Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 08.08.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Dobila radio, čeka struju

Iskreno se obradovala 80-godišnja Stanika Bakračević kada smo je ovog vikenda, zajedno sa humanitarcem Hidom Muratovićem, ponovo posetili u Gornjoj Tušimlji, zabitom selu podno planine Golije, na granici opština Novi Pazar i Raška, gde godinama živi sama i bez struje u nadi da će pre nego što je "pozovu na onaj svet", dočekati na ovom svetu da sijalica zasija i u njenom trošnom kućerku.

D. N. Petrović
Akcija pri kraju: Stanika Bakračević sa Hidom Muratovićem

Obradovala se Stanka našoj poseti, ali i dolasku sestre Gore, izbeglice iz Đakovice koja takođe živi sama u kolektivnom smeštaju u Lešku na severu Kosova...

D. N. Petrović
Život ih razdvojio: Stanika i sestra Gora

Dve tužne sudbine

Znam u kakvim mukama živi moja sestra Stanika, nisam mogla da joj pomognem, jer sam ostala bez supruga i sina, živela sam u Đakovici odakle sam proterana, godinama sam u kolektivnom smeštaju u Lešku na severu Kosova bez igde ičega... Eh, da je bilo sreće da za Stankine nevolje saznate ranije, sigurna sam da bi joj Hido i "Vesti" do sada rešili probleme. Neka Bog pomogne svima koji joj pomažete, sigurna sam da će se dobro dobrim vratiti, poručuje Stankina sestra Gora.

Obradovala se i donacijama iz Australije koje smo joj doneli i koje će joj pomoći da u poznoj starosti bar malo poboljša svoj inače mukotrpni život.

Čitaoci ispunili obećanje

- Struju ne možemo da dovedemo starici bez saglasnosti i pomoći Elektrorasa iz Novog Pazara. Imamo novca za priključak, instalaciju i brojilo, na njima je da sada postave desetak bandera i potrebni kabl, čvrsto su obećali da će to biti njihova donacija, uradili su i projekat, nadam se da nas neće izneveriti. Ako nas izigraju sakupićemo još novca i Stanikinu kuću ćemo osvetliti ove jeseni. Žalosno je da u 21. veku moramo da molimo državno preduzeće da pomogne nemoćnoj starici, ali i to je slika Srbije ovih dana - kaže sa setom humanitarac Muratović.

- Bako, ovo ti je od Ismeta Ćatovića, Novopazarca koji živi u Australiji, poslao mi je amanet da 300 dolara uručim nekoj siromašnoj i staroj "pravoslavnoj duši" i ja sam se odlučio za tebe, jer znam koliko ti je svaka pomoć potrebna. Sad će sigurno i Ismetu biti lakše, jer će uručivanjem ovog amaneta sebi olakšati teret koji nosi iz mladosti... A ovih drugih 350 dolara, takođe ti je poslao, "za tvoju prvu sijalicu", jedan divan mladi čovek O. V. iz Sidneja u Australiji koji je želeo da ostane anoniman... A ovaj radio-aparat kupio sam ti ja sa željom da na njemu slušaš samo lepe vesti, ako Bog da, uskoro ćeš dobiti i struju, pa ćemo nabaviti i televizor... - kaže naš humanitarac dok pogurenoj baki uručuje donacije.

Ćevapi uz muziku

Razgovor između Stanike Bakračević i Hida Muratovića, kome nije bilo teško da iz Novog Pazara starici ponese vruće ćevape i sa njom zajedno doručkuje, tekao je bez zastoja. Odmah je upitala da li smo se setili da joj ponesemo i stare novine koje u samoći, često i u mraku, pod svetlom petrolejke, puno čita.
Ali, od sada će i da sluša najnovije vesti i muziku... Doneli smo joj radio-aparat i puno baterija, njena soba više neće biti 'gluva'.

- Hvala ti, sinko, do neba... Od tvog dolaska u aprilu ove godine i teksta u "Vestima" moj život više nije gorak, kakav je do tada bio. Osim puno namirnica koje si mi doneo, od Rade Božić iz Kanbere dobila sam 300 dolara, a od anonimnog čitaoca iz Sidneja 100 dolara, još 100 evra stiglo mi je od nepoznate čitateljke iz Danske. Velika je to za mene para, čuvam svaki dinar za struju koju čekam decenijama, još se nadam da neću umreti u mraku. Pozdravi mi Ismeta i njegovu porodicu, neka ih sreća prati kud god da krenu, zahvali se, ako imaš kakav kontakt i tom mladom čoveku iz Sidneja, znam da su sve to divni ljudi velikog srca, Bog će ih nagraditi...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima nade za prvu sijalicu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online