Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 12.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: A. Čukić A

Petrin korak vredan života

Da je neko, kojim slučajem, beležio dane i časove, koje su 33-godišnja Tamara i 39-godišnji Ivan Stevanović iz Beograda proveli pored svoje petogodišnje ćerke Petre, boreći se sa njenom teškom bolešću, ispisao bi čitavu knjigu jedne potresne sudbine. Ona bi počela 29. avgusta 2009. godine kada je jedna mlada majka donela carskim rezom svoju drugu ćerku na svet, a jedan mladi otac ugledao svoju bebu prvi put, dan kasnije kako se bori dan za život.

A. Čukić
Nova štićenica: Petra Stevanović sa majkom

- Umesto da uzmem u naručje svoju ćerku, bio sam nemi svedok drame u bolnici gde tog momenta nije postojao nijedan slobodan aspirator, a moja se Petra gušila... Dok sam nemoćno gledao u pocrnelo lice bebe, užurbane sestre i doktore, nisam ni znao da je upravo njeno malo srce prestalo da kuca. Punih dvadeset minuta trajalo je oživljavanje, sve sam gledao bez reči, ali znam da sam bezbroj puta ponavljao u sebi: "Ne odlazi, došla si da živiš... Živi... za mamu i tatu, živi za svoju stariju sestru Nađu..." - seća se i danas otac Ivan, koji iako po struci hemijski tehničar, izdržava svoju porodicu radeći kao magacioner kod privatnika.

Kontakt

Porodica Stevanović stanuje u Beogradu, Ulica Mileve Ajnštajn 92/53. Svi koji žele i mogu da pomognu ovoj porodici mogu stupiti u direktan kontakt sa majkom Tamarom na mobilni telefon: 00381 069 4063 114 ili na fiksni: 00381 11 4063 114.
 

Ova životna priča male Petre još nema završetak. Tek nekoliko meseci kasnije roditelji saznaju da su težak porođaj i srčani zastoj ostavili velike posledice po Petrino zdravlje, da bi se uskoro beba vodila pod dijagnozom - cerebralna paraliza.

"Šta sve nismo činili sa lekarima da pomognemo detetu, najpre joj je po rođenju spasen život, potom smo se borili godinama da ostane mentalno i psihički očuvana uprkos svim smetnjama u fizičkom razvoju, u čemu smo uspeli, a sada se borimo da naša Petra prohoda", kaže majka Tamara koja ne radi, jer niko ne bi bolje mogao da čuva i pazi svoje dete od nje same.

Za njihovu preslatku devojčicu, koja nas je sve već na prvi pogled osvojila u Humanitarnom mostu "Vesti", nema više leka ni pomoći u Srbiji, ali nade u spas ima u Rusiji, u Tuli, odakle je porodici Stevanović već stigao odgovor čuvenog ruskog lekara, ortopeda i neurohirurga Sergeja Šišova Vitaljeviča da na Državnoj klinici u Tuli (Centar novih medicinskih tehnologija) postoje metode i neinvazivni operativni zahvati kojim se može poboljšati motorika dece obolele od cerebralne paralize, poput male Petre.

- Neki od domaćih lekara savetovali su nas da spas potražimo baš na ovoj ruskoj klinici. U međuvremenu smo se raspitivali i kod roditelja dece koja su već bila na sličnim tretmanima, svi nam kazali, pa i jedan od štićenika "Vesti", da postoje vidna poboljšanja - ističe majka Tamara.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Ne znate koliko bismo bili srećni kada bi naša Petra učinila prvi korak, to je dan o kome sanjamo. Na žalost, mi smo samo jedna od mnogobrojnih srpskih porodica osuđenih da najlepše godine i sve svoje znanje upotrebimo ne za budućnost nego za preživljavanje. Da bi naša Petra išla u korak sa nama, potrebno je za odlazak i zahvat u Rusiji, a potom i za rehabilitaciju u Banji Koviljači izdvojiti 3.500 evra. Za nas je to suma od koje nam se vrti u glavi. I nedostižna - tužno kaže Tamara.

Da li baš tako mora biti, pitamo se gledajući malu Petru koja je sat i više vremena provela u "Vestima" s osmehom na licu, crtala nam crteže levom rukom, jer ne koristi desnu, ljupko jela bombone i mahala nam dugo na odlasku, iz sigurnog očevog naručja. Da li sreća jednog malog bića sme da zavisi od nekoliko hiljada evra? Ili ćete vi, dragi naši čitaoci, ispisati lepši kraj priče o maloj Petri Stevanović iz Beograda. Verujemo da hoćete!

Srećno, dečače!

D. N. Petrović
Put nade: Bakir Isović sa dr Sergejem Šišovim

U velikoj humanitarnoj akciji, za pomoć malom Bakiru Isoviću iz Sjenice, koji je rođen slep i nepokretan, žitelji ove varoši na Pešteru, komšije iz Novog Pazara, Tutina i brojni Sjeničani rasuti širom sveta i čitaoci "Vesti", prikupili su 22.000 evra, znatno više nego što je bilo potrebno za prvi dečakov polazak na put nade u Rusiji. Sa ocem Ernesom i majkom Muamerom Isović, nezaposlenima i siromašnima, četvorogodišnji Bakir je prošle godine deset dana boravio u Tuli, gde ga je operisao čuveni dr Sergej Šišov.

"Bakir je sve lako podneo, a doktor Šišov je prezadovoljan. Verujte, i mi smo zadovoljni, jer je napravljen očigledan pomak ka njegovom ozdravljenju. Prema nekim prognozama, već posle druge operacije bi trebalo sam da hoda", kaže Bakirov otac Ernes, koji ovih dana ponovo odlazi sa sinom put Rusije. Srećno!

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Petra, srećan rođendan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online