Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 03.11.2014.
08:04
K. M. - B. R. - Foto: Vesti A

Banijci, lepo vas je videti na delu

Još nam je u sećanju mesec jul kada je Udruženje Srba Banije održalo humanitarno veče za ljude u nevolji u zavičaju, za one kojima su katastrofalne poplave u trenutku odnele i živote i sve što su imali, a sav prihod je otišao na adrese nevoljnika u Srbiji i Republici Srpskoj.

Zaslužni: Đorđe Čalić, Sanja Bingula, Branka Krčmarević, Branka Čalić, Zora Popović, Nada Terzić, Sanja Stanić, Ilija Dotlić i Živko Krčmarević
 

A, ovih dana su ovi isti plemeniti ljudi, koji su novi život započeli daleko od rodnog kraja, čak u Australiji, organizovali svoje već tradicionalno osmo Banijsko veče, opet posvećeno humanom cilju. Nisu čekali novu poplavu da bi donirali, volontirali, plakali ili zagrlili... I nisu dopustili da se sruše mostovi koji ih povezuju sa dalekim obalama nekadašnje otadžbine. Njihova dobrota je udomila, nahranila, obukla, izlečila i obnovila mnogo toga što je zla sudbina donela brojnim ugroženim porodicama.

Srećan put, Vlado

Organizatori humanitarne zabave dodelili su sa ovog skupa i prilog štićenicima "Vesti" u iznosu od 3.150 evra, čime su domaćini pokazali da njihova dobrota ne pita ni za ime ni za zavičaj. Srca Banijaca kucala su i za druge nevoljnike, što najbolje pokazuje prilog od 1.400 evra sedmogodišnjem Pančevcu Vladimiru Đorđeviću koji ide na dug put u Rusiju gde će biti podvrgnut operaciji ciste na mozgu. Po 400 evra izdvojeno je za porodicu Živković, Danijelu, Bojana i Nikolinu, troje siročića iz Čelinca u Republici Srpskoj, 29-godišnjeg Sašu Ilića, invalida bez ruku iz Ćuprije, porodicu Mirka Bogdanovića iz Topuskog čiji je petogodišnji sin Dario najmlađe dete u čijim grudima kuca tuđe srce, porodicu Šupić iz Gackog i njihovog sedmogodišnjeg sina Blagoja upravo operisanog u Beogradu gde su mu ugrađeni novi srčani zalisci. A, 12-godišnjoj odličnoj učenici Jovani Perić iz Kosovske Kamenice darovano je 150 evra. "Vesti" se zahvaljuju svim dobročiniteljima.

Tako su se i proteklog oktobra okupili u sali Srpskog kulturnog kluba Nikola Tesla u Davtonu, južno od Melburna i u prisustvu od oko 200 posetilaca, uz zvuke pesama i muzike zavičaja i domaće kuhinje, prisetili se starih vremena, ali i prikupili 7.800 AUD. Kao i svih prethodnih godina, zavičajno veče Banijaca pokazalo je ljubav prema drugome i svu njihovu veliku plemenitost, jer daleko od otadžbine ne zaboravljaju svoje ugrožene zemljake. Ovom zabavom svaki Banijac je poručio nevoljnicima - biću ti prijatelj. Prikupljeni novac upućen je posredstvom kompanije Beo-Export i stigao je već u Beograd u Redakciju "Vesti" odakle će biti uručen socijalno ugroženim zemljacima, bolesnoj deci i stalnim štićenicima Banijaca ali i Humanitarnog mosta našeg lista.


- Hvala svim posetiocima koji su ponovo došli na Banijsko veče i time, ne samo što su se lepo proveli, već su pomogli da obradujemo i usrećimo zemljake u starom kraju, te pomognemo ozdravljenju mnogih - kaže Živko Krčmarević iz Udruženja Srba sa Banije u Melburnu koji je aktivno učestvovao u pripremama ali i u obaveštavanju novinara o konačnom ishodu ove lepe akcije Banijaca koja je u potpunosti uspela.


