Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ceo život stao u jednu suzu

Nekim pričama o ljubavi uvek fale poslednje stranice. Božić jer praznik ljubavi. U to vreme gotovo svaka porodica zajedno slavi najradosniji praznik. U ovo vreme se daruju pokloni kojima pokazujemo svoje osećanja našim najbližima. Ipak, nije u svakom domu naše Srbije, ovih dana tako. Nije u srpskom narodu zalud zaživela uzrečica "da nije život samo poljem preći".

Z. Marjanović
Molitva na Božji dan: Borka Dražević
 

Misao je duboka i ukazuje na to da na životnom putu svakog od nas čekaju mnogi izazovi, padovi i uspesi, sreća i nesreća, radost i tuga, bogatstvo i beda, zdravlje i bolest i ko zna u šta još usud pretvara klizave puteljke koje treba savladati. Istina, nisu svi putevi kojima hodimo podjednako brdoviti, ali za put starice Borke Dražević iz planinskog sela Drenova kod Gornjeg Milanovca, slobodno može da se kaže "ceo život stao u jednu suzu".

Nenadani susret

Narednih dana još jedan zemljak iz Australije, doći će lično da posetu našu štićenicu Borku. To je gospodin Toma Stamenković iz Melburna koji se ovih prazničnih dana nalazi u otadžbini, u blizini Niša. U dogovoru sa redakcijom "Vesti" i našim novinarom, iznenadiće i obradovati ubogu staricu, stegnuti joj ruku i kao prijatelj prijatelju poželeti sreću.

Gomilajući decenije iskusila je više gorčine nego sladi, čamotinje, siromaštva, bolesti i ispraćanja na onaj svet svojih najmilijih. To su bili nažalost njeni najverniji pratioci. Tu napaćenu Borkinu dušu, koja nikad nije štedela svoje srce za druge, prepoznala je po ko zna koji put dobrotvorka Rajka Tarlać iz Australije koja ni ovom prilikom, za Božić, nije zabravila staricu što su je zameli snegovi i vetrovi.

Opet su njen prag, gde odavno noga ni gosta a ni prijatelja ne dolazi, prekoračili reporteri "Vesti" i uručili 100 AUD. Humana čitateljka Rajka Tarlać je opet pokazala da na ovom svetu, ma kakav bio, ima dovoljno srčanih ljudi koji se ne boje tuđe patnje, tuđe boli, želeći da idu u korak s njima. Ni ispred, ni nazad, već rame uz rame.

Da li zbog hladnoće koja ovih dana vlada i između planina Suvobor i Rudnik, ili je to samo naš utisak, tek Borka Dražević kao da je sve umornija od života i bolesti. No, i ovog puta nisu izostale njene reči zahvalnosti.

"Ni sama ne znam, a trebalo bi i bio bi red da znam, koliko mi je puta do sada ova divna žena Rajka Tarlać poslala novac i to baš o velikim praznicima, ili uoči slave. Uglavnom, ti prilozi od nje, ali i od drugih koji mi pomažu, stigne uvek kada su mi najpotrebniji. Eto, novac mi je stigao na dan uoči Badnjeg dana, te ću moći da pripremim ručak kakav dolikuje krštenom čoveku na ovaj dan, a ostatak novca, kao i uvek do sada, da potrošim na lekove. Jer, sve je više godina i bolesti, ali od jadikovanja nema vajde, nego je ljudski red da se zahvalim: "Rajka, hvala vam ne zbog novčanog dara, već zbog toga što ste mislili na mene, što me uprkos daljini niste zaboravili". Velika je stvar kada nekoga ne poznaješ, ne poznaje ni on tebe, a taj neko ko ti je stranac misli o tome da li imaš šta da pojedeš i da li imaš lekove. Ovo što kažem ne govori ništa o meni, već o toj ženi koja ima srce, veliko kao i ta Australija. Sve što mogu, to je da se na božji dan pomolim da joj Bog podari sreću i dobro zdravlje, a Svevišnji sve zna i sve vidi - poručuje uboga starica Borka Dražević.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

"Dopusti da se Božić dogodi u tvom srcu, da se ljubav rodi svaki dan iznova, jer Božić postaje vidljiv u svakoj ljubavi među ljudima! Sretan Božić!"

Lj. Mudrinić
Pare u kasicu: Mihajlo Kukić

Velika želja

Mihajlo Kukić, 14-godišnjak iz Prijedora, koga uskoro čeka operacija rožnjače u Milanu, još ima crveni autić na baterije koji mu je Rajka Tarlać iz Australije poklonila kada ga je posetila pre dve i po godine boraveći u rodnom kraju. I tada je ovom dečaku, koji je od rođenja proveo više vremena po bolnicama nego kod kuće, ispunila želju. Najnoviji božićni dar dobrotvorke iz Sidneja od 100 AUD uručila je naša novinarka Ljiljana Mudrinić, a Mihajlo ga je s radošću spremio u svoju kasicu: " Hvala, teta Rajka, kupiću bejblejd kolekciju igrica, i to pravih, a ne one loše kopije..." Na poklonu se zahvalila i majka Sonija: "Puno pozdravljamo gospođu Rajku i želimo njoj i njenoj porodici srećne praznike, da i ona u krugu svojih najbližih oseti porodični mir i sreću."

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Od jednog dinara napravi dva
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online