Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 20.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Aleksandre, budi i dalje naš mali junak!

Nije to bio običan dan za članove Srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma. Jeste da se slavio 8. mart, i da se tim povodom održavala proslava u klupskim prostorijama ovog udruženja, ali kada su se svetla pogasila, sem lepih želja i cveća, ostala je i jedna kutija u kojoj se našao prilog od 500 evra koji će mnogo značiti beogradskoj familiji Vujnović, majci Slavici i ocu Damjanu, čiji se trogodišnji sin Aleksandar Filip još nalazi u tibingenskoj bolnici.

Vesti
Prkosi bolesti: Aleksandar Filip Vujnović u bolnici

"Nismo zapisivali ko je koliko priložio, ali znamo da je svako dao koliko je mogao i želeo, novac smo već uplatili na konto porodice i srećni smo što smo uzeli učešće u zaista teškoj borbi roditelja protiv maligne bolesti i za spas njihovog sina. Najviše će nas obradovati vest da je mali Filip napustio bolesničku sobu i vratio se zdrav u otadžbinu, svojoj kući... Ovo nije bila naša ni prva, a neće biti ni poslednja humanitarna akcija", poručio nam je Dragan Jovičić, član Sloge, inače rodom iz Dervente u Republici Srpskoj.

Maratonska borba

- Mnogi ljudi u Srbiji su pomogli, neki su čak i pozajmili da bi nama dali. Svima smo zahvalni na svakoj vrsti pomoći. Ne možemo zanemariti ni pomoć države Srbije koju je Aleksandar dobio, ali uz sve napore, ona nažalost nije bila dovoljna. Predstoji nastavak lečenja i mi smo primorani da pomoć potražimo među vama, zemljacima i prijateljima, jer Aleksandrov maraton tek predstoji - kaže majka Slavica, koja sa tatom Damjanom prolazi kroz teške trenutke.

Ko je ovaj mali borac Aleksandar Filip Vujnović? Njegova nesreća desila se iznenada, 31. marta prošle godine kada je sa nepune dve godine života ustanovljeno da boluje od malignog tumora prostate i bešike. Vest koja je pogodila njegove roditelje i starijeg brata Vuka kao grom. Ni doktori u Srbiji nisu bili manje iznenađeni.

"Lekar koji ga je pregledao se skamenio kada je na ultrazvuku video ogroman tumor koji je probio bešiku i već vršio pritisak na debelo crevo. Do tada je Filip išao u vrtić, igrao se i družio sa vršnjacima... Onda su usledile hemoterapije, kao i predlog da se izvrši radikalna operacija koja je u stvari značila da će dvogodišnjak postati invalid za celi život i nositi kateter na stomaku!

Ali, kada se zatvore jedna, otvore se druga vrata. Roditelji su saznali za profesora Fuksa u čuvenoj klinici u Tibingenu i metod ciljanog zračenja.

Za operaciju i unutrašnje zračenje samo obolelog tkiva bilo je potrebno 100.000 evra. Novac su uspeli da sakupe uz nadljudske napore, Filip je operisan krajem oktobra, ali je postoperativni tok bio praćen komplikacijama. Nedavno je završena i deseta hemoterapija pod nadzorom nemačkih lekara.

Već ovoga meseca biće urađen detaljan pregled, a potom će tim lekara u Tibingenu odlučiti šta činiti dalje. Roditelji očekuju dobre vesti. Nadu im daje mali Filip koji svojim hrabrim ponašanjem prkosi bolesti, koji se iako tako mali herojski bori. Po tome ga znaju svi lekari i osoblje bolnice. Po tome ga znaju i zemljaci iz Nemačke i šire.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

"Kolika god vaša pomoć bila, našem dečaku život znači. Molimo vas, pomozite Aleksandru Filipu", stoji u apelu koji su roditelji uputili svim ljudima dobre volje.

Vesti
Aplauzi i nagrade: Dečji folklorni ansambl

Ponos Sloge

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Manhajma u Nemačkoj osnovano je davne 1992. godine i dobitnici su brojnih priznanja za očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda. U okviru svog delovanja i humanitarne akcije su njihov jasan znak raspoznavanja. Ponos Sloge je ipak njihov folklorni ansambl sa više od 100 igrača raznih uzrasta, gostiju mnogobrojnih sabora, osvajača nagrada i redovnih učesnika Evropskih folklorijada, kako u inostranstvu tako i u otadžbini. Svugde su bili dočekani i ispraćeni aplauzom.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sa verom u pobedu
HUMANITARNI MOST Nenad dočekao spas!
HUMANITARNI MOST Ne predajemo se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online