Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Školski pribor za đake bez škole!

Čim je nedavno pročitao reportažu u "Vestima" o nevoljama šestoro đaka jednog od odeljenja Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj": Arnesa Avdića, Enada i Melihe Čolović, Ajsele, Adele i Rijada Graca, osnovaca iz zabitog sela Dujke na Pešteru koji, nakon što im je škola stradala u požaru, sa učiteljicom Ajselom Mašović nastavu izvode u iznajmljenoj baraci bez struje i bez najosnovnijih učila, naš verni čitalac i poznati dobrotvor 55-godišnji Radoslav - Rade Milanović iz Kapruna u Austriji, a rodom sa Kosova, odlučio je da im pomogne.

Školski pribor za đake bez škole!

Humanitarcu Hidu Muratoviću poslao je 200 evra sa molbom da u dogovoru sa učiteljicom Ajselom deci odnese nekoliko lopti, novu i veliku računaljku, puno đačkog pribora i specijalne slovarice i kockice za jednog od đaka sa posebnim potrebama sa kojim učiteljica radi po posebnom programu.

Malo treba za sreću

- Kad sam stigao ispred škole deca su sva radosna istrčala da me sretnu, a kada su videla šta sam im doneo njihovoj sreći nije bilo kraja. Znali su šta je globus, ali ga do sada nisu videli. Mališani su ga pažljivo okretali i razgledali radujući se što će ga ubuduće imati u svojoj učionici - priča humanitarac Hido Muratović, kome nije bilo teško da za samo nedelju dana, drugi put svojim kolima, po džombastom pešterskom putu, ode do ovog udaljenog sela još prekrivenog snegom.

- Naravno, najviše smo se obradovali loptama, nismo imali nijednu, a sad imamo - šest. I globus nam je interesantan, lakše ćemo naučiti neke lekcije iz poznavanja prirode i društva. Hvala puno čika Radetu što nas se setio i ovako brzo reagovao - ističe učenica četvrtog razreda Meliha Čolović.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Sani poneli darove: Veseli mališani

Obradovala se i učiteljica Ajsela Mašović, posebno "nastavnim sredstvima" za đake sa posebnim potrebama. Treba joj još puno toga, ali i ovo što je dobila mnogo će joj značiti.

- Zahvalni smo do neba tom dobrom čoveku Radetu Milanoviću, čuli smo da je pomogao još mnogim drugim ljudima u ovom kraju, a Hido nam je rekao da je ovo samo "prva pomoć" i da će čika Rade pomoći kad god mu se obratimo. Šaljemo mu puno pozdrava, zahvalnost i želju da ga zdravlje dobro služi - ističe učiteljica Ajsela i dodaje:

- Zvalo nas je još nekoliko dobrih ljudi iz dijaspore. Jedna gospođa zvala je čak iz daleke Australije i interesovala se kako da nam pomogne. Zahvalila sam joj se i rekla joj da je nama u ovom trenutku najpotrebnija škola, bar jedna učionica sa strujom i sa mokrim čvorom, u kojoj bi deca zimi mogla da se ugreju i normalno rade. Nažalost, sama ne mogu da pokrenem akciju za izgradnju nove škole, ali nadam se da će to učiniti roditelji, mesna zajednica ili naša matična škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Raždaginji. Ako krene dobro osmišljena i organizovana akcija, ponovo ćemo posredstvom "Vesti" pozvati dobre ljude širom sveta da se uključe i da nam pomognu - obećava ova učiteljica.

Ovde se rađaju deca

U Dujkama ima 25 domaćinstava iz kojih će 12 mališana narednih godina poći u prvi razred. Svake godine sklopi se poneki brak, meštani očekuju još dece i naglašavaju da selo ima perspektivu i zaslužuje školu koja neće biti u iznajmljenoj brvnari i čiji đaci neće morati da, kao što je to sada slučaj, kablom pozajmljuju struju iz komšiluka. Ali, samo za jednu sijalicu!

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ima nade za malog Radišu
HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
HUMANITARNI MOST Još malo do useljenja
HUMANITARNI MOST Ovo je sreća golema!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online