Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Olakšali ste nam muke i ublažili bol

Zlehuda sudbina samohrane majke, 27-godišnje Mirjane Stamenković iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, obolele od dijabetesa, mnoge plemenite čitaoce "Vesti" duboko je ganula. Dokaz za to je njihova pomoć, koja je pristizala sa svih strana sveta, što smo verno beležili. Sada kada su uz nju brojni dobrotvori, Mirjana sa bebom Dunjom i 11-godišnjim sinom Nikolom, više nije sama u mukama koje su je snašle.

Više nisu sami: Mirjana Stamenković sa Dunjom i Nikolom

U prilog tome govore i poslednje donacije: 500 dolara anonimne familije iz Sidneja, 100 dolara od P. C. i K. S. iz Melburna i 100 evra od dobrotvora Dragutina Jovanovića iz Minhena, koje su joj naši reporteri uručili.

Predavši Mirjani novčane darove, nismo mogli, a da ne primetimo koliko joj olakšanje donose. Odlučila je da odmah kupi mašinu za pranje veša i još tri kubna metara ogrevnih drva. Da bi mogla to da učini, reporteri "Vesti" su joj zdušno pomogli da kupi i preveze mašinu do skromnog doma. Ovi prilozi će joj, takođe, olakšati svakodnevicu i pomoći da pripremi zimnicu. Na taj način biće spokojna sa decom za predstojeću zimu.

Mašina za pranje veša preka potreba

- Hvala od srca tim divnim ljudima koji su nam pritekli u pomoć. Zahvaljujući njima, kao i dobročiniteljima koji su nam prethodno poslali finansijsku podršku, život nam je podnošljiviji. Neka ih sve dragi Bog čuva i podari im dobro zdravlje i sreću. Sad smo kupili mašinu za pranje veša, jer je stara dotrajala i stalno se kvarila. Bez nje sam kao bez ruku. Ranije smo, takođe, zahvaljujući našim dobročiniteljima kupili pet kubnih metara, a sad smo i popunili frižider brojnim namirnicama. Koliko nam to znači, ne može rečima da se opiše - kazala je Mirjana Stamenković, dodavši:

- Presrećni smo, jer je to bio problem koji nas je najviše opterećivao. Posle smrti našeg Slađana, bila sam sva pogubljena. Imala sam noćne more i pitala sam se šta će biti s nama ubuduće. Prvo, pomislim na Dunju, na njene potrebe, onda i na nabavku drva, brašna, zejtina, šećera, soli... Ono što je najosnovnije, kako bih mogla da im pružim svu ljubav ovog sveta, da odrastaju, koliko god je moguće, u normalnim uslovima. To je bila Slađanova i moja najveća želja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Požrtvovana majka, koja i po tri puta dnevno mora da prima insulin, ostaviće nešto novca da skromno obeleži prvi rođendan mezimici. Nikola je kupio novi ranac za školu i dao obećanje da će biti dobar đak.

Dunja je vesela, nasmejana beba, zadovoljna jer je sita, obučena u suvo i čisto. Ispraća nas osmehom, pa nam avgustovska jara i težina vazduha deluje podnošljivo. Odlazimo sa nadom da će ova porodica posle gubitka glave porodice, uspeti da istraje i izbori se sa nedaćama koje su je pritisle, upravo zahvaljujući ljudima dobre volje za čiju humanost ne postoje nikakve granice.

Prvi rođendan bez tate

- Kada se rodila Dunja, Slađan je nedelju dana pevušio po kući, toliko se radovao devojčici. "Ona će da me čuva kad ostarim", govorio je. Eh, jadan i nesrećan! Opaka bolest, karcinom pankresa, otela ga je za 26 dana iz našeg naručja, i to najboljim godinama. Ostade nam samo da obilazimo grob i kvasimo ga suzama nezaborava. Ipak, obeležićemo skromno Dunjin prvi rođendan, 26. septembra. Neka bude torte i svećice, da joj njen bratić Nikola zapeva rođendansku pesmicu. Moja duša zna da bi Slađan to voleo - rekla je Mirjana suznih očiju.

Potrebe veće od mogućnosti

Živeti od dečjeg i hraniteljskog dodatka, koji iznosi svega oko 80 evra mesečno, dođe skoro kao nemoguća misija. Udovici Mirjani i njenim mališanima svaki dinar je veliki kao kuća, posebno zbog malene Dunje, kojoj mnogo toga treba. Podsećanja radi, prava na penziju od preminulog supruga i oca Slađana nemaju, jer ovog čoveka za više od deset godina rada nijedan od poslodavca nije prijavljivao.
- Koliko god da štedim, 80 evra ne može da pokrije ni najosnovnije potrebe, a ja ovako bolesna, nažalost, ne mogu da nađem zaposlenje - iskreno će Mirjana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Jedan dan kao san
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online