Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 14.04.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Čovek samo srcem vidi

Dok se nije pojavio na vratima beogradskog Dopisništva "Vesti" slepi 13-godišnji Nikola Jović iz Kosovske Mitrovice, vižljav dečarac, tih i nežan, nismo znali za njegovu dugo čuvanu tajnu, da kad ništa ne pomaže, samo muzika obriše suze i ohrabri srce. Nismo znali da ovaj odlični učenik živi svoje snove na javi u čarobnim dirkama klavira muzičke škole koju pohađa uporedo sa redovnom nastavom u "Svetom Savi" u Mitrovici, na severnoj, srpskoj strani grada.

N. Đurović
Uručenje donacije: Majka Danijela i sin u "Vestima"

Nismo znali da je već imao nekoliko samostalnih nastupa i pobrao aplauze na otvorenoj sceni. Nismo ni slutili da ima samo jednu želju - polovni pijanino. I da već godinama brižljivo sakuplja dinar po dinar, kako bi nakon sedam godina učenja kupio sebi instrument.

Nedugo po izgnanstvu porodice Jović 1999. godine sa Kosova Polja Danijela je rodila svog drugog sina Nikolu, kome je bilo tek nepunih devet meseci kada su otac Goran, radnik, i majka Danijela, uočili čudne promene na njegovim očima.

Kontakt adresa

Svi koji žele i mogu da pomognu dečaku Nikoli mogu da se jave na adresu: Porodica Jović, Ulica Vasilija Ostroškog B/14, Kosovska Mitrovica 38220, Kosovo, Srbija. Kontakt telefon je: 00381 65860 3172. Naravno, kao i uvek "Vesti" su vam na usluzi: 00381 11 3193773, kao i naš mejl: hmost@frvesti.com.

Lekari su ih uputili na Očnu kliniku u Beograd, gde su stručnjaci otkrili na oba oka maligne tumore. Nije bilo druge, nego da mu se oči izvade, bebi koja još nije dobro ni sagledala svet oko sebe.

- Nikola je rođen kao zdrava beba, 2002. godine. A kada smo otišli u Beograd, lekari su nam rekli da je takav slučaj zabeležen pre 20 godina, kada su nekom dečaku iz Novog Sada, zbog iste, najopasnije bolesti, izvadili, takođe, oba oka. Daj bože da se ovakve nesreće završe na ovoj mojoj - ponovila je majka 39-godišnja Danijela, koju smo pozvali da bismo joj opet uručili prilog od 100 AUD, dar Rajke Tarlać, velike donatorke iz Sidneja.

- Dugo smo godinama plakali, tiho, da nas ne čuje i ne vidi stariji sin Nenad, a ni Nikola. I majčin mokar obraz doneo bi mu tugu. A onda smo odlučili da učinimo čak i nemoguće za naše dete.

Rezultat nije izostao, čitaoci "Vesti" nabavili su mašinu za Brajevo pismo, kojom se i danas služi, a nastavu pohađa sa zdravim vršnjacima koji su uvek pri ruci. Nikola nam je uzvratio odličnim ocenama, a u muzičkoj školi on izvodi i Betovenove kompozicije - kaže ponosno majka Danijela, koja odnedavno radi kao profesor srpskog u Srednjoj ekonomskoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

Zato su novinari Humanitarnog mosta, fascinirani upornošću i voljom 13-godišnjeg dečaka da svet tame zameni svetlom, odlučili da mu pomognu u ispunjenju želje. Uručili smo Nikoli 200 evra, u ime velikog humaniste i dobrotvora iz Bad Homburga u Nemačkoj, koji je svoj prilog od 5.000 evra dao na raspolaganje Redakciji "Vesti".

Hvala čitaocima

- Od kako smo se vratili u Kosovsku Mitrovicu, pod svoj krov, sve je krenulo nabolje. Još jednom hvala plemenitim zemljacima koji su nam to omogućili - kaže majka Danijela, naglašavajući da porodica neće moći da zaboravi nesebičnu pomoć čitalaca "Vesti" njenom sinu dok je sa roditeljima neko vreme živeo u Beogradu kako bi pohađao Specijalnu školu za slepe i slabovide.

U nadi da će jednog dana komponovati i kompoziciju za sve plemenite ljude ovog sveta poručili smo mu: "Plači, ali radi: tuguj, ali se bori; žali, ali se nadaj. Čeka te tvoj život koji samo ti možeš da živiš."

Jovići se i dalje nadaju da će život jednom svratiti i do njih. Iza Vaskrsa oni će otići iz Beograda put Kosovske Mitrovice i ući u svoj dom u Ulici Svetog Vasilija Ostroškog, kojem prinose svoje molitve. Do tada će sigurno naši čitaoci dati odgovor na pitanje: "Ko to treba da pogleda na one kojima nije dato da vide?" I hvala im unapred.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online