Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 16.05.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Ima nade za prvu sijalicu

Mada je sve donedavno verovala da u svojoj kući neće dočekati sijalicu i televizor i da će umreti u mraku, 80-godišnja starica Stanika Bakračević iz Gornje Tušimlje kod Novog Pazara, koja decenijama živi sama i bez svetla, ima realne šanse da tokom ovoga leta ipak dobije - struju.

D. N. Petrović
Za sreću nije nikad kasno: Hido Muratović i Stanika Bakračević

Nakon posete humanitarca Hida Muratovića, saradnika "Vesti" koji joj je doneo puno namirnica i o njenom mučnom životu animirao javnost u Novom Pazaru, i teksta u našem listu, nakon koga su se za usamljenu staricu zainteresovali dobrotvori sa raznih strana sveta, u Stanikin trošni kućerak na padinama Golije konačno su, posle mnogo godina, došle i prve lepe vesti.

Bilo je i suza

Prilikom uručivanja donacije, u poseti Staniki bila je njena rođaka Grozda Bakračević, izbeglica iz Đakovice, smeštena u kolektivnom centru u Lešku na Kosovu, obe su plakale, što zbog zle sudbine koja ih je zadesila, što zbog dolaska radnika Elektrorasa i uručivanja donacije iz Australije.

Najpre je iz daleke Australije stiglo 400 tamošnjih dolara: 300 dolara Staniki je poslala stalna donatorka Humanitarnog mosta "Vesti" Radmila - Rada Božić iz Kanbere, a 100 dolara poklonio joj je anonimni donator iz Sidneja, koji je svoj prilog ostavio u agenciji Beo-Eksport.

Svoje poklone za rođendan, žena velikog srca Rada Božić, rodom iz Aranđelovca, prosledila je u Srbiju, ubogoj i usamljenoj starici sa Golije koja se nije udavala i nema poroda, a nema ni bliže rodbine, a koja je celog života čekala da bar jedna sijalica zasija u sobičku njenog od drveta i blata sklepanog doma na periferiji davno raseljene i opustele Gornje Tušimlje. Njeni roditelji ovu sreću nisu dočekali, a za Staniku još ima nade.

Zahvaljujući najviše angažovanju Hida Muratovića, na vrata Stanikine kuće zakucali oni koje je decenijama uzaludno čekala - radnici novopazarskog Elektrorasa, ovoga puta namerni da joj stvarno pomognu.

- Snimili su "trasu" i utvrdili da je do njene kuće potrebno deset bandera, obećali su da će dovesti struju do Stanikinog praga, nadam se da će ispuniti obećanje, brojilo i unutrašnja instalacija su naša briga, naći ćemo još donatora, kupićemo joj i televizor - priča Muratović i naglašava da mu je trebalo nekoliko dana da dobije sve saglasnosti i ubedi odgovorne u Elektrorasu da ne bi bilo ljudski da u 21. veku Stanika umre u mraku, iako je sve do invalidske penzije, sa srednjom školom, radila u Gornjem Ibru iz Rožaja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Decenijama ovoliko para nisam imala u ruci, čuvaću ih za brojilo i instalaciju, a ako struja ipak ne dođe, trebaće mi za sveće, baterijsku lampu, baterije i namirnice. U godinama sam i onemoćala, valja neki dinar imati i za lekove. Hvala do neba Radi Božić i toj nepoznatoj duši iz Sidneja, svaka im čast, kakve su to veličine kada su se setili mene otpisane starice u otpisanoj Gornjoj Tušimlji, neka ih Bog čuva i sreća prati - poručuje Stanika.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Da baka i deca ne gladuju
HUMANITARNI MOST Strah od ledenog talasa
HUMANITARNI MOST Ceo život nestao u trenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online