Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Radost obasjala skromni dom bivšeg veterana

Pred jedan od najradosnijih praznika, Božić, sneg je okovao Vranje i okolinu. Do prigradskog naselja Čerenac, gde živi Dejan Milošević, ratnik oboleo od vijetnamskog sindroma, virusnog oboljenja kostiju stopala desne noge, hronični dijabetičar i njegova majka Vesna, jedva smo se probili od pokorica leda na putu. Zgrada u kojoj su se nekada ilegalno uselili deluje avetinjski, bez struje i vode. Na vratima su nas dočekali šireći ruke, radosni dok smo im uručivali stalnu donaciju od 55 evra i 100 evra od anonimne donatorke iz Frankfurta (u dinarskoj protivvrednosti).

D. Đorđević
Presrećni i zahvalni: Dejan Milošević sa majkom Vesnom

- Bogomladenac im zdravlja, veselja i radosti u njihove domove doneo. Molićemo se za njih, blagosiljaćemo te divne ljude koji misle na Dejana, a koji se i sam lavovski bori za svaki novi dan, za život - uzdiše i kazuje Vesna.

U domu Miloševića, sve je spremno za Badnje veče i Božić. Hrabra i požrtvovana majka želi da ugodi svom Dejanu. Milina je videti kako je radost ušla u skroman dom, gde smederevac pucketa i širi toplinu.

Vesna je sve pripremila da se Dejan oseća dostojanstveno uz bogatu trpezu.

- Da nije praznika mnogo toga ne bismo probali, posebno meso. Zato nam suza pođe, jer dobri ljudi pošalju novac na vreme i puno nam je srce. Znamo da nismo sami i da neko pazi da ne budemo gladni. Išla sam do pijace, onda i u marketima pazarila. Uzela sam ono što Dejan najviše voli: smokve, orahe, kesten, urme, suve kajsije, sveže voće... Umesila sam pitu od kupusa i praziluka, kupila šarana od dva kilograma. E zbog tog šarana pamtićemo ovo Badnje veče dok smo živi. Imaćemo šarana i pečenicu za Božić, potom česnicu, sve - priča sa ushićenjem Vesna.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Radosna je i što će u sobu biti unet badnjak, upaljena slavska sveća da obasja dom i njihove napaćene duše.

- Uživaćemo, sigurno. Hvala dobrotvorima na svemu, radujem se praznicima, radujem se što ćemo imati za lekove koji su mi neophodni - kaže kratko napaćeni Dejan.
Ostavljamo majku i sina da uživaju u prazniku. Kad prođu, neizvesnost se nastavlja. Mnogo novaca treba za lekove, stalne odlaske taksijem na previjanja u bolnice, na životne potrebe jer Vesna ima starosnu penziju nešto više od 100 evra.

Malo bezbrižnih dana

- Zahvaljujući našim dobrotvorima kupili smo lož ulje za agregat, pa uveče imamo struju kako bismo mogli da gledamo televiziju. Volimo zabavan program, to nam je jedina razonoda. Dejan voli istorijske i domaće filmove. Kako je počelo, od Nove godine, pa evo sada i Božića malo ćemo se nauživati - veselo će Vesna.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Muke po ratniku
HUMANITARNI MOST Dva ratna druga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online