Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 27.12.2016.
18:00
O. Đoković - Vesti - Foto: O. Đoković A

Sofija neka te dobri Bog čuva!

Čekajući novosti o postoperativnom toku 20-mesečne Sofije Nikolić iz Beograda, dopisništvu "Vesti" u Parizu, javio se Zoran Rađen, simpatični Višegrađanin, koji se pre 43 godine nastanio u francuskoj metropoli:

O. Đoković
Mali borac: Sofija Nikolić sa roditeljima

- Redovno čitam i pratim šta se događa sa malenom Sofijom, a kada moja supruga Karolin dođe s posla, prevodim joj to i oboje zaplačemo. Slučaj ove malene devojčice duboko nas je dirnuo. Neka Bog sačuva to dete. Iz dubine duše navijamo da se izbavi muka. I ja imam decu, znam šta to znači. Svugde sam iznosio tu tužnu priču, nekako, malo-malo, pa spomenem to detešce. Žarko želim da se taj anđelak izbavi muka i bude kao i druga deca. Moja Karolin radi u banci, odmah smo uplatili određenu sumu novca - kaže Zoran izuzetno mekog srca, u dubokom saosećanju sa Sofijinim roditeljima.

Rađenovi se ne zaustavljaju na toj velikodušnosti. U nastavku Zoran osvetljava porodičnu odluku:
- Molimo vas, zamolite Bojanu i Dejana da u naše ime poljube svoje čedo i naglasite im da su kod nas dobrodošli kad god hoće i dokle god hoće. Bićemo im na usluzi sve dok se dete ne izleči. Nebitno koliko će dugo trajati. Evo, Bojani i Dejanu predajte naš broj telefona, neka nas pozovu. Pitao je Zoran, a tokom razgovora svo vreme je suflirala Karolin, da li mogu Nikoliće i malu Sofiju da posete u bolnici Neker?

Rado bi ih videli, odneli bi nešto ukoliko im treba, voleli bi da im daju do znanja da brinu za njih kao da su im roditelji i da im žele sve najbolje. Zoran francuski govori besprekorno, a njegova Karolin se vezala za Srbe, voli ih i pomalo se snalazi sa srpskim jezikom. Oduševljava je sve što je srpsko i uz Zorana srce joj je postalo srpsko. O jačini tih emocija dovoljno govori i gest kojim su se obratili "Vestima". Zaista, ima divnih ljudi.

O. Đoković
U iščekivanju dobrih vesti: Planka Bondulić

Pored Rađena, brže je zakucalo i plemenito srce anonimnog donatora sa drugog kraja sveta za malenom Sofijom.

Tačnije iz Liverpula, predgrađa Sidneja, a koji je posredstvom Redakcije "Vesti" uputio prilog od 100 dolara sa željom da mala Sofija pobedi sve nedaće. Više informacija o maloj Sofiji prenela nam je pariska humanitarka Planka Bondulić koja se nakon 30 dana uživo srela sa majkom Bojanom Nikolić. Mesto sastanka - bolnica Neker.

To petnaesto minutno viđenje omogućila je medicinska sestra koja je u netremičnom bdenju nad malom Sofijom, u sali za reanimaciju, zamenila Bojanu.

Tužan je to bio susret, bez dobrih vesti, ali i dalje potkovan Bojaninim optimizmom, koja svim svojim bićem veruje u izlečenje svog deteta.

Danonoćno sedenje uz krevet ćerkice, uključene u nebrojeno mnogo cevi, na aparate i teško opisiva pomagala, ostavlja vidljivog traga.

- Bojana je bleda, izmučena, ništa ne jede. Teško joj je. Pokazala mi je Sofijinu fotografiju na kojoj se vide samo oči i kosica, sve ostalo su cevčice, drenovi, na vratu, ispod pazuha, s obe strane pluća, na obe ruke. Ne znam to ni nabrojati. Fiksirali su joj mišiće ili bolje reći smanjili aktivnost živčanog sistema kako se ne bi mrdnula ni milimetar, a to znači da su je morali uvesti u stanje smirenosti ili polusvesti. Ni na jednu stranu joj ne smeju pomeriti glavicu, baš ništa - prepričava Planka Bojanine reči. A majka Bojana pretvorena je, takoreći, u mikroskop. Ne skida pogled sa aparata, prodire kroz njih. Jedino što stvarno razume su linije otkucaja srca. Za njih je namagnetisana. Prednovogodišnji period, a i vreme koje sledi, plaše majku Bojanu, jer Francuzi rado i u većini praktikuju zimski odmor.

Brige ne prestaju

- Jurimo lekare, tražimo odgovor u vezi sa bolničkom cenm. Za desetu operaciju, koja nije uspela, uplatili smo traženih 122.000 evra, 11. operacija nije bila predviđena. Lekari izbegavaju da s nama o tome pričaju. Do 6. januara plaćene su bolničke usluge, šta posle? Moramo li dodavati još novca? Ne daju nam odgovor - rekla je Bojana, priznajući da povremeno pada u depresiju.
Ipak, ništa ne može potamniti njenu veru da će se rascep između dušnika i jednjaka zatvoriti, da će se njena Sofija izvući iz zdravstvenih problema i da će i za nju početi detinjstvo kakvo svako dete zaslužuje.

- Odluka lekarskog konzilijuma je da će Sofiju držati u stanju polusvesti do kraja naredne sedmice, kada će obaviti snimanja koja daju odgovor na pitanje da li se fistula zalepila - rekla je Bojana.

Roditelji sve podnose, mada otac Dejan i Bojana imaju pomalo različite poglede i pristupe postoperativnom toku. Dok Dejan u potpunosti prihvata sve odluke i viđenja lekara i medicinskog osoblja, Bojana je kao zapeta puška i reaguje majčinskom intuicijom.

- Tako je, dolazeći u svoju smenu, primetila da aspiratori za pluća ne rade, a znajući da sakupljeni vazduh može da uguši, bez obzira što se Dejanu saopštili da je sve u redu, odjurila je do lekara i vukući ga za rukav dovela do Sofije. Ustanovilo se da je bila u pravu. Kad je Bojana na Sofijinoj ručici videla alergiju, buntovno je zahtevala trenutnu reakciju. I tu je bila u pravu. Uvek je u pravu - ocenjuje Planka, zaključujući da od majke nema boljeg rendgena.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zahvalnost do neba
HUMANITARNI MOST U iščekivanju dobrih vesti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online