Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 27.10.2016.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Fenjer otišao u zaborav

Posle godinu dana akcije za "osvetljavanje" starice Stanke Bakračević (80) iz Gornje Tušimlje kod Novog Pazara, koja je ceo svoj život provela u mraku, sijalica je ovih dana konačno zasijala i u njenom skromnom kućerku na padinama Golije.

D. N. Petrović
Zasijala sijalica: Hido Muratović sa bakom Stankom

Da Stanka ne dočeka sudnji dan i umre u tami, čega se mnogo bojala, posebno su se pobrinuli humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović, koji je prvi pokrenuo akciju za njenu "elektrifikaciju", brojni čitaoci "Vesti" s raznih strana sveta, dobri ljudi iz Novog Pazara i okoline, čelnici i radnici novopazarskog Elektrorasa... Osim struje, Stanka je dobila i televizor i frižider pun raznih namirnica, a za "ne daj bože" ima i ušteđevinu od oko 500 evra.

- Želela sam struju i maštala o sijalici i televizoru, ali se nisam nadala da ću sve to dočekati. Čak ni posle prve posete Hida Muratovića i prvih donacija čitalaca "Vesti". Mislila sam da će zapeti u Elektrorasu i da, pogotovu što se bliži zima, čelnici ovog preduzeća neće mnogo mariti za to što je neka usamljena baka, tamo na nekoj planini, decenijama u mraku... Ali, zahvaljujući Hidu Muratoviću i reporteru "Vesti", koji su ih posetili, pripremili dokumentaciju, obezbedili novac za priključak i brojilo, sijalica je konačno zasijala i u mom domu - priča vidno uzbuđena starica Stanka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Požalila se da joj, kad je svetlo sinulo u njenom sobičku, srce toliko jako kucalo da je mislila da će zauvek stati.

- Bila sam silno uzbuđena da nisam znala gde se nalazim i šta radim. Prosto nisam znala šta me je snašlo, kao da sam tek progledala ili se probudila iz nekog sna. Noć pred dolazak ekipe Elektrorasa sanjala sam pokojnog oca i brata, a kad god ih sanjam desi mi se nešto lepo. Te noći dugo su bili uz mene i baš sam se nadala nekoj radosti. Pozdravite sve dobrotvore koji su mi pomagali u poslednjih godinu dana. Nemam reči kojima bih im se zahvalila. Želim im sve najbolje, a najviše sreće i zdravlja! - poručila je starica Stanka.

Sreću podelila sa sestrom

Stankinom "čudu", prisustvovala je i sestra Gora, izbeglica iz Đakovice, koja je na Kosovu izgubila supruga i sina, pa sada sama živi u izbegličkom kampu u Lešku.
- Ovo je neverovatno: otac, majka i brat su nam umrli, a da struju nisu dočekali. Na onaj svet tiho, u sirotinji i mraku otišlo je još desetak žitelja Gornje Tušimlje. Mislila sam da ista sudbina čeka i moju Stanku, koja takođe živi sama u selu i još održava naš porodični dom. Srećna sam što se to nije desilo. Hvala vam do neba dobri ljudi, hvala svima koji ste pomogli mojoj sestri! Daće Bog da sad, kad ima svetlo, televizor i frižider poživi još koju godinu - navodi sestra Gora.

Prema rečima Hida Muratovića, posebnu zahvalnost za podršku duguju Damiru Đekiću i Zvonku Milanoviću, direktorima Elektrorasa, njihovim monterima Miru Nikiću, Goranu Glišoviću i Zdravku Mutavdžiću, kao i Aladinu Čeliću, Rešadu Hodžiću i Edinu Sadoviću, koji su iskopali rupe i postavili bandere.

- Svi su se svojski potrudili da ovu akciju realizujemo do kraja. Potrebni elektromaterijal u vrednosti od 200 evra obezbedila nam je Dika Đulović iz Novog Pazara, a od firmi Lotos i Pionir, takođe iz Novog Pazara, dobili smo po 100 evra. Od Sefata Bronje i Rešada Sinanovića iz Nemačke, Jovane Urišević iz Bosne i Dževada Džankovića iz Švajcarske za Stanku smo izdvojili po 100 evra, pa smo starici odmah kupili televizor i frižider koji joj je, donacijom od 50 evra, namirnicama napunio Boško Radovanović, vlasnik servisa Bole iz Novog Pazara, humanitarac i prijatelj "ljudskih sudbina". Pri tom, novac koji je ranije stigao, a koji nije utrošen (oko 500 evra) Stanka će potrošiti za lekove, a ako bude potrebno, budući da je za sada zdravlje solidno služi, i za lekara - istakao je humanitarac Hido Muratović, zadovoljan što je i priča o baki Stanki dobila srećan kraj.

Novi prozor u svet

U našim ranijim tekstovima pisali smo da Stanka do kasno u noć, uz svetlo petrolejke, čita sve što joj dođe do ruke, a najviše stare novine, koje joj iz Raške i Novog Pazara donose komšije, prolaznici i rođaci kad dođu u Gornju Tušimlju.
- Prve noći, pod sijalicom, čitala sam dugo bez naočara. Bila sam toliko srećna i uzbuđena da nisam mogla da zaspim do jutra. Sad imam i televizor, novi izvor informacija i razonode. Već sam gledala "Dnevnik", a jedva čekam da pogledam "Slagalicu", neki kviz i druge slične emisije - otkrila je Stanka reporterima "Vesti".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Humanost bez premca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online