Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 25.08.2016.
12:00
Vesti - Foto: D. Đorđević A

Između hleba i struje bira svetlo za decu

Mirjana Stamenković, 29-godišnja udovica i samohrana majka dvoje maloletne dece iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, a uz sve to i hronični šećeraš, u dobrotvorki Oliveri Stepanović i njenoj porodici iz Zemuna vidi dobročinitelje koji joj svakog meseca olakšavaju nagomilane muke tegobne svakodnevice u kojoj je borba za preživljavanje jedini smisao života. Ne poznaju se, sem sa stranica "Vesti", gde se jedna humana srpska porodica upoznala sa sudbinom ove mlade žene.

D. Đorđević
I radosni i tužni: Mirjana Stamenković sa sinom i ćerkom

I sami roditelji dvoje dece, Stepanovići su osetili potrebu da i njene mališane zaštite poput svojih. I nema meseca kada ne svraćaju u beogradsko Dopisništvo i ostavljaju svoj prilog, učeći svoju decu od malih nogu humanosti i plemenitosti. Pre polaska na godišnji odmor uputili su Mirjani, njenoj 20-mesečnoj Dunji i 12-godišnjem sinu Nikoli 5.000 dinara i silno ih obradovali jer će novac poslužiti za kupovinu pelena bebi i polovnih knjiga Nikoli za šesti razred osnovne škole.

- Hvala divnoj porodici Stepanović, svakog meseca nam pomažu i to kad nam je najpotrebnije. Velika je naša želja da ih jednog dana sretnemo, vidimo i zagrlimo. Da im odamo zahvalnost što misle na nas, posebno na mališane koji su rano ostali bez oca, oslonca naše kuće, koji je danonoćno radio kao pekar na crno da bismo se prehranili i imali za najosnovnije potrebe. Prerana smrt, galopirajući rak pankreasa, uze nam ga je za dvadesetak dana, samo što se Dunja beše porodila, a on tek napunio 34 godine - s bolnim uzdahom seća se Mirjana, koja preživljava od 150 evra mesečnog prihoda i gleda da svaki dinar rastegne do kraja meseca.

Žive u kući gde odnosi nasleđa nisu uređeni, kuća se vodi na pokojnog svekra, i pored Mirjane i dece pravo na nasledstvo tri manje sobe, hodnika i kupatila imaju i drugi rođaci - koji se toga ne odriču.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Shvatam da po zakonu meni ne pripada ništa, ali znam da deo nasleđuju i deca. Ne tražim ništa za sebe, mališani ne mogu sad na ulici. Tako izgleda ne misle i rođaci, pa se već jedan uselio u naš dom, ne, misle rođaci, nema gde, pa došao ovde... Šta da radim?! Moram da ćutim i trpim. Nije lako, ali čim Dunja malo poodraste, naći ću neki posao, a i rešiti pitanje imovinskih odnosa - obećava Mirjana koja se od svega najviše plaši zime, kad su najveći problem drva za ogrev.

- Stalno mislim šta ćemo. Molim se ispred ikone Svete Bogorodice, verujem u bolje sutra...

Na rastanku, pokazuju nam i račune za struju.

- Između hleba i struje biram svetlo za moju decu, teško je živeti u mraku i školovati dete. Ne trošimo mnogo, plaćam uvek pomalo, da nam je ne bi isključili - kaže Mirjana, kojoj je život postao preveliki teret zbog vlastite bolesti i nemaštine.

Prešao granicu

Našu dijasporsku novinu "Vesti" čitaju i građani Srbije i Republike Srpske, posredstvom našeg portala Vesti onlajn. I javljaju se da pomognu sestrama i braći. Hvala im, a istu reč upućujemo i plemenitom Vladanu Jerkiću iz Zvornika kome nije bilo teško da ovih dana spakuje lep poklon-paket sa garderbom, igračkama i slatkišima za decu Mirjane Stamenković, pređe preko pograničnog prelaza, preda na poštu u Srbiji, a uz sve to i pošalje 100 evra na kućnu adresu ove udovice. Zaista lep gest ovog Zvorničanina.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Lepa reč, udovici i deci
HUMANITARNI MOST Ide zima, kupite baki drva!
HUMANITARNI MOST Proleće u novim cipelicama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online