Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 12.07.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Gola istina jednog invalida

Kako se pozdraviti sa čovekom koji bez tuđe pomoći ne može popiti ni čašu vode, ne može sam staviti zalogaj u usta, otvoriti vrata, javiti se na telefon, a ne može obrisati čak ni suzu s lica kada se susretne s ljudima bez duše, bila je prva misao reportera "Vesti" prilikom nedavnog viđenja sa 50-godišnjim ratarom Žikom Rakićevićem iz Mršinaca koji je doputovao u Beograd kako bi preuzeo priloge naših plemenitih čitalaca što su se odazvali pozivu u želji da ovaj poljoprivrednik uskoro dobije elektronske proteze.

N. Đurović
Predaja priloga: Žiko Rakićević sa sinovcem Darkom u "Vestima"

Već godinu dana, otkad mu je mašina za zalivanje odsekla obe ruke do ramena, njegova pomoć su stara majka, brat, snaha, sinovci i sinovica. A u našoj redakciji Žiki je i leva i desna ruka bio stidljivi 11-godišnji sinovac Darko, koji je stricu pridržao vrata, dodao čašu hladne vode, poturio stolicu, prebrojao novčane donacije i na kraju stavio svoj potpis na potvrdu o primanju pomoći u Humanitarnom mostu.

- Eto zašto bih ponovo voleo da jednog dana imam ruke, makar to bile i proteze, uvek sam živeo od svog rada, izdržavao od svoje osme godine, nakon očeve pogibije, porodicu, pomagao znanim i neznanim... Da ponovo živim od svojih deset prstiju, da ne zavisim od drugih, da sam sebi zaradim koru hleba - kaže čvrstim glasom čovek za koga su njegove komšije i prijatelji pokrenuli za Vaskrs akciju, u znak zahvalnosti za sve što je on učinio za njih.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Dosad smo uspeli da prikupimo 40.000 evra i još nam nedostaje 20.000 evra kako bismo mogli da platimo bar jednu protezu oko čije izrade su se angažovali stručnjaci poznate svetske firme za izradu pomagala Otto Bock.

Tako zbori Žiko Rakićević koji se nije ustručavao da pomoć zatraži i od Aleksandra Vučića, premijera Srbije, niti da protekle četiri sedmice provede u Kragujevcu gde se nalazio na rehabilitaciji pod kontrolom i na odeljenju ove strane firme čiji su stručnjaci konstatovali da nade ima i da će prvo raditi elektronsku protezu na jednoj ruci, a potom i na drugoj.

SMS broj

Građani Srbije mogu takođe da pomognu Žiki Rakićeviću koji je ovih dana zalaganjem Udruženja paraplegičara iz Čačka uspeo da dobije humanitarni SMS broj - 3530 za sve mobilne mreže u matici. Uzmite telefone u ruke i jednim klikom pokažite svoju solidarnost i humanost. Cena poruke je 100,00 dinara sa PDV-om.
 

Kontakt

Svi koje žele da pomognu ovom vrednom povrtaru, njegova adresa glasi: Žiko Rakićević, 32 224 Mršinci b.b. Čačak, Srbija, fiksni telefon: +381 32 826 222 i mobilni: +381 64 358 0902. DEVIZNI RAČUN: UniCredit Bank Serbia JSC Name of beneficiary: Ziko Rakicevic. Adress: Mrsinci, Cacak, Serbia. IBAN: RS35170001000808700216 - SWIFT adress: BACXRSBG. Kao i uvek i "Vesti" su vam na usluzi: +381 31 93 771. Hvala unapred.

"Tek kada sam doživeo nesreću, shvatio sam šta znači biti invalid u Srbiji, što nikome ne bih poželeo, sva vrata su za vas zatvorena ako nemate novca. Kada se u javnosti saznalo da su se neki dobri ljudi odazvali apelu moje porodice i prijatelja i da se sredstva uveliko prikupljaju, tada su mnogi pokazali i interesovanje za mene. Dotad me niko nije upućivao ni na rehabilitaciju kako mi ne bi atrofirali mišići, niti mi nazvao dobar dan. A posle mi telefon nije prestajao da zvoni... Žalosno je da se i od nesreće kakva je mene zadesila pravi biznis na tragediji običnog čoveka... Eto, to je gola istina o jednom invalidu", kaže s puno gorčine ovaj nekadašnji ratar koji je za svoj rad dobijao brojna priznanja.

Ovom štićeniku Humanitarnog mosta uručili smo donacije naših čitalaca i ispratili ga put njegovog sela uvereni da ćemo se prilikom sledećeg susreta rukovati sa Žikom.
 

Imena dobrotvora

Invalidu Žiki Rakićeviću u beogradskom dopisništvu "Vesti" uručene su sledeće donacije: 500 evra humanog starine Boška Vukića iz Filingena, 300 evra anonimne čitateljke M. M. iz Nirnberga, 250 evra anonimnog dobrotvora S. P. iz Bad Homburga, svi iz Nemačke, 100 evra anonimne donatorke D. G. iz Danske, 50 švajcarskih franaka porodice Milenka Šipke iz Oberordorfa u Švajcarskoj, 200 australijskih dolara Dušanke Stojadinović iz Kanbere, kao i 200 dolara anonimne penzionerke B. G. iz Adelejda u Australiji. Humanitarni most se zahvaljuje svim donatorima i čitaocima koji su na ovaj način pomogli izradu elektronskih proteza za ratara iz Mršinaca.



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Podrška malom Aleksandru
HUMANITARNI MOST Spas za nevoljnike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online