Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.07.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D.N.Petrović A

Motorna testera za hrabru Mahiju

Lep gest učinio je ovih dana Fahro Huremović, Sandžaklija na radu u Švajcarskoj. Nakon što je u "Vestima" pročitao priču o nevoljama 33-godišnje Mahije Murić iz sela Stup, na granici Srbije i Crne Gore, koja svojim rukama mukotrpno izdržava 53 godine starijeg i šlogiranog supruga, 86-godišnjeg Abdulaha i maloletne sinove 14-godišnjeg Ernesa i 12-godišnjeg Enesa, naš čitalac Fahro je odlučio da kupi i autobusom u Novi Pazar pošalje motornu testeru koju je Mahija u jednom od naših ranijih tekstova poželela da nabavi jer joj je ona koju je imala i kojom je kao drvoseča zarađivala za hleb neko ukrao.

D.N.Petrović
Pomažu i sinovi: Ovako Mahija Murić izdržava porodicu

Donator Huremović je telefonom pozvao humanitarca Hida Muratovića i zamolio ga da testeru sačeka na autobuskoj stanici u Novom Pazaru, a potom ponese Murićima, obećavši da će, ako nije odgovarajuća, poslati drugu mnogo veću. Testera je pre nekoliko dana uručena Murićima, mala jeste za prave drvoseče kakva je Mahija, ali će ovoj hrabroj ženi i njenim sinovima koji joj u seči i izvlačenju drva često pomažu puno značiti.

Imena dobrih ljudi

Naš čitalac iz Nemačke Ado Dukađinac poslao je Mahiji 100 evra, Rafet Hadžić, takođe iz Nemačke, 125 evra, a Faik Hiseni još 50 evra. Iz Švajcarske, od Hazbe i Ramadana Saloski, poreklom iz Makedonije, stiglo je dodatnih 100 evra.
- Zajedno sa testerom, uručili smo joj još i 100 evra od Riza Rujevića, takođe iz Nemačke - naglašava Hido Muratović i podseća da je ovoj porodici, koja živi u zabiti daleko od puteva, svaka pomoć dobrodošla.

- Videćemo da li će Mahija, koja je odličan drvoseča, moći da prehranjuje porodicu ovim testerom ili ćemo morati da joj nabavimo veću. Ova hrabra žena koja obavlja sve muške poslove i u sirotinji brine o bolesnom suprugu i maloletnim sinovima zaslužuje pomoć, nećemo je zaboraviti - ističe Hido Muratović.

Voli svog čoveka

Glava porodice Murić je Mahija koja je bila osmo dete u svojoj familiji, takođe vrlo siromašnoj, što je, kako kaže, doprinelo da se mlada uda za znatno starijeg čoveka. "Ali, nijednog trenutka se nisam pokajala što sam se udala za Abdulaha, divan je čovek i dobra duša, imamo predivnu decu... Abdulah jeste star i bolestan, ali ja ga volim, čuvam i poštujem, boriću se i za njega za našu decu, ništa mi nije teško, pa ni da ceo dan pilam drva i da ih uveče na leđima iz šume iznosim", kaže ponosna Mahija.

- Hvala Fahru što nas se setio, značiće nam pila mnogo, iseći ćemo najpre drva za nas, a potom nešto i za prodaju. Nije lako ovde otkinuti dinar, treba prehraniti i lečiti bolesnog supruga Abdulaha i spremiti sinove za školu, sve to moram sama i sa mojih deset prstiju - odsečno priča Mahija i moli nas da dobrotvoru Huremoviću kao i drugima prenesemo pozdrave, zahvalnost i želju za dobrim zdravljem.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Kupili smo najosnovnije namirnice i lekove za Abdulaha, nešto novca čuvamo za jesen kad deca krenu u školu, trebaće im za čizme, jakne i topla odeća za pešačenje do škole u Baću, trebaće im torbe, knjige i đački pribor, nešto i da platimo struju. Hvala svima koji su nam poslali pomoć, od prve donacije i prvog dolaska Hida Muratovića i reportera "Vesti" naš život je počeo da se menja, neka vas Bog čuva, dobri ljudi - poručuje Mahija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online