Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 03.02.2015.
12:00
B. R - Foto: Vesti A

Jedna kafa manje, jedna radost više

Grupi mladih anonimnih Srba iz Kanbere, plemenitim darodavcima 900 australijskih dolara, ostali smo dužni, baš kao i našem zemljaku Milivoju Krupežu iz Francuske, dobru vest da je siromašna porodica Tomislava i Gordane Pešić iz Samaile kod Kraljeva, sa svojih sedmoro mališana, kročila u lepšu godinu u kojoj se nadaju da će svi zajedno spavati pod novim krovom.

Vesti
Kod rodbine: Sedam malih Pešića

Iako njihov novi dom još uvek nije završen i nema kompletno kupatilo, što im je bila jedna od velikih želja, sada je već izvesno da će uz malu pomoć sugrađana iz Srbije i inostranstva njihov san uskoro postati java. Nadogradnja kuće uprkos zimskim uslovima odmiče, za šta je najviše zaslužan građevinski tehničar Milivoje Krupež iz San Tropea, rodom iz Čačka, koji je uložio više od 8.000 evra vlastitih sredstava u opremu, tvrdi nezaposleni domaćin Tomislav, tako da je sada kuća Pešića pokrivena i zastakljena, a oluke je obezbedilo preduzeće iz Kraljeva.

Kravica za decu

Otac Tomislav i rodbina uspeli su da kupe kravu tako da sva deca, pet curica i dva dečaka, od kojih su najmlađi u pelenama, imaju i po šolju mleka, a majka Gordana kao svaka brižna majka brine u ovim zimskim mesecima da svi mališani budu nahranjeni i toplo obučeni.

- Niko ne bi mogao da prepozna onaj nekadašnji kućerak sa samo dve vlažne sobice koji se polako pretvora u pravi dom sa kupatilom za našu brojnu familiju - kaže nam obradovani Tomislav Pešić, koji je ovih dana sam na placu, a maloletna deca su smeštena kod bake i deke da prezime, udaljenim nekoliko kilometara.

- Mnogo se zahvaljujem nepoznatim dobrotvorima iz Kanbere koji su mi poslali 900 dolara. Bio je to najlepši poklon koji je mogao da stigne za Božić. Jedan deo sredstava sam, neka mi oproste darodavci, ipak izdvojio za laminat, a najveći deo donacije pripao je deci. Odmah posle praznika smo otišli u grad i kupili tople jakne, cipele, školarcima pribor za školu, a nismo zaboravili ni slatkiše. Jedino nam je žao što tim ljudima nismo rekli hvala, a verujem da bi im srce bilo puno da su imali prilike da vide koliko su se naša deca obradovala poklonima - poručuje domaćin.

To "veliko hvala" iz Samaile prenose "Vesti" jednoj izuzetno humanoj Srpkinji, rodom iz Knina, koja je kratku mejl poruku ("Jedna kafa ili pivo manje za sve nas je verovatno jedan praznični obrok za devetoro siromašnih Pešića") uputila svojim prijateljima i za samo 24 sata grupa srpskih prijatelja obezbedila je 900 AUD.

Novac su poslali, ali nisu hteli da im se objave imena, poručivši da je ovo skroman gest dvanaestoro mladih zemljaka koji vuku korene iz Srbije, Bosne i Hrvatske, a neki su čak i rođeni u Australiji. Jer njihov cilj nije da samo pomognu Pešićima, oni žele da u svoje zajedničke akcije pomoći ugroženom stanovništvu Srbije uključe što više mladih iz Australije. "Vesti" im se zahvaljuju na ovom lepom i plemenitom gestu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online