Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Prava pomoć u pravom trenutku

Ni kiša, nevreme, bujica, ni slabo prohodni putevi, nisu bili prepreka da sa vrleti Rogozne, gde u siromašnom i zabitom selu Žunjevići, teško i u sirotinji, sa petogodišnjom ćerkicom Marijom žive Milan i Eva Milanović, dođu do Novog Pazara, kako bi se susreli sa reporterima "Vesti". Uprkos predlogu da za uručenje pristigle donacije plemenite Vanesse Jelic iz Sidneja od 200 dolara sačekamo koji dan i lepše vreme.

D. N. Petrović
Kad muka potera, ni jaka kiša ne smeta: Mara Milanović sa majkom Evom

- Neka kiše, pa šta i ako pokisnemo, dolazimo odmah. Povešćemo i Maru, prebacićemo se nekako. Ostali smo bez dinara u kući, a bogami i bez namirnica - bile su reči Milana Milanovića.

Posle nekoliko sati, mokri do gole kože, stigli su do Novog Pazara, gde su se okrepili i osušili, i gde smo im uručili deo priloga žene dobrog srca koja je mislila na njih iz daleka. I ne samo to, nego im pomoć uputila u najbolji mogući čas.

Zahvalni do neba

Imali su, kaže Milan, nameru da bar malo urede svoj dom, da uvedu vodu i postave patos, ali uvek bi se isprečilo nešto važnije...
- Krava, konj, kokoške, motorna testera, šporet, televizor i mobilni telefon koje su nam kupili dobri ljudi sa raznih strana sveta, promenili su naš život. Ostaćemo njihovi večiti dužnici! - poručuje otac Milan.

- Stalno smo u nevolji i jedva sastavljamo kraj sa krajem. Da nam čitaoci "Vesti" nisu pomogli, ne znam kako bi preživeli na opusteloj i od svih zaboravljenoj planini. Ovoga puta, imali smo i nevolju više, jer nam se pre desetak dana, usred noći, Mara teško razbolela. Dobila je previsoku temperaturu, (oko 40) i umalo nije doživela fras. Na konju smo je, u dva sata posle ponoći, doveli do Lukara, potom je dugo nosili u naručju i na leđima, da bi nam pred zoru, stao jedan autobus koji je vraćao grupu Beograđana iz Budve i prevezao nas do bolnice u Novom Pazaru - ispričala je Eva mučne sate kroz koje su prošli, dodavši:

Slede nova uručenja

Dobrotvorka Vanessa Jelic je pored Milanovića, podsećanja radi, pomoć uputila za još šest štićenika Humanitarnog mosta. Mirjani Stamenković iz Donjeg Vrtogoša namenila je 250 dolara, kao i Mithatu Trtovcu iz sela Šaronja na Pešteru i Tankosavi Janjić iz Rogatice, dok je po 200 dolara uputila Despotu Laziću iz Bajine Bašte, Pavlu Tasiću iz Beograda i Dijani Blagojević iz Banjaluke. Svi ovi prilozi od ukupno 1.550 AUD, narednih dana biće uručeni svima kojima su namenjeni, o čemu će njihova dobrotvorka moći da pročita u narednim izdanjima našeg lista.

- Bilo je strašno, mnogo smo se uplašili za nju. Mara i ja smo ostale u bolnici nedelju dana. Istina, Mara ima zdravstvenu knjižicu, a ja nisam imala, jer nemamo novca za zdravstveno osiguranje, pa smo moj boravak morali da platimo 100 evra. Milan je išao kod nekih rođaka da pozajmi novac. Hvala Bogu, Marija je sada dobro. Oporavlja se, igra se i kao što vidite, lepo je izdržala i ovaj put po kiši. Za potpun oporavak potrebne su joj supice, meso, posebna hrana, sokovi i lekovi. Upravo zbog toga smo se i odvažili da odmah dođemo, čak i po ovakvom nevremenu. Ova donacija nam je stigla u pravom trenutku. Kupićemo Mari sve što joj je potrebno, a i vratićemo deo duga. Koliko smo samo zahvalni toj dobroj ženi, ne može ni da nasluti. Hvala joj do neba, baš nas je obradovala i još jednom nas uverila da nismo sami. Neka dragi Bog čuva i nju i sve njene najmilije!

D. N. Petrović
Hvala svim plemenitim zemljacima: Porodica Milanović

Dar i iz Austrije

- Vrlo često nam je neprijatno što nas drugi izdržavaju. Ja se trudim da što više radim. Jedva čekam da me neko pozove da sečem drva i da ih sa mojim vernim konjem, koga su mi kupili čitaoci "Vesti", izvlačim iz šume. Nažalost, malo je i takvih poslova. Kvalitetne zemlje imamo vrlo malo, jedva za vrt, a od stoke samo jednu kravu i nekoliko kokošaka koje su nam, takođe, kupili čitaoci "Vesti". Kako nam često pomaže i Rade Milanović iz Austrije, koji nam je pre nekoliko dana poslao 100 evra, ne možemo da se žalimo. Beskrajno smo mu zahvalni, kao i Vanessi Jelic iz Australije i svim ostalim humanim ljudima koji su imali razumevanja za naše nevolje. Nikada ih nećemo zaboraviti - dodaje Milan Milanović.

Da porodica Milanović živi od blata i dasaka sklepanom kućerku sa zemljanim podom, da im nije lako da opstanu sami u planini, zna i naša čitateljka iz daleke Australije, pa ne čudi što je odlučila da im pomogne.

- Još se jedva prehranjujemo i jedva sastavljamo kraj sa krajem, ali bolje je. Mnogo bolje, nego pre tri godine kada smo gladovali i dobili prvi paket i prvu donaciju. Hvala humanitarcu Hidu Muratoviću, hvala "Vestima" i svima koji misle na nas. Za sada nećemo nikuda sa Rogozne, a i da hoćemo, nemamo gde. Ostaćemo u svom kućerku i na svom pragu, zdravlja, pa kako nam bude - poručuju Milan i Eva Milanović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Darovi svake hvale vredni
HUMANITARNI MOST Jedan poziv rešio nedaće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online