Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sreća i tuga stanuju pod istim krovom

Duže od tri godine pomagali su čitaoci "Vesti" iz Amerike, Australije, Kanade, Nemačke, Švajcarske i mnogih drugih evropskih zemalja supružnicima Miodragu i Slađani Dunjić, pukoj sirotinji iz zabite Banovice, podno Peštera, da sagrade novu kuću i da svoje četiri prelepe devojčice: Dijanu (6), Milicu (5), Dušicu (4) i Jelenu (2) izvuku iz sobička trošne straćare koja je prokišnjavala i pretila da im se dok spavaju sruši na glave.

Kada smo objavili prvu priču o njima, desetine naših čitalaca želela je da ih čuje i da im pomogne, odmah su stigli i prvi prilozi, a na intervenciju pokojnog potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića, koji je, uprkos narušenom zdravlju, i sam poželeo da dođe u Banovicu, Miodrag je dobio i posao u novopazarskoj ispostavi Srbijašuma.

I otac i majka

Banovica je zabito selo, od asfaltnog puta Novi Pazar - Sjenica udaljena je 15 kilometara, pola je solidan makadam, a ostatak zemljani seoski put. Selo je zimi često odsečeno od sveta, pa Slađana brine kako će deca (20 kilometara putem ili šest kilometara prečicom kroz šumu) u udaljenu školu u Osaonici. Nada se da će biti popravljen put i da će školski kombi dolaziti bar do susednog sela Janča. Slađana, koja je postala i otac i majka deci, namerava da kupi kravu i kozu, ima vrt i nešto šume i nada se da će od toga moći da žive.

Kamen po kamen, ciglu po ciglu, Miodrag i Slađana su odvajajući od usta uspeli da kuću pripreme za ukrovljenje i taman kad su pristizale nove donacije naših čitalaca i kad je postalo izvesno da će se useliti pre zime, dogodila se tragedija: Miodrag je iznenada poginuo, stotinak metara od kuće dok je sa rođakom Zoranom prevozio građu za krovnu konstrukciju. Traktoru su otkazale kočnice, sleteli su u provaliju i obojica na licu mesta ostali mrtvi.


- Bio je to za mene i decu težak šok, umesto da završavamo kuću i slavimo useljenje, mi smo ostali bez glave porodice, a da ne govorim da smo i deo prikupljenog novca morali da potrošimo za Miodragovu sahranu. Ostala sam sama u planini, sa četiri sitna deteta o kojima je trebalo brinuti. Mislila sam da nam se ceo svet srušio i da za nas više nema ni spasa, ni nade - priča Slađana dok sednimo u jednoj od soba ukrovljene i pristojno uređene kuće.


- Zahvaljujući humanitarcu iz Novog Pazara Hidu Muratoviću, koji je uvek bio uz nas, reporterima "Vesti", novim donacijama iz inostranatva, pokretu Dveri i pomoći komšija iz obližnjih sela Janča i Bele Vode, kao i nekoliko humanih Novopazaraca, Srba i Bošnjaka, ovo posebno moram da naglasim, nekako sam se organizovala i pre zime uspela da ukrovim kuću, a sada, nekoliko meseci kasnije, i da se u nju uselimo... Žao mi je što Miodrag, mučenik, nije dočekao da se zajedno sa decom radujemo. Maštali smo o toploj sobi, frižideru, televizoru i kupatilu i, evo, sve smo dočekali, samo njega nema. Deca me stalno pitaju: Kad će tata da se vrati? Najstarija Dijana će iduće jeseni u školu već je shvatila šta nam se desilo. Moramo dalje, moramo se boriti i opstati u ovom bespuću, sada mi je najvažnije da deca budu dobra i zdrava i da krenu u školu - naglašava Slađana uz molbu da još jednom prenesemo njenu veliku zahvalnost svim dobrim ljudima koji su im pomogli.


- Nisu to obični ljudi, već - heroji, neki su odvajali od svoje plate da bi pomogli nama, koje nikada nisu videli. Nadam se da će moje devojčice porasti, da će završiti škole i imati svoja primanja od kojih će morati (tako ću ih učiti i vaspitavati) da pomognu sirotinji u nevolji - poručuje Slađana Dunjić.

Viki i Ugljanin

Slađanu i decu su prošle godine posetili tada ministar Sulejman Ugljanin i poznata pevačica Viki Miljković, a u više navrata posećivali su je i čelnici grada Novog Pazara. Svi oni smatraju da ona bez supruga Miodraga neće moći da sa decom opstane u udaljenoj Banovici i da mora bliže gradu. Gradska skupština dodelila joj je tri ara placa u naselju Deževski put u Novom Pazaru blizu novosagrađene škole "Meša Selimović", Viki je obećala akciju za izgradnju kuće u ovom naselju, a Ugljanin pomoć Slađani pri zaposlenju. Šta će biti od ovih obećanja još se ne zna, Slađana i deca do daljeg ostaju u Banovici u svojoj kući i pod sigurnim krovom.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srećne i tužne u isti mah
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online