Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 15.01.2015.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Prva radost za malog Stefana

Nakon naše reportaže o desetogodišnjaku Stefanu Pendiću, jedinom đaku osnovne škole u Popama na Goliji, koji svakodnevno iz zaseoka Đonlije, gde živi sa majkom Radom, ocem Božidarom i gluvonemim bratom Srđanom (18), pešači po 15 kilometara, ovom hrabrom dečaku, koga u učionici sačekuje samo učiteljica Mersiha Nurković - Bogućanin, a na putu do škole prati verni pas Žuko, stigla je prva pomoć, skromna, ali njemu i njegovoj porodici i te kako vredna.

Susret na pola puta: Uručenje donacija Pendićima

Iz Sidneja u dalekoj Australiji "Vestima" su se javili već svima poznati darodavci i verni čitaoci "Vesti" Ljiljana i Slobodan Jokić koji su poželeli da deo njihove donacije od ukupno 250 australijskih dolara, 80 dolara bude uručeno Stefanu i njegovoj porodici.

Zbog obilnih snegova i mrazeva, put do Popa i Đonlija ovih dana je neprohodan, do sela se stiže samo napornim pešačenjem, da bi nam skratili muke, Stefan, njegova majka Rada i brat Srđan krenuli su nam u susret, sreli smo se na polovini puta, u zaseoku Suva Ćuprija gde smo Stefanu uručili donaciju iz Australije i još 50 evra koje mu je, posredstvom humanitarca i našeg saradnika Hida Muratovića, poslala Dragana Mitrović iz Beča.

- Baš ste nas obradovali, upravo smo pošli u Novi Pazar da kupimo namirnice za slavu Svetog Jovana koju ćemo proslaviti skromno sa nabližim rođacima i prijateljima, kupićemo puno kolača, tortu i sokova, prebirali smo se i jedva sastavili za najosnovnije namirnice, donacije su nam došle u pravom trenutku, konačno ćemo i mi jednom obeležiti Jovanjdan kako dolikuje - zahvalno objašnjava majka Rada i naglašava da Stefan i njihova porodica, jedina u Đonlijama, žive teško od Božidarove plate (120 evra) u mlekari u Šaronjama, da nemaju od čega dinar da otkinu i da leti preživljavaju berući šipurke, kleku i pečurke...

Kontakt

Oni koji žele kontaktirati porodicu Pendić i malog Stefana mogu to učiniti posredstvom mobilnog telefona: 00381 61-286-5800 ili poštom na adresu: Stefan Pendić, selo Đonlije, MZ Pope, 36.300 Novi Pazar.

- Hvala puno i Ljiljani i Slobodanu i Dragani, nije mala stvar setiti se nas koje je i bog zaboravio u zabitima Golije, svaka im čast, neka ih zdravlje služi i sreća svuda prati - poručuje Rada Pendić i dodaje:

- Mi od opštine Novi Pazar nismo dobili ni dinara, nikada nas niko nije posetio, niti sa nama razgovarao, nismo zanimljivi ni u predizbornim kampanjama, jer smo jedna kuća u celom selu sa svega tri glasača. Kad zakasnimo sa plaćanjem struje tada su iz Novog Pazara vrlo revnosni, odmah nam iseku struju - žali se Rada Pendić.

Od humanitarca Hida Muratovića Pendići su nedavno dobili novi šporet, a Hidov sin Emir, koji živi i radi u Beču, dečaku je poslao mobilni telefon. Mnogo toga još nedostaje porodici Pendić, kuća im je stara i prokišnjava, pod je zemljani, spavaju na starim metalnim i drvenim krevetima... Imaju samo jednu kravu. Kada su se svojevremeno vratili iz Kragujevca gde su boravili četiri godine, dok je njihov stariji sin Srđan učio školu za gluvoneme, a potom i pekarski zanat, nisu ni slutili da ih u rodnim Đonlijama na Goliji čeka ovako težak život i da pomoći neće biti niotkuda. Moramo im pomoći, potrebni su im kaučevi, podovi, popravka krova... - poručuje humanitarac Hido Muratović.

Muke tek predstoje

Stefan će u junu završiti četvrti razred, a pošto nema novih đaka, škola u Popama biće zatvorena, učiteljica Mersiha Nurković - Bogućanin, koja zbog Stefana često pešači po kiši i gazi smetove visoke i po metar, moraće da traži novi posao. Dečak mora ili u Novi Pazar ili u prigradsko naselje Dojevići gde postoji najbliža osmorazredna škola koja je udaljena od naše kuće više od 20 kilometara. Autobus može da koristi samo delimično, još je mali da sam stanuje u Novom Pazaru. Videćemo: šta nam je činiti, možda i ne nastavi školovanje - ističe sa puno tuge majka Rada.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neumorni u humanosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online