Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 09.09.2014.
12:00
Z. G. - B. R. - Foto: Z. Gligorijević A

U školu u novim patikama i majicama

Devetnaestoro dece u četiri porodice iz Srbije i Republike Srpske obradovalo se neočekivanom novčanom prilogu kojeg je u avgustu uručio "Vestima" anonimni donator Z. T. iz Izerlona, darujući 1.000 evra Humanitarnom mostu i njegovim štićenicima.

Vedra lica: Porodica Golubović
 

Iako su mnogi od njih želeli da mu se i lično zahvale, svim nevoljnicima rekli smo isto: biznismen iz Nemačke, rodom iz Zemuna, redovni je darodavac našeg lista koji uvek pomaže, odazivajući se na apele, ali i bez poziva u pomoć.

Poslednju donaciju od 200 evra ovaj dobročinitelj prepustio je izboru naših novinara, a mi verujemo da nismo pogrešili kada smo je prosledili porodici Golubović iz Popovca

Sedam vojnika

- Imam sedam sinova, sedam vojnika... Ali, otadžbina nam nije naklonjena, jer da je suprotno ne bi moja deca sa devet godina radila na njivama. Veseli me što mi pomažu, vide i sami da sam tri puta ostajao bez posla, firme se jednostavno ugase a poslednji put sam u Staklari proglašen tehnološkim viškom - kaže otac Goran koji se ne ustručava nikakvog posla pa čak ni kopanja grobnica.

kod Paraćina, majci Vesni i ocu Goranu, koji svakodnevno moraju da obezbede 27 obroka za devetoro dece ili pak 33 porcije ukoliko i sebe uračunaju za trpezom.

Sudbina jedne od mnogih porodica u otadžbini koja je do pre osam godina spadala u uzdanice Srbije, one koji se bore protiv bele kuge i odgajaju svoje mališane radom svojih ruku, dirnula nas je ne samo radi toga što ih je država proglasila viškom već zbog činjenice da je devetoro dece ( pet osnovaca i četiri srednjoškolca) trebalo da krene na prvi školski čas u - poderanim cipelama.


Porodica Vesne (41) i Gorana (45) Golubovića sa zebnjom je čekala početak nove školske godine. Njihovo devetoro dece nose čistu i zakrpljenu garderobu, a za obuću su se snalazili tako što su je međusobno delili. Zahvaljujući zemljaku iz Nemačke, na zvuk školskog zvona, pojavili su se u đačkim klupama s novim patikama i u novim majicama.

"Ne mogu ništa drugo reći do hvala, i hvala i navek hvala... Ne možemo da verujemo da nam čovek koji nas ni ne poznaje pomaže a u Centru za socijalni rad nailazimo na nerazumevanje. Uvek kažu da nas je mnogo i da za našu porodicu treba puno para...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Neizmerno smo zahvalni tom plemenitom zemljaku koji je trebalo da vidi radost naše dece", kaže majka Vesna, a na naše pitanje kako im je uspelo je da za taj iznos kupe svima patike i dukseve, stiže brz odgovor:

"Stvari smo pazarili kod Kineza, na njihovim tezgama kupovali smo patike za šest evra, ako Bog da, možda jednog dana i naša deca budu nosila markirane cipele, sada nam je bilo najvažnije da im ne vire prsti iz poderane obuće...", objašnjava domaćica kojoj je mesečno potrebno 100 kilograma brašna kako bi umesila hleb nasušni, a ponekad i uštipke.


Na dečjim licima su iskreni osmesi. Drago im je što imaju nove patike, jer će im one koristiti ne samo za školu, već i za treninge. Svi dečaci, njih sedmorica, treniraju fudbal, a neki i košarku, odbojku i stoni-tenis. Osvojili su puno medalja i diploma i za prva mesta na školskim ili krosevima koje organizuju opština i Cementara u Popovcu. Miloš (16) i Nikola (15) ih imaju najviše, jer su i najstariji i veruju da će u novim patikama igrati još bolje.

Znanje je moć

U svakoj donaciji koju je uputio naš darodavac iz Izerlona u Nemačkoj, uvek je deo bio obavezno namenjen školovanju i stipendiranju talentovanih đaka.

 

Vukovac: Tatjana Šiljegović

Tako je i ovoga puta najveći iznos od darovanih 1.000 evra otišao u kuću Šiljegovića iz Prijedora, na ruke 17-godišnjoj odlikašici Tatjani, kojoj će iznos od 400 evra mnogo značiti u završnom razredu Srednje medicinske škole.

 

Ostatak novca, od po 200 evra, upućen je na adrese porodica Mudrinić i Vuković u RS kojima su poplave opustošile kuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online