Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 10.11.2016.
18:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević A

Ostvarili ste sve naše snove!

Dolaskom reportera "Vesti" u skromni dom porodice Đorđa i Slavice Trajković iz sela Tibužde kraj Vranja nastala je pometnja i neopisiva radost pošto im je uručeno 1.000 dolara anonimne familije iz Sidneja. Razlog je pre svega to što su se uz pomoć ovog dobročinstva stekli uslovi da postanu funkcionalna porodica i da sami žive od svog rada.

D. Đorđević
Presrećni i prezadovoljni: Porodica Trajković

Njihovi sinovi: Lazar (16), Mladen (15), Damjan (14) i Dimitrije (12), veseli i razdragani, netremice su slušali o planovima roditelja, koji se svakodnevno muče da im obezbede uslove za normalan život i školovanje. Po dogovoru, kod Trajkovića smo došli kasno uveče, kako bismo zatekli Lazara i Mladena, koji se tek oko pola devet vraćaju iz Surdulice, gde uče Srednju šumarsku školu. Lazar je učenik trećeg, a Mladen drugog razreda. Damjan i Dimitrije pohađaju osnovnu školu u selu, učenici su osmog i sedmog razreda. Svi su dobri đaci.
Zaselak Jerinci u kome žive je malo skrajnut od centra sela, krivudavim, pošljunčanim putem dolazi se do domaćinstva Trajkovića gde nas je lajanje psa najavilo. Kuća im je na uzvišenju, a

D. Đorđević

čkiljavo svetlo je obasjavalo orošeno dvorište. U blizini, čuo se huk plahovite Tibuždske reke koja se jureći naniže uliva u Moravu. Za Trajkoviće dobar predznak.
- Hvala porodici iz Australije, nemamo reči kako i koliko da im se zahvalimo. Neka im dragi Bog dobrim vrati, neka im blagoslovi put kojim hodaju! Pružili su nam mogućnost da opstanemo i ostanemo u svom selu da živimo u slozi i ljubavi - navodi presrećna Slavica.
Istina, njima su dobrotvori već kupili kravu od koje trenutno dobijaju 11 litara mleka, pa imaju i za prodaju. Muško tele su prodali, da bi mogli da školuju decu. Popravili su štalu, jedan deo betonirali. Ako da Bog, kako kažu, i dođe na svet žensko tele, čuvaće ga i uvećaće stočni fond. Uspeli su da oforme mali plastenik i imaju baštu na otvorenom. Proizvode za sebe, a na pijaci su poznati po prodaji boranije. Sve to zahvaljujući ranije pristigloj pomoći plemenitih čitalaca "Vesti" sa raznih strana sveta.
- Zaradi se malo, ne možemo više da proizvedemo, ali svaki dinar koji uđe uz kuću znači mnogo. Imamo obaveze prema deci, kući, pa Đorđe mora i u nadnicu pored svega. Ipak, našoj zahvalnosti nema kraja, jer sami ne bismo mogli ništa od svega toga da uradimo da nije bilo dobrih ljudi. Olakšali i ulepšali su nam život - iskreno će Slavica.
Oprostili smo se od ovih dragih ljudi, ubeđeni da će ostvariti svoje želje. Da će vrednim radom i trudom uspeti da postanu porodica koja će živeti skromno, ali dostojanstveno, kao i da nikad neće napuštati svoje ognjište.
 

Šansa za bolje sutra

- Pristigli novac iz Sidneja nam otvara nove mogućnosti. Naša želja je, već duže vreme, da oformimo malinjak. Sada ćemo imati sredstava da to uradimo, da za početak kupimo 2.000 sadnica, crevo za sistem navodnjavanja kap po kap i sve ostalo što ide uz sadnju i održavanje malinjaka. Imamo svoju zemlju u blizini kuće i krećemo sa radom. Hvala dragim dobrotvorima što su nam dali novu šansu da budemo svoji na svome, da pokušamo da od svog rada i znoja živimo! - poručuje presrećna Slavica.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za topao dom i punu trpezu
HUMANITARNI MOST Kao dar sa neba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online