Banijsko humanitarno veče se danima unapred pripremalo, radile su kompletne porodice bez predaha, organizatori ali i gosti ove godine imaju samo reči hvale za Đorđa i Branku Čalić, Paju i Sanju Stanić, Andreju i Dragana Dragišića, Gorana i Ljubicu Dragišić, Gorana i Sanju Bingula, Stevu i Nadu Terzić, Branku i Živka Krčmarevića, Gordanu Maksimović, Gorana Terzića, Aleksandru Đurović, Stegiće i mnoge druge požrtvovane članove. Njima ništa nije bilo teško, i uvek su imali i snage i vremena da se posvete drugima.

Zahvalnica

Gotovo da nema zemljaka u Australiji koji nije čuo za ime kompanije Beo-Export
iz Sidneja koja je bez ikakve provizije obavila transfer darovanog novca do Beograda i još darovala 150 AUD. Banijci iz Melburna se takođe zahvaljuju i bračnom paru Aleksandri i Saši Đuroviću na donaciji od 100 AUD, a reči zahvale upućene su i "Vestima" na medijskoj podršci svih ovih godina.

- Humanitarno veče Banijaca priređivalo se sa velikim zadovoljstvom i osmehom, kako za ugrožene zemljake tako i za štićenike Humanitarnog mosta. Takođe imamo grupu zemljaka koje redovno pomažemo i njima ćemo uputiti pomoć kao i svake godine - ističe Živko Krčmarević.


Banijci su odlučili da u ruke njihovih zemljaka iz zavičaja, nošeni vetrovima rata i teškom sudbinom a koji su se nastanili širom Srbije i Republike Srpske i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem dodele kao i uvek deo donacija. Tako će 2.000 evra biti podeljeno između šest njihovih štićenika.

Neumorni: Dušan Ilinković, Milan Stegić, Pajo Stanić, Stevo Terzić i Đorđe Čalić

Tradicija za ponos

Večeri Banijaca imaju dugogodišnju tradiciju i sada ne bez razloga mogu s ponosom da se zagledaju u prošlost. Od 2008. godine, zaključno sa ovogodišnjih 7.800 dolara, humanitarni bilans Banijaca je za aplauz - čak 60.000 dolara podeljenih sirotinji, bolesnima, nemoćnima i unesrećenima. Sigurni smo da će njihova plemenita tradicija biti nastavljena jer ovo je najlepši način da se neguje uspomena na zavičaj.

Po 400 evra darovali su 14-godišnjem Branislavu Stamboliji, nastanjenom u selu Lipar kod Kule, a rođenom sa teškom srčanom manom, zatim 21-godišnjoj Nikolini Bajić iz Banjaluke, oboleloj od dijabetesa, potom Dajani Vučenović, rodom iz Slunja, koja živi u okolini Šimanovca i Žarku Granuliću iz Bajmoka dok će dve najstarije žiteljke, bake Desa Šapić iz Obrenovca i baka Evica Borojević iz Velikog Gradaca kod Gline dobiti po 200 evra pomoći. Takođe, Banijci su ove godine dodali organizatorima humanitarne akcije u Bajmoku na severu Vojvodine donacije za kupovinu novogodišnjih paketića za oko 50 dece čiji su roditelji tamo došli u izbegličkoj koloni.


Narednih nedelja kada humanitarna pomoć posredstvom "Vesti" stignu do najugroženijih u otadžbini, to će biti zapravo i najveća nagrada za sve koji su pripremali Banijsko veče. O prispeću svoje donacije plemeniti Banijci moći će da pročitaju u narednim brojevima našeg lista. Ujedno će ovi dobri ljudi saznati koliko su pomogli sve one s kojima se život poigrao, ali i to šta su oni poručili svojim dobročiniteljima u znak zahvalnosti.
 

Jelo se i pilo: Biljana Jelić, Ivana...

Miris zavičaja

Za sve prisutne pripremljena je i bogata večera, koja nije mogla da prođe bez poznatog čorbanca, pečenja ali i specijalno pripremljenih palačinki. Bila je to još jedna prilika da se pohvale vešte ruke Banijki i recepti iz njihovih kuhinja. Veselje i druženje u klubu "Nikola Tesla" u Davtonu potrajalo je do kasno u noć, uz pesmu i muziku orkestra Drim tim.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online