Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 01.01.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: M. Karović A

Praznična "slatka terapija" za brže ozdravljenje

Uzavrela praznična atmosfera u srpskoj prestonici, posebno pred sam ispraćaj stare godine, oseti se na svakom koraku. Mnoštvo nasmejanih ljudi, bleštava ulična rasveta, okićene jelke, baloni, lampioni i razigrana deca koja užarenih očiju posmatraju primamljive izloge, biraju darove, raduju se Deda Mrazu, godini koja dolazi... A na Institutu za majku i dete, na Odeljenju hematoonkologije, gde se leče mališani oboleli od najtežih malignih bolesti, sasvim druga slika. Na tom mestu, od hiljadu želja, deca i njihovi roditelji imaju samo jednu - da ozdrave.

M. Karović
Pozdravi za sve učesnike akcije: Lekari, sestre, Sofija i Jovana

Znaju to vrlo dobro plemeniti čitaoci "Vesti" iz Pariza, predvođeni Ilijom - Mikijem Vujovićem, udruženi sa đacima Srpske dopunske škole iz Pariza, koji su im priredili lepe novogodišnje paketiće kako bi ulepšali praznične dane bolesnoj deci. I to već 16. godinu zaredom. Budući da ovaj čovek dobrog srca nije mogao da prisustvuje, kao prethodnih godina, ekipa "Vesti" se obrela na Institutu samo nekoliko dana uoči Nove godine kako bi zajedno sa pedijatrijskim sestrama Bojanom i Đinom, podelili slatke pakete pune najfinijih slatkiša.

Poruka iz Pariza

- Svaka čast dr Đokiću, onkologu koji sa mnogo ljubavi leči mališane. Siguran sam da mu nije lako, kao ni medicinskim sestrama koje gledaju bolesnu dečicu koja nisu nizašta kriva. Mnogo sam emotivan i žao mi je svakog bolesnika, a posebno male dece koja bi jedino želela da se igraju i uživaju u detinjstvu kao i druga deca, ali ne mogu, jer ih je bolest savladala. Kao bivši medicinski radnik dobro znam kako je to kad je neko bolestan. Zato koristim i ovu priliku da apelujem na sve naše ljude iz celog sveta da pomognu svakome ko je bolestan, kao i drugima koji nemaju nikoga u inostranstvu, jer bede i neimaštine ima mnogo i biće je sve više. Zato nam mnogo znači Redakcija "Vesti" i Humanitarni most preko koga možemo pomoći mnogima - napisao je u svom pismu upućenom Redakciji "Vesti" Ilija Miki Vujović.

Deca iz Pariza spremila su i crteže za svoje bolesne drugare, upućujući im dobre želje. Za razliku od prethodnih godina, decu nismo mogli da okupimo pored jelke, kako bi u svečano ukrašenom holu zajedničkom fotografijom poslali najlepšu poruku dobrim ljudima i deci iz Francuske. Ali, i kako bi im ljupka Mrazica darovala paketiće. "Slatku terapiju" trebalo je podeliti skoro svim tim malim bledim borcima, mahom opale ili proređene kosice, koji su bili u svojim krevetima priključeni na aparate.

M. Karović
Ozdravite nam brzo: Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza

Oni koji su mogli, skinuli su pižamice i obukli se svečano, a među njima su bile Sofija, Jovana i Maša, koja je tek stigla, veselo pozirajući našem fotoreporteru uz poruku:

"Hvala svima na divnim slatkišima i prelepim čestitkama!"

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Usledila je podela paketića, od sobe do sobe, izmamivši svima osmeh. Nije bilo ni reči o bolesti zbog kojih tu provode dane, kako slučajno, ne bi kanula ničija suza. Ipak, to je bar jedan dan rezervisan samo za radost, nikako za tugu i bol. Njihov heroj, dr Dragomir Đokić je, takođe, širio dobro raspoloženje, mada pomalo zabrinutog lica, s obzirom da se iz dana u dan povećava broj malih pacijenata sa svih porostora bivše Jugoslavije, koje leči, hrabri i neguje. U majčinom naručju pozirale su dve najmlađe cimerke, od osam i jedanaest meseci, Milica i Maša, jedna iz Srbije druga iz Crne Gore.

M. Karović
Ljupka Mrazica u akciji

- Najtoplije se zahvaljujem Iliji Vujoviću i humanistima iz Pariza što su nas se setili i ove godine i obradovali naše male pacijente. Čitaoci "Vesti" iz Pariza sa nama su uvek bili i u dobru i u zlu. Mnogo puta su u Francuskoj dočekivali naše pacijente i pomagali im tokom lečenja. Oni su na najlepši način postali deo našeg tima čiji je zajednički zadatak da pomognemo ovoj deci i da ih izlečimo, a slatka pošiljka, takođe, ima poseban doprinos - rekao je dr Dragomir Đokić, načelnik hematoonkologije.

Zbog nemogućnosti da provedemo malo više vremena sa mališanima, ubrzo smo napustili Odeljenje hematoonkologije, pomalo tužni, ali srca na mestu, jer su deca i roditelji bar na tren osetili tu prazničnu radost koja u talasima zapljuskuje sve one koji su van zidina bolnice.
 

Složni prijatelji

Mikiju Vujoviću nesebičnu podršku u ovoj akciji pružili su i njegovi humani prijatelji koji godinama žive i rade u Parizu i kad god to mogu, pomažu ugroženim sunarodnicima u matici. Deca su im, naravno, uvek na prvom mestu, a to su: Anica Hunjadi, Živka Mančić, Rada Aleksić, Marija Nakićen, Dušanka Mataruga, Slobodanka Lazić, Borivoje Laudanović, Slobodanka Radovanović, Marica Zdravković, Jugo i Goca Dinić, Snežana i Rajko Radović, Anastazija Vasiljević, Zlate Savuljić, Ljubo i Nena Nikolić, Draga i Veselin Jovanović, Vojkan Simić i Dragoljub Furnigić zajedno sa učenicima srpske dopunske škole iz Pariza 10, 16 i 20 Ivri sur Sen, Isi le Mulino, Robinson, Kulturni centar Srbije, Roni su Bua, Levalua Pere, Pjerfit, Montroj, Bondi, Sens, Oberbilije, San Mor de Fose i Epon zajedno sa svojim nastavnicima Ljiljanom Simić, Blaženkom Trivunčić i Nenadom Milosavljevićem.

Miki Vujović se svima od srca zahvaljuje, jer bez njih ništa ne bi bilo moguće, kao i sestrama Bojani i Đini za poseban angažman oko dočeka i raspodele pošiljke. Naravno, svi su poželeli bolesnim mališanima da dobiju bitku sa teškim bolestima i da uživaju u čarima detinjstva poput svojih zdravih vršnjaka. Prevoznička firma Fudeks, kao i mnogo puta do sada, obezbedila je besplatan prevoz slatke pošiljke do otadžbine, pa deo zahvalnosti za ovu uspešno realizovanu akciju svakako pripada i njima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online