Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 17.07.2015.
12:00
M. Pavlović - Vesti - Foto: M. Pavlović A

Sa jednom kozom, lakše bi mi bilo...

Nedavno je Humanitarni most dobio jedan dirljiv zapis sa Kosmeta, a poslao nam ga je Milovan Pavlović, učitelj OŠ "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, s molbom da objavimo ovaj mali apel o njegovoj prezimenjakinji. I evo ga pred našim čitaocima!

Čeka, a niko ne dolazi: Milenija Pavlović

Među preostalih desetak meštana, Milenija Pavlović je najstarija stanovnica brdsko-planinskog sela Lokva, na nekih pet-šest kilometara udaljenog od Zvečana, do koga vode strmi puteljci. Starica se približila osamdesetoj godini.

- Roditelji mi pričali da sam rođena na Božić i da je bila jaka zima. Ne znam boga mi da ti kažem sinko, kada je tačno bilo, koje godine. Stara sam, nema starijih od mene ovde - odgovara baka Milenija na pitanje kada je rođena. U selu nam rekoše da ima osamdesetak godina. Živi sama u starinskoj kući, mnogo starijoj i od nje.

Kontakt

Baka Milenija Pavlović živi u kući bez telefona. Njena adresa je: selo Lokve, 38227 Zvečani, Srbija. Ukoliko neko želi da pomogne ovoj starici može da se javi Redakciji "Vesti" na telefone: +381 11 31 93 771 ili +381 11 31 93 773. Hvala unapred.

- Sama sinko, eto k'o što me vidiš. Sama i Bog odozgo. Roditelji su mi umrli dok sam bila mala. Odgajali su me rođaci koji su živeli kuća do nas. Udavala se nisam, dece nemam da brinu o meni. Imala sam i brata koji je pre desetak godina umro. Pritisla bolest i odvede ga. Muku moju i žalost moju niko da ne dočeka - priča i plače starica, dok sedi na staroj drvenoj tronoški, na pragu doma.

Dvorište zaraslo u korov. U susednim dvorištima takođe pustoš. Vrata zabravljena, a domaćini, ko zna gde su.

- Te kuće tu oko moje, prazne su... Otišli, odselili se - kazuje Milenija. Poneko od njih svrati, ali retko. Samoća i tuga su joj stalni gosti. Ne napuštaju njen dom. Reče nam da je kad se iskradu od svojih obaveza obilaze i donose joj ponešto od namirnica, rođaci koji ne živi u Lokvi.

- Spremim kad mogu i kad imam ponešto sama. Teško je i preteško... Čekam da mi neko nešto prinese. Nije lako kad čovek ostari i kad ostane sam, ali nema se gde, mora da se živi, da se muči, dokle je Bog rek'o... - kaže Milenija koja je nekad radila u bašti, gajila živinu, goveda, ovce. Imala je i jednu kozu koja joj je prošle godine od starosti uginula.

- Nemam para ni za šta. Eto i koza me napusti... Ona me je hranila. Muke moje niko da ne dočeka... Da mi je bar jedna koza, lakše bi mi bilo - priča baka Milenija a obrazi joj natopljeni suzama... Njen vapaj odjekuje u tišini osamljene kuće. "Dođi sinko, dođi kad možeš!". Ustaje sa drvene tronoške da se pozdravi. Ko zna kada ćemo se ponovo videti...

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kao suvo zlato
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online