Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 09.03.2016.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: Vesti A

"Vesti" i Hido Muratović uručili donaciju nevoljnicima iz Srbije (2): Teško breme ne nose sami

Samo dva dana pre nego što se nad Srbijom nebo otvorilo i sjurile bujice reka niz planine u sela i gradove, pre nego što je počela ponovna evakuacija stanovništva, posebno u Novom Pazaru, gde je Jošanica ušla i u stanove građana, humanitarac Hido Muratović i novinar "Vesti" uspeli su da uhvate "poslednji voz" i uruče donaciju od 500 dolara koja nam je stigla Vestern unionom iz Edmontona u Kanadi i time ispune želju dobrotvorke Dragice Forcan-Wolch.

Usamljenik sa Rogozne: Velimir Veljović

I da obraduju pet porodica na Rogozni, Goliji i Pešteru. Humanitarac Muratović, po svom izboru, uručio je pakete sa namirnicama i po 100 dolara siromašnoj porodici Žarka i Živke Pendić i njenim sinovima iz zaseoka Đonlije na Goliji, bolesnom bračnom paru koji gaze devedesetu Bećiru i Nafiji Pljakić u Ribarićima kod Tutina, i usamljenoj starici Danici Petrović iz Janče na Pešteru.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

U istom danu pokucali su na vrata doma 80-godišnje Fate Vučelj iz sela Škrijelji na Pešteru, koja takođe godinama živi sama, muž joj je odavno preminuo, poroda nisu imali. "Nikakvih primanja nemam, hrane me i leče komšije i rođaci... Težak je ovo život, legneš, a ne znaš da li ćeš ustati. Biće još gore, jer godine idu, a bolest čini svoje", priča nam ova starica i kaže da bi najviše volela da umre u snu. Donaciju iz Kanade čuvaće, kaže, za lekove i za 'ne daj bože'. Dobroj ženi iz Kanade šalje pozdrave i obećava da će se svake večeri moliti za nju i njenu porodicu.

Dvesta dolara za humanitarca

Dobrotvorka iz Kanade poslala je pored donacije od 500 dolara još i 200 dolara za Hida Muratovića u želji da podrži i pomogne njegove aktivnosti i nagradi ga za sve dobro što čini. "Hvala puno gospođi Dragici, iskreno me je obradovala, novac ću utrošiti na gorivo, da bih otišao u druga sela i odneo pomoć drugim ljudima u nevolji", ističe Muratović, koji ni posle više decenija ne može da odgovori na pitanje donatorke iz Kanade: Zašto ovakav čovek nije već od svoje države dobio priznanje za višegodišnji humanitarni rad? - Čak i da jesam nagrađen od Srbije, ipak bi mi bila draža uručena zahvalnica od Humanitarnog mosta "Vesti", a još lepša je ona nepisana kada ti nevoljnici kažu: "Hvala, Hido!"
 

Poslednjih 100 dolara Hido Muratović je uručio 53-godišnjem Milomiru Veljoviću, koji živi sam u zaseoku Negotinac na Rogozni. "Brinuo sam o roditeljima i ostao ovde, oni su poumirali, a za mene je bilo kasno da odem u svet, sada nemam kud, živim u trošnom kućerku i snalazim se kako znam i umem. Imam kravu i dve svinje i to je sva moja imovina, težak život i sve drugo nosim kao i seno na svojim leđima... Puno će mi značiti ovih 100 dolara, namirnice koje sam dobio i kolica koja mi je doneo Hido. Hvala do neba Dragici iz Kanade i svim mojim znanim i neznanim dobrotvorima - poručuje Milomir Veljović, čije je srce puno radosti baš kao i naša, jer smo u jednom danu doneli pet radosti u pet kuća...

I mleko na dar

Naša humana donatorka Dragica Forcan-Wolch, rodom sa Pala kod Sarajeva, koja je pre tri decenije napustila Jugoslaviju i obrela se u Kanadi, gde poseduje ustanove koje se brinu o starim osobama, odmah je uputila novi prilog od 400 dolara jer se setila reči humanitarca Muratovića da ima mnogo porodica čija deca ne piju mleko. "Molim vas da kupite kozu jednoj takvoj familiji, neka mališani svaki dan imaju mleko", zamolila je ova plemenita žena, koja ne očekuje nikakvo priznanje za svoj dobrotvorni rad. Ipak, uspeli smo da dođemo ako ne do slike dobročiniteljke, a onda do faksimila pisma kanadskog ambasadora iz Tokija, koji je na adresu Dragice Forcan uputio specijalnu zahvalnicu za pojedinačnu pomoć upućenu narodu Japana posle katastrofalnog cunamija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Od sreće zaplakala
HUMANITARNI MOST Ima samo jednu želju
HUMANITARNI MOST Ceo život nestao u trenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online