Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 01.08.2016.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Svakome malo duše i ljubavi

Dosta Miki Bauer, čitaocima "Vesti" dobro poznata dugogodišnja donatorka iz Frankfurta, rođena pod Kozarom u Omarskoj, ponovo je ovih dana, uprkos narušenog zdravlja, posetila rodni kraj, čime je obradovala brojne porodice.

Lj. Mudrinić
U zagrljaju: Dosta Miki Bauer i Milja Tomić

Ova dobrotvorka koja ima više štićenika nego godina života, delila je još kao sirotinjsko dete svaki zalogaj sa vršnjacima. Takva je i danas: živi svoj život kako misli da je najbolje. Vera u Boga joj je na prvom mestu, zdravlje, porodica i šačica dragocenih prijatelja. Voli sve ljude i svima želiš dobro. Ni bolest ni godine nisu je promenile, a njena humanost traje više od pola veka, koliko i njen boravak u Nemačkoj.

Plemenitošću je uvek razgaljivala duše siromašnih. U zavičaj nikada nije došla praznih ruku, baš kao i posle četvorogodišnjeg odsustva, ova humana žena je nedavno u Omarskoj obradovala neke od svojih ali i naših štićenika svojom posetom i uručila im pomoć, u vrednosti od preko 500 evra.

Ceo život u jednoj knjizi

Dolazak u rodni kraj za Dostu Bauer je melem za dušu, a iz ljubavi prema zavičaju i onom što je doživela u njemu od najranijeg detinjstva do devojaštva i srednje škole, te odlaska i boravka u Nemačkoj, ovekovečila je u svojoj knjizi, čije pisanje privodi kraju. "Volim doći u rodni kraj, sresti se sa našim ljudima i popričati. Ali svaki put me duša zaboli kada vidim kako narod teško živi: bez posla, bez primanja, a o bolesnoj deci i zaboravljenim starcima da i ne govorim. Zato ću ih i dalje pomagati, obećava dobrotvorka kojoj su svi znani i neznani u rodnom kraju poželeli od srca - dobro zdravlje.

Dosta je obišla starinu Ranka Majstorovića u Omarskoj i staricu Milju Tomić iz Ljeskara kod Prijedora. Majstoroviću je uručila 60 KM, a Milji Tomić 50 KM. Bolesnom dečaku Mihajlu Kukiću iz Prijedora poslala preko ekipe "Vesti" 70 KM kao i Ljeposavi Gvozden iz Cikota kod Prijedora 50 KM. Saznavši za Dostin boravak u Banji Mlječanica, porodica Kukić je uzvratila posetom dobrotvorki, a ovaj gest naših štićenika ganuo je do suza i samu Dostu Bauer.

Lj. Mudrinić
Stari poznanici: Donatorka sa Rankom Majstorovićem

Dečak na raspustu u Nemačkoj

Drago mi je da vidim Dostu pred mojom kućom, nije me zaboravila i to mi je najveći poklon, a sve drugo što mi da samo je još veća nagrada. Nemamo načina da joj se zahvalimo jer sve što bih rekao malo je za ono što ova žena sa srcem velikim kao planina čini za siromahe - poručio je Ranko Majstorović, čijeg je 16-godišnjeg unuka Marka, koji je završio prvi razred srednje Elektrotehničke škole, povela sa sobom u Frankfurt, gde će ovaj dečak biti njen gost mesec dana u njenom domu. "Pokazaću mu Frankfurt i kupiti mnogo lepih stvari", obećala je donatorka.

Novčanu pomoć u iznosu od 100 KM dobila je i bolesna Desa Solar iz Jelićke. Istu sumu primila je i Andrijana Marmat, kćerka poginulog borca. Po 50 KM dobile su i Đurđica i Ivona Marmat, inače studentkinje Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Donatorka je takođe nagradila i četvoro dobrih studenata sa po 100 KM, zbog uloženog truda. Sve ono što su možda drugi hteli da kažu u znak zahvalnosti Dosti Bauer, izrekla je vremešna Milja Tomić iz Ljeskara, dok su se nežno grlile:

"Kao da mi je došao neko najrođeniji, majka, sestra... srećna sam što me ova dobra žena iznenadila, posetila i obradovala. Njene ruke pune milosrđa neću moći da zaboravim, takvi ljudi kao što je ona, retki su u ovom surovom svetu...".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nejako telo, veliko srce
HUMANITARNI MOST Ivonin osmeh kaže sve
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online