Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 15.01.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A. Čukić A

Upotpunjeno slavlje deci zlehude sudbine

Pred praznike, od već čuvene bake J. S. sa unucima iz Memingena, posredstvom Redakcije "Vesti" u Bad Filbelu, stigli su poklon-paketi kako bi onima koji najmanje imaju ulepšali početak Nove godine. Ali, ne samo to. Pored četiri velika paketa, puna dečje garderobe i slatkiša, ova žena dobrog srca je zajedno sa zetom i ćerkom darovala još ukupno 200 evra, uz pismo u kojem između ostalog piše:

A. Čukić
Svečana podela paketića: Vaspitačica Jasna Radojević u akciji

"Novčanu donaciju od 100 evra darovali su moji zet i ćerka, a još 100 evra je moj doprinos. Voleli bismo da svi paketi budu uručeni u neki centar sa mnogo dece, kao i novčani dar za nekoga kome je najpotrebniji."

Želja dobročinitelja iz Nemačke da usrećimo nekog u njihovo ime je ispunjena.
Uoči srpske Nove godine, reporteri "Vesti" odneli su pakete prelepe garderobe, zajedno sa 18 slatkih paketića, kupljenih delom donacije od 100 evra, u novobeogradsko Svratište za decu. 

A. Čukić
Hvala, dobri ljudi: David Dimitrijević

Koliko su ovi darovi doneli radosti u samo jednom danu i najveštijem govorniku bilo bi teško da pretoči u reči. Iskreni osmeh koji nije silazio sa dečjih lica možda je jedino što bi to na adekvatan način opisalo.

A, kako su korisnici usluge Svratište za decu, uzrasta od pet do 15 godina, koja žive ili rade na ulicama Beograda, čime su izloženi višestrukim rizicima, nije lako zaključiti zašto su ih ovi pokloni toliko obradovali.

- Pomoć iz Memingena mnogo nam znači, kako u garderobi, tako i u ovim slatkim paketićima koji su najviše obradovali decu, baš zato što stižu u vreme praznika. Veliko i od srca hvala tim dobrim ljudima, ne samo u ime korisnika, već u ime svih nas koji radimo sa njima, jer se i mi radujemo sa njima svaki put kada nešto dobiju. Nama zaista svaka pomoć mnogo znači, a posebno tokom zimskih meseci, kada imamo veliki broj mališana koji dolaze da se okupaju, nahrane, ugreju, igraju... Ništa od svega toga ne bi bilo moguće da nije dobrih ljudi koji pomažu - poručila je vaspitačica Jasna Radojević.

Svi dobili slatki paket

Ubrzo se prešlo na onaj lepši deo, raspodelu novogodišnjih paketića, uz prijatne ritmove vesele muzike. Jedan po jedan prilazili su vaspitačici Jasni kako bi preuzeli slatki dar. Niko nije ostao praznih ruku.
Opijen zaraznim prazničnim raspoloženjem, jedan od mlađih korisnika držao je za ruku svoju vaspitačicu i pošto mu je dodelila paketić, zamolio je da našim reporterima daruje čestitku. Videvši to, i drugi mališan je poželeo isto. Lepo ukrašene čestitke koje smo primili prosledili smo na adresu njihove dobročiniteljke i njenih najmilijih u mali znak zahvalnosti, koje će ih, sigurni smo, obradovati. Isto kao i dobre želje svih mališana upućene svima onima koji su mislili na one koji poput njih odrastaju u teškim uslovima. Napustili smo Svratište puna srca, kako bismo ih ostavili da na miru uživaju u slatkim đakonijama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Da Davidovo srce kuca kao sat

Pored brojnih mališana u Svratištu, zahvaljujući daru bake iz Memingena od još 100 evra, i sedmogodišnji David Dimitrijević iz Surčina je dobio neophodne lekove koje njegova samohrana majka i nezaposlena majka Snežana nije mogla da mu obezbedi.
Ozbiljno zabrinuta za zdravlje svoga sina, koji je zbog teže kardiomiopatije još kao beba dobio pejsmejker, obratila se našim novinarima za pomoć, nemajući kud, pa otuda i odluke da donaciju plemenite bake uručimo Dimitrijevićima, ali i dva slatka paketića. Nedugo potom, u beogradsko dopisništvo "Vesti" stigla je zajedno sa malim Davidom i starijom ćerkom Nadom.
- Ovo je za nas spas. Hvala do neba tim dobrim ljudima, neka im se dobro još boljim vrati. Više nisam znala od čega da kupim lekove Davidu i ozbiljno sam se zabrinula, a i sa ogrevom smo kuburili. Pošto smo podstanari, a živimo samo od socijalne pomoći, teško da mogu da izađem na kraj sa svim problemima - iskreno će majka Snežana.
Dok je mama Snežana podelila sa nama svoje muke, David je veselo pozirao našem fotoreporteru, poželevši da se bar osmehom zahvali dobrim ljudima iz Nemačke koji su pomogli njemu i njegovoj porodici.

Donji veš i sredstva za higijenu najpotrebniji

- Našim korisnicima na raspolaganju su redovni obroci, čista odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima, podrška tokom obrazovanja i prilikom uključivanja u obrazovni sistem, sigurno okruženje koje neguje pravilan psiho-socijalni razvoj deteta. Pored svega navedenog, korisnicima su na raspolaganju različite kreativne i edukativne radionice i kulturne i sportske aktivnosti koje se sprovode i van prostora Svratišta. Svratište je usluga koju smo razvili zajedno sa decom pre devet godina, a danas ta usluga predstavlja ključnu podršku u sigurnom odrastanju preko 260 maloletnika. U zimskom periodu kod nas dnevno boravi i preko 45 dece. Svratištu pomaže veliki broj volontera, kao i organizacija i pojedinaca koji svojim donacijama omogućavaju nesmetan rad i funkcionisanje. Ipak, ono što nam u ovom času najviše nedostaje i što nam je najpotrebnije jeste donji veš, jer retko ko se seti da to donira, ali i obuća, kao i sredstva za higijenu koja se brzo troše. Nadam se da ćemo taj problem uspeti nekako da rešimo - rekla je Jasna Radojević.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Revnosni u humanosti
HUMANITARNI MOST Zbrinute do proleća
HUMANITARNI MOST Radost za Milana na putu
HUMANITARNI MOST Dočekali lepše dane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online