Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 29.06.2016.
12:00
D. N. P. - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Naučili najvažniju životnu lekciju

Nakon priče objavljene u "Vestima" o đacima iz zabitog sela Dujke na Pešteru, kojima je izgorela škola i koji nastavu pohađaju u iznajmljenoj baraci bez vode, struje i najneophodnijih učila, prethodnih dana stiglo je iznenađenje.

D. N. Petrović
Uče u baraci bez struje: Đaci iz sela Dujke

U posetu "malim gorštacima": Enesu Avdiću, Ernadu i Melihi Čolović, Ajseli, Adelu i Rijadu Graca i njihovoj učiteljici Ajseli Mašović, pred sam završetak školske godine došli su učenici drugog razreda gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.

Oni su, zajedno sa razrednom starešinom Rimom Lakić zakupili minibus i zaputili se na 400 kilometara udaljeni Pešter. To su učinili sa željom da posete, ohrabre i podrže decu koja dnevno prepešače 20 kilometara, uruče im nešto novca i skromne poklone koje su obezbedili u svom gradu.

Obnova škole još neophodna

O nevoljama i upornosti đaka iz sela Dujke, najpre su pisale "Vesti", a među prvima u pomoć im je, posredstvom humanitarca Hida Muratovića, poslao naš saradnik i dobrotvor Rade Milanović iz Austrije. Njegovom donacijom deca iz Dujaka dobila su: lopte, globus, školski pribor i nastavna sredstva za jednog đaka sa posebnim potrebama. Još mnogo naših čitalaca izrazilo je spremnost da pomogne žiteljima ovog sela da obnove izgorelu školu, jer im je to preko potrebno.

D. N. Petrović
Slatki pokloni iz Novog Sada

Doneli su im i dva računara, knjige, pribor, slatkiše... Za svako dete iz sela Dujke i jednog od odeljenja Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" novosadski gimnazijalci poneli su po torticu, koju im je specijalno za ovu priliku napravila poslastičarnica Vremeplov i jednu veliku za svih šestoro mališana.

- Najdirljiviji trenutak bio je kada je naš minibus stigao pred njihovu baraku. Deca su istrčala iz autobusa i kao da se znaju godinama krenula u susret mališanima iz sela Dujke. Osetili smo neopisivu radost i najiskreniju ljubav. Oni uče, pešače i mnogo rade pomažući svojim porodicama. Meliha Čolović sama brine o nepokretnoj baki i vodi celu kuću, zna sve šta se događa u selu. Zato jedva čekamo da i oni dođu kod nas. Naša deca žele da im obezbede smeštaj i budu njihovi domaćini. Očekujemo ih već u septembru - priča profesorka Rima Lakić.

Tom prilikom je naglasila da su deca naučila najvažniju životnu lekciju iz humanosti, koja se ne može pročitati ni u jednom udžbeniku.

- Dirnuti smo gestom naših drugara iz Novog Sada. Pomogli su nam, podržali i pokrenuli akciju da dobijemo struju i poboljšamo uslove u našoj brvnari. Hvala im od srca na divnom iznenađenju i pozivu u Novi Sad - kazala je učiteljica Ajsela Mašović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Za kafu i lepšu starost
HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Useljenje do jeseni
HUMANITARNI MOST Vatra uzela sve do kašike
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online