decembra njih dvoje traže kontakte sa odgovornim i postavljaju pitanja troškova.

Gleda crtaće

Čeka se protok vremena.

"Dobro je Sofija, dobro je", ponavlja Planka, pa se i pohvali da je devojčicu videla kroz prozorsko okno.

- Bila sam u hodniku, ispred sobe, ali nisam mogla ući jer je kod Sofije bila lekarka. Videla sam kako ručicama gura oca da se pomeri, ne dozvoljavajući mu da joj smeta dok gleda crtaće. To je lep znak, ono što je volela - voli i dalje.

U bolnici im odgovaraju: "Rešiće se danas, sutra, možda će biti", govore im da ne brinu, da slobodno idu u Beograd, eto, otpustiće ih odmah, na šta Nikolići ne pristaju. Bojana je odlučna, pita se može li da veruje i kome da veruje? Išla je kod glavnog lekara i otvoreno pitala da li bi on, da je u njenoj koži, samo na reč, na obećanje, napustio bolnicu, otputovao u drugu zemlju, a onda se desi da stigne faktura visine 100.000 evra? Rekla mu je da ona nema taj novac i da neće izaći iz bolnice dok joj ne uruče potvrdu da je sve regulisano i da ne preostaju nikakva zakasnela plaćanja - prepričava Planka.

Kupili injekcije

Lekari su Sofiji prepisali 90 dana injekcija. Kako takvih nema u Beogradu, sada, već mnogo raspoloženiji, Nikolići su odlučili da se sa neophodnim odmah opskrbe u pariskim apotekama. Naumljeno - učinjeno, a debelo su platili.

Taj dodatni razvoj događaja koji prolazi kroz plus i minus stanja, veoma je opterećujući za Sofijinu mamu i tatu, dovodi ih i u stanje panike, te neočekivano misli usmeravaju i u tom pravcu.

- Bojana je kategorična. Rekla im je: "Ako mi date potvrdu o regulisanom plaćanju, mi ćemo iste sekunde napustiti bolnicu. Ako ne date, mi ćemo otkazati avionske karte, jedino nas možete izbaciti na ulicu" - prenosi Planka čelično čvrste Bojanine stavove.

Što se tiče Planke, onako velikog srca pozvala je Nikoliće da kod nje odsednu koliko god treba.
Ali, Nikolići jedva čekaju da krenu svome domu. Tamo će uz njih biti Bojanina majka, sestra lekarka, svekrva, zaova, prijatelji, biće lakše.

- Hoće Bojana da se još jedanput suoči sa hirurgom koji je operisao Sofiju. Naime, na grlu, gde su bili rezovi, dve su rupice iz kojih curi tečnost. To se redovno previja. Nije problem, previjaće i ona, ali hoće da zna da li je to u redu i da li je sve zaista okončano.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kako stvari stoje, pariska isceliteljska "avantura" je završena. Kontrola je zakazana za jun. Sofija će kod kuće, prvi put u životu, početi postepeno da prima hranu na usta, sve će biti izračunato do u najmanje detalje, u grame. Nikolićima je rečeno da će detešce kanilu u grlu nositi do sedme godine života. Nikolići sve prihvataju, samo da je njihova Soka uz njih, a biće ona veselo detešce kao što je i do sada bilo.

- Ako ih izbace iz bolnice, naravno, doći će kod mene, s tim što će Dejan nastaviti neumorno obijati bolnička vrata kako bi dobio željenu finansijski otpusnu listu - zaključila je Planka.

Majka posedela od brige

Zašto se Nikolići posle 11. operacije nisu javljali, zašto su izbegavali deljenje informacija? Tokom poslednjeg susreta, zbog kratkoće vremena, dobročiniteljka Planka ih o tome nije pitala, sama tumačeći da, verovatno, brižnost roditelja nije dozvoljavala dodatno raspršivanje energije i koncentracije.

- Nismo dugo pričale. Žurila je. Predala sam joj kesu sa stvarima koje su joj ostale kod mene, tražila je da joj ih donesem pred put. Uvek im u ruke gurnem i voća, neka se osveže. A Bojana je, zaista, iscrpljena. Propala. Iznenadila sam se kad sam joj videla kosu, potpuno je posedela - iznosi Planka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online