Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Siroče otkad zna za sebe

Imala je Umihana Nurković (30) iz Smoluće kod Tutina samo tri dana života kada joj je otac poginuo dok je sekao drva u šumi, pala bukva i ubila ga na licu mesta, a tri godine kad je majka napustila i preudala se. Odrastala je u bedi i sirotinji, maštajući o svojoj porodici i boljem životu.

D. N. Petrović
Baraku zovu domom: Umihana Nurković sa decom

Čim je napunila 20 godina, Umihana se udala za momka iz susednog sela Koniče, sa kojim je u braku izrodila troje dece: osmogodišnju Adelihu, sedmogodišnju Adelistu i trogodišnju Ildu. Dok je čekala i četvrti porođaj i dok je na putu bio najmlađi Armin, koji je nedavno proslavio svoj prvi rođendan, Umihanin muž je odlučio da napusti suprugu i decu i ode nekud bestraga, ni danas ne znaju gde je i zašto ih je napustio...

- Živeli smo teško i bedno, još teže mi je od kako sama moram da bez ikakvih primanja brinem o deci, u brvnari od 12 kvadrata, bez vode i bez struje... Srećom, dobre komšije su mi kablom dovele svetlo, privremeno, za jednu sijalicu, da deca mogu da napišu domaći zadatak i da ne borave u mraku - priča Umihana i naglašava da je celog života bila siroče i da se samo bojala da i njena deca ne ostanu bez oca. - Čega sam se bojala to me i snašlo, i moja deca ostadoše siročad, ne znam zašto nas je moj muž i otac naše dece napustio, ali znam da ću se boriti za njih i da ću ako treba za njih i život dati. Spremna sam da radim od jutra do sutra samo da bi ih odhranila, podigla i školovala - dodaje Umihana.

Imena humanih ljudi

Naš čitalac Ćamko Bahtijarević iz Lajpciga u Nemačkoj, inače rodom iz Pokrvenika kod Tutina, sa svojom braćom, porodicom, rođacima i prijateljima, sakupio je za Umihanu i decu 3.000 evra, a novac je posredstvom humanitarca Hida Muratovića već uručen Umihani. U ime Humanitarne organizacije Sandžak-valais iz Švajcarske, Omer Binjoš doneo je za ljude u nevolji 1.500 evra. Trećina je odvojena za Umihanu i decu, ostatak za druge siromašne u ovom kraju. Još 500 evra došlo je od Boadina Šakira iz Amerike, Brahim i Faik Hiseni iz Nemačke poslali su za Nurkoviće 500 evra, i još 1.000 evra za druge nevoljnike, Sadija i Enver Husović iz Nemačke 100 evra i Edib Bulić, takođe iz Nemačke, 100 evra. Ukupno je do sada sakupljeno 4.700 evra.

D. N. Petrović
Stigli garderoba i slatkiši: Četvoro mališana

Za Umihanin slučaj brzo su čule Sandžaklije u inostranstvu, među kojima je i puno čitalaca "Vesti" i učesnika u raznim akcijama našeg Humanitarnog mosta. Neki od njih dobro su znali kako Umihana živi i koliko joj je teško, pa su odmah pokrenuli akciju za pomoć ovoj porodici i trajno zbrinjavanje dece.

Dar za darom

- Hvala svima koji se interesuju za nas i pomažu nam. Kad su čula da ćemo graditi novu kuću deca su bila presrećna, jedva čekamo majstore. Posle mnogo godina trpljenja i muke, ovo je, ne računajući rađanje dece, nešto najlepše što nam se događa. Osim što ćemo dobiti kuću, deca imaju dovoljno namirnica, dobili smo i puno obuće i odeće, kupili smo i knjige i školski pribor. Hvala, mnogo hvala - naglašava ova samohrana majka iz zabite Smoluće kod Tutina.
 

- Zovu i drugi, Umihanu i mene, interesuju se i izražavaju spremnost da pomognu... Već smo pregovarali sa majstorima koji bi, u najkraćem roku i najjeftinije, mogli da joj sagrade skromnu kuću. Najpovoljnija ponuda je 6.000 evra. Iako još nemamo dovoljno novca, mislim da ćemo je prihvatiti i da ćemo temelje udariti početkom oktobra. Nadamo se da će u međuvremenu pristići još priloga i da ćemo Umihanu i decu, ako sve bude teklo po planu, možda i useliti pre zime - ističe Muratović i naglašava da su se svi donatori već isticali u njegovim i humanitarnim akcijama "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neka vas sreća svuda prati!
HUMANITARNI MOST Tamara donela sreću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online