Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 07.12.2016.
18:00
O. Đoković - Vesti - Foto: O. Đoković A

Još traju dani neizvesnosti

Posle četvorodnevne humanitarne akcije tokom koje je prikupljeno preko 122.000 evra, 19-mesečna Sofija Nikolić iz Beograda, ubrzo se našla na operacionom stolu u pariskoj bolnici Neker. Hrabra majka Bojana Nikolić, čija ćerkica od rođenja bije bitke zbog anomalije na dušniku i jednjaku je tada posredstvom "Vesti" poručila svima:

O. Đoković
Maliborac i čudo: Sofija Nikolić sa roditeljima pred operaciju

"Imam predivno dete. Ne vidim na njenom vratu kanilu kroz koju diše, niti gastrostomu na stomaku kroz koju je hranimo. Vidim samo neverovatnu energiju i inteligentno dete, hrabro, milo... Sofija ne može da govori rečima, ali pogledom može sve da kaže. Ona je za mene čudo. Zato svim roditeljima koji me sažaljevaju odgovorim da bi trebalo samo dva sata da provedu s mojom Sofijom i videli bi koliko bi ih obogatila. Ja sam njenim rođenjem postala neizmerno srećna".

Mala Sofija je podvrgnuta hirurškom zahvatu, ali onda je prošlo tri duga dana bez ikakvih informacija. Nisu se oglašavali ni Bojana ni suprug Dejan Nikolić. Istina ni do njih se nije moglo doći, jer su stalno u sali za reanimaciju. Stoga su svi koji prate postoperativne dane male Sofije sa strepnjom izgovarali: "Samo da nije loše..."

RAČUNI ZA POMOĆ

S obzirom da svaki bolnički dan u pariskoj klinici košta dodatno i da je Nikolićima i dalje potrebna pomoć dobrih ljudi, ponavljamo i broj računa: KOMERCIJALNA BANKA, AD BEOGRAD, 11000 Belgrade, Republic of Serbia
Beneficiardž, IBAN / Ačount Number: RS35205903102290980667
Name: SOFIJA NIKOLIĆ
Street: DRAGANA RAKIĆA 020G/2
Citdž, Countrdž: Zemun, REPUBLIC OF SERBIA

Konačno, stigoše informacije, ovaj put od dobro raspoložene Bojane upućene njihovoj dobrotvorki iz Pariza, Planki Bondulić, koja je to prenela našim reporterima.

- Mnogo sam brinula, svašta mi je kroz glavu prolazilo. Tri dana su duga. Evo, dobih vest da ide nabolje, da su Sofiji počeli davati hranu direktno u stomak, putem gastrostome. Prvo je bilo 20 grama, pa 40 grama, polako povećavaju prateći da, eventualno, ne bi došlo do mučnine i povraćanja što bi moglo isprovocirati pucanje konaca. Na sve misle u bolnici Neker. Prati se svaki pokret, svaki udisaj njihovog "anđelka i lutkice" (tako se Sofiji obraća bolničko osoblje koje je pozna od njenog desetog dana života) - kaže Planka.

Devizni računi:

Komercijalna banka AD Beograd
SNjIFT - BIC: KOBBRSBG
Deutsche bank AG, Frankfurt am Maine, Germandž
SWIFT- BIC: DEUTDEFF

Majka Bojana protok vremena ovako razrađuje:

- Stanje se iz sata u sat menja. Gore-dole, bolje-lošije. I, ne može se predvideti kako će se kretati. Na primer, temperatura se povisi na 38 stepeni. U tom stanju se ne reaguje, ali se reaguje kad je 38,5. Dakle, neophodno je stalno biti u punoj koncentraciji. U grlu se skuplja sekret, a kako Soka leži, mora se budno paziti i kroz kanilu, putem aspiratora, sekret obavezno i redovno izvlačiti...

Bojana saopštava da je Sofijica vedra, nasmejana, gleda svoj omiljeni crtać "Pepa prase" i potpuno je mirna kad su uz nju.

- Ostaćemo u ovoj sali stroge reanimacije sve dok lekari ne budu sigurni da Sofija može bez bojazni da prima hranu na stomak. A kako je ranije najavljeno: 20-30 dana posle operacije moći će se dati realnija slika postoperativnog stanja.

Laknulo je i gospođi Planki, mada joj je već postala navika da navijeno ponavlja:

"Neka joj je Bog na pomoći". A i svi se nadamo da su se poslednjom hirurškom intervencijom, omogućenom urgentnom humanom akcijom Srba, patološke fistule zatvorile i da je Sofijin život na koloseku izlečenja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Strepnja i borba za život
HUMANITARNI MOST Sofija se osmehom zahvalila
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online