Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 12.01.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Neka vam se dobro još boljim vrati

Ledeni dani svuda u Srbiji, a naročito na Goliji u zaseoku Đonlije, doneli su i velike snežne nanose, zbog čega odsečen od ostalog sveta, sa majkom Radom, ocem Vladanom i bratom Srđanom, živi Stefan Pendić (12), đak pešak i učenik šestog razreda osnovne škole u udaljenim Šaronjama.

D. N. Petrović
Do Šaronja teškom mukom

Pendići su jedini žitelji Đonlija, sela koje se gasi, a mali Stefan je jedino dete i đak na ovom delu od svih zaboravljene planine. Srećna je okolnost da je raspust, pa Stefan, stipendista našeg čitaoca i dobrotvora O. V. iz Sidneja u Australiji, ne mora da, dok se živa u termometru spušta i do 30. podeoka ispod nule, a vetar pravi snežne nanose visoke i po nekoliko metara, pešači do škole, u 10 kilometara udaljenim Šaronjama.

- Imala sam sreće jer sam u Novi Pazar nakratko sišla uoči Božića, dok putevi još nisu bili zavejani, podigla sam dve Stefanove stipendije od po 120 australijskih dolara, kupila nešto namirnica za veliki praznik, Stefanu nove čizme i jaknu i odmah se vratila na planinu. Već sutradan svi putevi bili su zavejani. Da sam prenoćila u Novom Pazaru, ne bih mogla nazad kući - priča nam telefonom Rada Pendić, Stefanova majka.

D. N . Petrović
Selfi sa Golije: Stefan Pendić sa braćom od tetke

Naglašava da su stipendije iz Australije stigle u pravom trenutku.

- Nama je uvek "u pravi čas", jer drugih primanja nemamo, niti mogućnosti, pogotovu zimi, da nešto zaradimo. Ne znam kako bismo Stefana obukli, obuli i svakog dana spremili za dugo putovanje do škole da nije ove za nas ogromne pomoći od velikog dobrotvora O. V. iz dalekog Sidneja. Hvala mu do neba. Nadam se da će mu se dobro dobrim vratiti, da će ga zdravlje služiti i da će mu se sve želje ispuniti, kao i njegovoj porodici - ističe Rada Pendić.
Dečakova majka potvrđuje da će Stefan najverovatnije kasniti nekoliko dana u školu, dok malo ne otopli i dok otac Vladan ne napravi prtinu i ne izvidi situaciju na putu. Pošto je hladno, a ima i mnogo snega, u školu će morati zajedno sa njim. Nastavnici i uprava škole znaju gde i kako živi Stefan, pa imaju razumevanja za njegove izostanke, a propuštene lekcije on brzo i lako nadoknadi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hladno je i ne mogu nikuda iz kuće. Dok putevi nisu bili zavejani, u goste su mi došla braća od tetke Milan i Dragan, pa se igram sa njima. Imamo i zeca, a kad izađemo napolje poigramo se i sa psom Žućkom, koji me često prati do škole i čeka u dvorištu dok se ne završe časovi. Odmor koristim i da se sankam, ali i da pročitam lektiru. Bliži se kraj raspusta, a ja još ne znam da li ću, kao i ostala deca, na vreme započeti drugo polugođe - pričao nam je Stefan uz molbu da mnogo pozdravimo njegovog dobrotvora iz Australije koji ga ne zaboravlja, dodavši:

- Recite mu da sam dobar đak, da se mnogo trudim i da ću biti sigurno vrlodobar, a možda i odličan!

Terenac jedino rešenje

Neki naši čitaoci interesovali su se kako da pomognu malom Stefanu da lakše stigne do škole. Njegov otac Vladan i majka Rada ističu da, kad je vreme ekstremno loše, kao ovih dana, "ništa ne pomaže". A, kad se vetar smiri i smetovi raščiste, do Šaronja se može jedino terenskim vozilom.
- Postoji podignuti golf terenac koji dobro gazi i našim stazama. Polovan može da se kupi za 800 do 1.000 evra. Voleli bismo da ga imamo, čak nam ga je jedan Novopazarac nudio da ga kupimo, ali za nas su to velike pare i u trenutnoj situaciji nedostižan cilj - priča Stefanov tata Vladan.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Svaki dan borba za opstanak
HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online